hétfő, április 12, 2010

Szilibinin a krónikus Hepatitis C kezelésében

Kedves Beteg Társaim!
Mikor a családorvosok lapjában ma délután elolvastam a cikket úgy éreztem pár sort ki kell hogy írja a falra. Remélem mindenki pozitívan fogadja, s nem adja fel reményét annak, hogy meggyógyulhasson!
"A máriatövs-kivonat antivirális hatását több kezeléssel is igazolták. Az eddig végzett klinikai vizsgálatokban azonban a per os -szájon át- szilimarin-kezelés eredménytelen volt HCV fertőzésben.
A Bécsi Orvostudomány Egyetemen végzett klinikai vizsgálatba olyan HCV fertőzötteket vontak be, akiknél a HCV-RNS titer csökkenés 12 hét pegilált interferon6ribavirin kombinációs kezelés után kisebb volt, mint 2 log. 16 betegnél infuziosban adtak szilibinint a pegilált interferon6ribavirin mellé. Már a 8. nap után valamennyi betegnél csökkentek a vírus számok 1,32 log értékkel, majd a kombinácios kezelés után részben megemelkedett, de 5 betegnél a 12. hetet követően 2 logos csökkenés volt. Ez azt mutatja hogy a szilibinin intravénás adása jó hatással van a vírusokra, sokkal jobb mint szájon át történő szedésnél.
Eredmény, értékelés: 1 hetes szilibinin-monoterápia elteltével a 4 csoportnál0,55-1,41-2,11-3,02 log víruscsökkentést mértek.Az ezt követő 7 napos kombinációs kezeést követően további csökkenést értek el a kiinduláshoz képest 1,63-4,16-3,69-4,85 log volt. a 15, napon 6 betegnél a vírusterhelés a kimutathatóság határ alá csökkent. A kezelés 5 hetére 8 főnél , 13 hetére 7 kezelt személy estében volt a HCV-RNS szintje <15 IU/ml. A 24, hetesre tervezett vizsgálat a cikk megírásakor még nem volt elérhető. Így hát a reménykeltő eredmények indokolják a szilibinin további vizsgálatát a kezelésben. " Dr Rédei Dóra írása alapján jegyeztem fel nektek.
Bízom benne, hogy hamarosan piacra kerül, s ez által azok is akiknek eddig nem volt hatásos a kezelés ezzel az új lehetőséggel vírus csökkenés vagy mentességet tudnak majd elérni.
Mielőbbi gyógyulást mindenkinek.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megtalálták a hepatitis C elleni leghatékonyabb vegyületet

Az egyik nagy gyógyszercég egyik kísérleti vegyülete minden eddiginél hatékonyabbnak bizonyult a hepatitis C kezelésében - közölték szerdán a vállalat kutatói.
A vegyület korai, I-es fázisú biztonsági tanulmánya megállapította, hogy igen hatékonyan blokkolta az NS5A jelű fehérjét, amely új célpont lehet az egyébként igen gyorsan gyógyszer-ellenállóképességet kifejlesztő vírus elleni támadásban.



Nicholas Meanwell - aki a Nature tudományos magazinban csütörtökön közzétett tanulmány egyik szerzője - elmondta, hogy várhatóan egy legalább három szerből álló koktélra lesz szükség a rezisztencia kiszélesedésének megakadályozásához.



A hepatitisz károsítja a májat, krónikus májbetegséget okoz, mely végső soron májrákhoz és halálhoz vezethet. Mintegy 3,2 millió embert érint az Egyesült Államokban és 170 millió embert világszerte.



A jelenlegi szokványos kezelésben 52 hétig interferont és a ribavirin nevű vírusellenes szert kapja a páciens. A kombináció azonban csak az emberek mintegy felénél hatásos, egyeseknél pedig olyan mellékhatásokat okoz, melyek miatt fel kell hagyni alkalmazásával.



A kísérleti vegyület új mechanizmussal működik: segít megakadályozni a hepatitis C vírus sokszorozódását. A fertőzött pácienseknél - akik egyetlen 100 milligrammos adagot kaptak a vegyületből - 99,9 százalékkal csökkent a vérben a vírusterhelés a kezelés hatására.

A II-es fázisú tesztek előzetes eredményei, melyeket egy múlt héten Bécsben megtartott nemzetközi konferencián ismertettek, szintén ígéretesek. A nyolc páciensből, akik a legnagyobb dózist kapták a szerből, hétnél kimutathatatlan szintre csökkent a vírus szintje.
(MTI)

http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/fertozesek/20100422-megtalaltak-a-hepatitis-c-elleni-leghatekonyabb-vegyuletet.html