péntek, április 09, 2010
Májbetegek diétája
Májbetegségekben fokozott a vitaminigény, ezért a karotinban, A-vitaminban, B,- és C-vitaminban gazdagabb élemiszereket részesítsük előnyben a májbeteg étrendjében.
Szénhidrátból annyi szükséges, amennyi biztosítja a máj glikogén-tartalmának koncentrációját és a megfelelő energia-mennyiséget. A szénhidrátmennyiség biztosítása sokszor a beteg érvágytalansága miatt okoz nehézséget. Burgonya, rizs, levesbetétek, változatos formájú és ízű péksütemények, piskóta, méz segítségével kisebb mennyiségű étellel is lehet a szükségletet fedezni. Az édességeket kevés májbeteg szereti, a gyümölcsös tésztaféléket könnyebben el tudják fogyasztani.
A fehérjegazdagság a máj regenerációját segíti, és alkalmassá teszi a májat, hogy ellenálljon a májat károsító toxikus anyagoknak. A diétában a sovány, kötőszövetben szegény húsféléket adjuk. A tojásételek közül a lágy tojás, sült tojáslepény vagy egy-szerűen a levesben elkevert tojás adható. Tej, túró, sovány sajtok, kefir, joghurt, aludttej, turmixitalok előnyösen alkalmazhatók az étrendben.
Zsiradékként az ételek elkészítéséhez használjunk olajt, vagy főzőmargarint. A kis érkezésekhez csökkentett zsírtartalmú light margarint.
A vitaminok közül a karotin- és a C-vitamin-szükségletet a friss gyümölcsök, gyümölcslevek, saláták, színes főzelékfélék biztosítják. A sovány húsok, a tejtermékek és a tojás átlagosnál nagyobb mennyisége a fokozott B-vitamin-szükségletet biztosítja.
A napi ötszöri étkezés elősegíti, hogy egy-egy alkalommal kevesebbet, de a megfelelő mennyiséget elfogyassza a beteg.
Fontos, hogy a diéta ne legyen merev, vegyük figyelembe a beteg ízlését. Az erős fűszerek kivételével a fűszerekkel a beteg ízlésének megfelelően ízesíthetünk.
Tartsuk mindig szem előtt, hogy betegünknek hosszú ideig kell diétáznia, ezért fontos, hogy étrendjét változatosan készítsük el.
Szigorúan tilos azonban az alkoholos italok fogyasztása. Nem-csak a tömény szeszes italok, hanem a bor és a sör fogyasztása is tilos. A feketekávét és a teát, ha a beteg megszokta, fogyaszthatja.
Szénhidrátból annyi szükséges, amennyi biztosítja a máj glikogén-tartalmának koncentrációját és a megfelelő energia-mennyiséget. A szénhidrátmennyiség biztosítása sokszor a beteg érvágytalansága miatt okoz nehézséget. Burgonya, rizs, levesbetétek, változatos formájú és ízű péksütemények, piskóta, méz segítségével kisebb mennyiségű étellel is lehet a szükségletet fedezni. Az édességeket kevés májbeteg szereti, a gyümölcsös tésztaféléket könnyebben el tudják fogyasztani.
A fehérjegazdagság a máj regenerációját segíti, és alkalmassá teszi a májat, hogy ellenálljon a májat károsító toxikus anyagoknak. A diétában a sovány, kötőszövetben szegény húsféléket adjuk. A tojásételek közül a lágy tojás, sült tojáslepény vagy egy-szerűen a levesben elkevert tojás adható. Tej, túró, sovány sajtok, kefir, joghurt, aludttej, turmixitalok előnyösen alkalmazhatók az étrendben.
Zsiradékként az ételek elkészítéséhez használjunk olajt, vagy főzőmargarint. A kis érkezésekhez csökkentett zsírtartalmú light margarint.
A vitaminok közül a karotin- és a C-vitamin-szükségletet a friss gyümölcsök, gyümölcslevek, saláták, színes főzelékfélék biztosítják. A sovány húsok, a tejtermékek és a tojás átlagosnál nagyobb mennyisége a fokozott B-vitamin-szükségletet biztosítja.
A napi ötszöri étkezés elősegíti, hogy egy-egy alkalommal kevesebbet, de a megfelelő mennyiséget elfogyassza a beteg.
Fontos, hogy a diéta ne legyen merev, vegyük figyelembe a beteg ízlését. Az erős fűszerek kivételével a fűszerekkel a beteg ízlésének megfelelően ízesíthetünk.
Tartsuk mindig szem előtt, hogy betegünknek hosszú ideig kell diétáznia, ezért fontos, hogy étrendjét változatosan készítsük el.
Szigorúan tilos azonban az alkoholos italok fogyasztása. Nem-csak a tömény szeszes italok, hanem a bor és a sör fogyasztása is tilos. A feketekávét és a teát, ha a beteg megszokta, fogyaszthatja.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
http://chepatitis.blogspot.com/2010/03/egeszseges-etkezes-majbetegsegben.html
Most akkor mi is van az A vitaminnal,vagy a karotinnal?Mert nem egyértelmű.
Ez a mábetegeknek javasolt általános diéta és nem a kezelés alatti táplálkozásra vonatkozik. A hajhullás lassítása miatt javasolta a Főorvos Úr az A vitamin és a karotin tartalmú készítmények mérsékelt fogyasztását.
Zazie
Megjegyzés küldése