szerda, március 17, 2010

Táppénz kérdés

Az alábbi választ kaptam egy internetes fórumon segítséget nyújtó betegjogi szakértőtől - Siklósi Miklós Úrtól - a korábban felvetett kérdésemre:


A táppénzes állománnyal kapcsolatos kérdésekben az OEP az illetékes.
Az általános keresőképtelenség idejét - igen gyakran - egy éves időtartamban szokta az OEP meghatározni.
Annak ellenére a következőket javaslom, soron kívül megtenni.
Mindenképpen a táppénzes állományának lejárta előtt szükséges eljárnia és érdeklődnie!
A kezelőorvosától (gyógyintézeti) ajánlatos beszerezni egy igazolást (javaslatot) a kezelés részleteiről: a terápiára valamint a gyógytartamra vonatkozóan részletezve. Szükséges azonban az adatvédelmi és különleges adatainak védelmét biztosító törvényekben leírtakat szem előtt tartani.
(Az OEP a protokollokhoz illesztve egyedi esetekben adhat eltérő finanszírozási lehetőséget.)
Azzal a háziorvosát (aki keresőképtelen állományba tartja) - azonnal - keresse fel.
A háziorvosa javaslatával kiegészítve terjesszenek elő kérelmet (egyedi és méltányosságra hivatkozással) a területileg illetékes OEP/MEP pénztár felé a keresőképtelen állományának meghosszabbítása érdekében.
Azonban szükséges elgondolkoznia (kezelőorvosától felvilágosítást kérnie) arra vonatkozóan, hogy betegsége (belátható időn belül) gyógyítható-e? A meghosszabbított keresőképtelen állományban tartása a kezelésére elégséges-e?
A korábbi munkaviszonyától is függően "létezhet" másfajta finanszírozási lehetőség, melyet érdeklődésére tudnak elmondani.
Amennyiben a kezelés (mégis hosszú időben határozható meg, esetleg további évben sem fejeződik be) a rokkantsági nyugállományba vonulása is szóba jöhet (abból még van "visszaút" az aktív állományba).
A konkrét kérdéseket és arra felelősen válaszokat a háziorvosa és az Egészségbiztosító fogja megadni.
Javulást kívánok!


Köszönöm a tanácsát!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Dr Horváth Béla telefon száma: 0613024472. Ezt 9 évvel ezelőttről tudom. lehet,hogy már megváltozott a száma. A pert az állam ellen indítja el. Akkor mikor nekem intézte, akkor korábbi orvosi papírok kellettek, de nem kellett orvosnak vagy korháznak elismernie a felelősségét.
Szerintem ha tudjátok, hogy 1992 előtt fertőződtetek meg és erről vannak labor papírok vagy zárójelentés , vagy kaptatok műtét során vért akkor érdemes megpróbálni.

Névtelen írta...

Mennyibe kerül egy ilyen per a dr. Horváth Bélánál? Előre kell-e fizetni neki?

Névtelen írta...

Nem kellett előre fizetni, csak ha sikeres a per. De ez régen volt.Viszont ha sikerül akkor a megnyert összeg 20 %-át kérte. / ha jól emlékszem /