kedd, március 30, 2010

Judit levele (3)

Sziasztok!
 
Újabb kérdéssel fordulok hozzátok!
A hajhullás milyen mértékű. Gyakori tünet? Minden betegnél előfordul? Fel kell készülnöm lelkiekben esetleges teljes hajkorona elvesztéséhez. A következő a bőrszárazság. Az is gyakori tünet?Az én bőröm sajnos alapból száraz, ráadásul néha egy kicsit elhanyagolom. Nem mindig kenem be testápolóval.  Ajánlatos már most elkezdenem jobban ápolni? Az segít? Milyen krémet használjak?Köszi a választ!

22 megjegyzés:

Gabcsi írta...

A hajhullás szerintem mindenkinél előfordul, de függhet attól is jelenleg milyen minőségű a hajad!Nekem dús hajam van, és a kezelésektől jól megritkul, mintha a fodrász megritkította volna. Nekem és a fiamnak csak 2.3. hónapban kezd el hullani, ritkulni. Inkább elvékonyodik a vége, sprődebbé válik. Én hajpakolást használok mosás után, úgy veszem észre az jó.
A bőröd ápold..kell a napi testápolás, nem csak a szuri helyén az egész tested kend át..kényeztesd magad..a lelkednek is könnyebb.
gabcsi

Makara Mihály dr. írta...

A hajhullás valóban gyakori: a haj cserélődési üteme gyorsul, a haj minősége romlik. Több száz kezelt betegem közül egyetlen esetben sem fordult elő azonban, hogy valaki megkopaszodott volna. A kezelés után nemsokkal mindenkinek a haja az eredeti állapota rendeződött.

Fontos, hogy ne szedjenek sok A-vitamin vagy karotin tartalmú készítményt, ezzel szemben a B-vitaminok előnyösek lehetnek, ne fésüljék erőteljesen a hajukat, ne fázzon meg a fejük, szárítással és hajfestéssel is óvatosabban bánjanak, illetve kerüljék.

Tisztelettel

Makara Mihály dr.

Zazie írta...

A cimkék között a bőrszárazságról, bőrgyulladásról, hajhullásról elég sok bejegyzést találsz. A bőr rendszeres és megfelelő ápolása saját érdekünk.
Nekem igazán az 5. hónap táján kezdett fogyni a hajam. Hullott és nagyon elvékonyodott. Ami megmaradt, az pihés, mint a kisbabáknak. Az őszülési folyamat is felgyorsult. A kezelés kezdete óta nem festetem a hajam, ezzel a ténnyel meg kellett barátkozni.
A hajpakolás nekem is segített ( gyümölcsolajos), mert a fejbőröm is kiszáradt, repedezett. Antiallergén tusfürdő + testápoló, száraz, erősen igénybevett hajra sampon és pakolás, minél kevesebb hajszárítózás. Szeles időben most is kell a sapka, mert fázik a fejem.
Nekem B vitamin szedését javasolta az orvosom ,a
klasszikus büdös Polybé tablettát.

Zazie

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ma voltam Pesten a fibroscan vizsgálaton. Az eredmény nagyon jó lett(azt mondták).
Ez áll a leleten:

Liver Stiffness':5,3 KPa
IQR: 1,5 success rate: 73%

Jó lenne tudni hogy mindez mit jelent!
Közben megjött a kedvesem eredménye is. Hál Istennek mint a Hepatitis B és Hepatitis C negatív lett. A kislányom eredménye még mindig nincs meg. A jövő héten érdeklődöm felőle. Remélem ,hogy negatív lesz az eredmény. Most kicsit boldog vagyok és bizakodva tekintek a jövőbe, és az előttem álló kezelésre. :-)

Névtelen írta...

Mikor kezdődik a kezelésed? A bizottság már engedélyezte?

Névtelen írta...

Mé várnom kell a legutóbbi vérvizsgálat eredményére. A doktornőm kb. május végén, június elején(szerintem a júniusi ülésen lesz meg a döntés) fogja felküldeni a kérelmet. a véreredmény megérkezésétől függ most már. Hepaj

Makara Mihály dr. írta...

Kedves Hepaj,


Az eredmények értékelése:

Liver Stiffness':5,3 KPa - a máj tömöttsége: a kötőszövet mértékével arányosan nő az értéke, 5,5 alatt nagyon jó, "egészséges" érték.

IQR: 1,5 - a mérések közötti szórás mértéke. Technikai adat.

success rate: 73% - a mérések sikerességének aránya. Technikai adat.

További részletes ismertetés itt található:
www.hepatologia.hu

Tisztelettel

Makara Mihály dr.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Hepaj

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ma délelőtt adtam le a fibroscan leletemet a doktornőnek. Közölték, hogy a vér mintámat még most vitték el, pedig ápr.8-án vették le. Hepaj

Névtelen írta...

Hál Istennek negatív lett a kislányom eredménye! Most Nagyon örülök!:-)) Hepaj

Névtelen írta...

Nagyon nagy öröm ez. Én is veled örülök! Mikor kezded a kezelést? Én hamarosan, a napokban. edus

Névtelen írta...

Szia Edus!

Hát még nem tudom. Várom a véreredményemet.Gondolom vírusszámlálásra vették le és Az AIDS reménye sem jött még meg. Aztán mennem kell kontrollra. gondolom akkor küldi fel a doktornőm az eredményeimet a bizottságnak. Szerintem örülhetek ha június végén elkezdhetem a kezelést.De nem baj. Örülök hogy sem a párom és sem a kislányom nem kapta el. Ez most olyan erőt adott nekem! Hepaj

Névtelen írta...

Sziasztok!

Tudja valaki , hogy a 24.heti vírusvizsgálat mennyiségi ,vagy csak azt mutatja hogy negatív ,vagy pozitiv ? Köszi a választ!

Zazie írta...

Szia !

A 24. héten mennyiségi vírusvizsgálat van. Ha a vírusok száma kevesebb 50 IU/ml-nél, akkor folytatható a kezelés ( feltéve, hogy a GPT érteke is jó!). Ha több, mint 50 IU/ml, a STOP szabály értelmében vége a kezelésnek.

Zazie

Névtelen írta...

Magyarul ha a 12.heti nulla nem jött össze,a 24.heti nullára KELL gyúrni;)
Jobbulást mindenkinek!
-rd80ls-

Névtelen írta...

Hát igen! Ha nem csökkent eléggé a 12.hétre ( 10-szerese,mint lenni kellene) , kicsi az esélye,hogy a 24. hétre nulla lesz ?!
Hallottatok olyan betegről ,aki a 24.heti stop után folytatta néhány hónapig a kezelést saját költségen ,vagy ez teljesen kizárt ? Mert azért csökkennek a dögök ,de nem olyan gyorsan ,lehet,hogy még kellene egy kis idő!

Névtelen írta...

Ebben az esetben annak drukkolj, hogy amikor a 24. heti számlálás van, megint ne legyen vizsgálati anyag, és lassan készüljön el az eredmény, mert így addig folytatják mindenképpen. (Nekem így a 32. hétre lett eredményem, és negatív!, de ha pozitív lett volna is nyerek 2 hónapot.)

Névtelen írta...

Én is pontosan ebben reménykedek,a 12. heti eredményre is több ,mint 2 hónapot vártam.Most se siessenek!!!

Zazie írta...

Remek ! Gratulálok a negatív eredményekhez !
Írtó jók vagytok !!!!

Zazie

Névtelen írta...

Sziasztok!
Szerintetek mennyi esélyem van arra hogy normális májfunkció értékek, és a nagyon jó fibroscan eredmény után az interferon bizottság engedélyezni fogja a kezelésemet. (Nem akarom megcsináltatni a a májbiopsziát). Hepaj

Zazie írta...

Szia Hepaj !

Szerintem felelőtlenség lenne találgatni az esélyeidet.
Az orvosod biztosan tudja mit kell tennie. Neki kell a vizsgálati eredményeidet összegezve szakmailag indokolnia, miért javasolja a kezelést.
Ha szükséges, biztosan engedélyezik, ha nem, akkor elmarad.

Mikorra várható a döntés ?

A legjobbakat ! Szia
Zazie

Névtelen írta...

Szia Zazie!

A doktornő őszre igérte a döntést. Hepaj