szerda, március 24, 2010

egészséges étkezés májbetegségben

Makara Mihály doktorúr hívta fel a figyelmem erre a cikkre, azzal a kiegészítéssel, hogy az "A-vitamin és a vas bevitelére oda kell figyelni, hogy ne legyen túl sok. A kezelés előtti vas-szint mérés persze módosíthatja ezt az általános tanácsot."

Egészséges étkezés májbetegségben

Hepatitisz C, májbetegség, diéta

Egyaránt egészségtelen, ha valaki túl kövér vagy túl sovány, ám a hepatitis C-vel fertőzött májbetegeknek különösen ügyelniük kell mindkét véglet kerülésére. Irányadó lehet itt a testtömeg-index, a BMI, a 20 alatti és 30 feletti érték egyaránt kóros.

A HCV (Hepatitis C vírus) fertőzötteknek nem szükséges speciális diétát tartaniuk, hacsak kísérő betegségként nincs szó májzsugorról, diabéteszről vagy pl. HIV-fertőzésről. Az egészséges étrend azonban sokat javíthat a hepatitis C-sek   egészségi állapotán, illetve az antivirális kezelés alatt álló betegek életminőségén is. Megjegyzendő, hogy a májbetegek hajlamosabbak lehetnek a diabéteszre is, de a helyes étrend a vércukorszint beállításához is hozzájárul.


TúlsúlyA túlsúly elhízáshoz és az ún. „zsírmáj” kialakulásához vezethet, ami a májbetegeknél különösen veszélyes. A gyógyszert szedőknél is lassabb a gyógyulás, ha el vannak hízva.
Túlsúly esetén a fogyás megfordíthatja a kóros folyamatokat is. Javulnak a máj enzimértékei és a fibrózis, még akkor is, ha a vírus továbbra is a szervezetben marad.
Fontos a kellő mennyiségű és minőségű táplálkozás az antivirális kezelés alatt, illetve a fogyni kívánók számára is. Kerüljük a divatos diétákat, mert a hirtelen fogyás épp oly káros, mint az elhízás.
Étkezési tippek:
  1. együnk rendszeresen, tartsunk kiegyensúlyozott étrendet, kerüljük az egyoldalú diétát
  2. az erős fűszerek kivételével ízlésüknek megfelelően ízesíthetjük ételeinket, egyes fűszerek kifejezetten „májbarátok”, ezek az ánizs, borsikafű, gyömbér, fokhagyma, szerecsendió, szegfűszeg.
  3. fogyasszunk sok gabonafélét, müzlit, magvakat
  4. legyen az étrendben sok zöldség és gyümölcs - a fokozott a vitaminigény miatt a karotinban, A-vitaminban, B,- és C-vitaminban gazdagabb élelmiszereket részesítsük előnyben
  5. a kellő mennyiségű fehérje - hús, hal, gabonafélék, tej - is elengedhetetlen
  6. kerüljük telített zsírsavakban gazdag zsírféléket, főzéshez inkább a olívaolajat, napraforgó- és egyéb növényi olajokat használjunk
  7. ne fogyasszunk túl sós vagy túl édes ételeket
  8. igyunk elég folyadékot
  9. bánjunk óvatosan a táplálék-kiegészítőkkel, kezelőorvosunkkal beszéljük meg, mit szedhetünk a kezelés időtartama alatt.
  10. az alkoholfogyasztás szigorúan tilos.
Testmozgás
A HCV fertőzöttek számára igen fontos a kellő mennyiségű testmozgás, és nem csak a fogyás szempontjából. A jelenleg elérhető legmodernebb kezelés, a pegilált interferon+ribavirin kezelés is mellékhatásokkal jár, ezek egyike lehet a fogyás és az étvágytalanság
A mozgás
– javítja az étvágyat
– enyhíti a hepatitis C kezeléssel járó mellékhatásokat
– erősíti az immunrendszert
– fokozza az általános jó közérzetet.
Inkább egyszerre kevesebbet, de rendszeresen mozogjunk, és fokozatosan haladjunk a napi 10 perctől a heti 3-5 napon át végzett 30 perces edzésig.
Néhány „étvágygerjesztő” tanács az antivirális kezelés alatt álló betegeknek:
  • sétáljunk étkezés előtt, ez fokozhatja az étvágyat
  • inkább napi 4-7-szer együnk kisebb adagokat
  • együnk reggelire müzlit vagy instant reggeli keveréket, amit tejjel vagy gyümölcslével fogyaszthatunk
  • ha nem kellemes az illatuk, igyuk szívószállal a folyékony táplálék-kiegészítőket
  • próbálkozzunk különféle adalékokkal, vágott dióval, gesztenyével, hogy érdekesebb legyen az étkezés
  • fogyasszunk, ha keveset is, kedvenc ételünkből
  • legyen kéznél mindig egy kis nassolnivaló
  • ha elmegyünk otthonról, vigyünk magunkkal kis falatokat
  • fagyasszunk le egyszemélyes adagokat, könnyen, gyorsan elkészíthetők
  • ha lehetséges, ne igyunk vizet étkezés közben, mert teltségérzetet okoz
  • nézzük a főzőműsorokat a TV-ben, olvasgassunk szakácskönyvet
  • tegyük élvezetessé az étkezéseket, együnk társaságban, kellemes helyen, gyújtsunk meg egy gyertyát akár az egyszerű vacsorához is.
Az alkohol
Az alkohol erős májméreg, még a nem májbetegek számára is. A túlzásba vitt italozás májzsugorhoz (cirrózis) vezethet, de oka lehet a májráknak is.
Mivel nincs bizonyíték arra, mennyi a hepatitisesek számára a biztonságos alkoholfogyasztás mennyisége, a májbetegnek teljes mértékben kerüli kell az alkoholt.

forrás: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/hepa_biliary_pancr/?article_hid=140320-2&article_pageing=1

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok ! Most derült ki hogy hepatitisz c -vel fertőződött a vérem . 1972 -ben vért kaptam . Valószínű ez az oka. Ha valaki tud tanácsot adni azt szívesen fogadom. Hogyan lehet kártérítést igényelni. Van e olyan ügyvéd akit tudnátok ajánlani . Köszönöm Luci

Névtelen írta...

Szia Luci !
Ha visszaolvasod a korábbi forumot abban tulajdonképpen megtalálod a kérdéseidre a választ . Ott van az ügyvéd neve és telefonszáma is.
De bármi kérdés van csak tedd fel mert többen is hozzászólnak és ezekből összetudod rakni a kérdéseidre a választ.
Üdv: Curtis

Névtelen írta...

Nekem a kezelés alatt fogynom kellene, de állandóan éhes vagyok. A legutóbbi pajzsmirigy vizsgálati eredmény ref. értékhatárban volt. Hogy érhető el, a fogyás a kombinált kezelés alatt? Olo
vasom, hogy itt mindenki fogy és étvágytalan?
A cukor szint is jó, a fehér és a vörös vértest nagyon alacsony a hemogolgin is szintén alacsony. Ráadásul nagyon gyenge vagyok, testmozgást pedig végzek.

Solymosi Andrea írta...

Sziasztok!! Én is Hepatitisz C-s vagyok,idáig semmilyen tünetem nincs,májfunkciók a vérvételi eredményemen jók lettek!!!! Következő várvétel vár rám,csak nem tudom miért!!?? szedek máj tisztitó gyógyszert és vitamint is,jól vagyok kissé fáradt!!!