Májbetegségek gyógyítója a kávé
Forrás: MTI
2009. 10. 23. 10:00:00Újabb jó ok egy csésze illatos kávéra: amerikai kutatók szerdán közzétett tanulmányukban megállapították, hogy napi néhány csésze kávé feltartóztathatja a májelégtelenség előrehaladását.
A krónikus hepatitisz-C fertőzéssel és előrehaladott májbetegséggel élők közül azoknál, akik napi három vagy annál több kávét ittak, 53 százalékkal csökkent a betegség romlásának kockázata - írta Neal Freedman, az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársa a Hepatology című szaklap novemberi számában megjelent tanulmányban.
A 766 önkéntes résztvevő mindegyikének olyan hepatitisz-C fertőzése volt, amely nem reagált a vírusellenes szerekre. A páciensek 3,8 éven át naponta feljegyezték, hány kávét ittak. Háromhavonta vettek részt orvosi ellenőrzésen, másfél és 3,5 év elteltével pedig májbiopsziát végeztek náluk a betegség előrehaladásának megállapítására. A kutatók megfigyelték, hogy azoknak, akik legalább három kávét megittak naponta, kisebb valószínűséggel romlott az állapotuk.
Érdekes módon a fekete vagy zöld tea fogyasztása csak kis mértékben befolyásolta a májelégtelenség előrehaladását, noha ezeknek az italoknak is jelentős a koffeintartalmuk. A kávé a kutatók feltételezése szerint csökkentheti a gyulladást, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét, így javíthatja a páciensek esélyét.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 3-4 millió ember fertőződik meg hepatitisz-C vírussal, az esetek hetven százaléka krónikussá válik, és májzsugort vagy májrákot okoz.
Netambulancia
5 megjegyzés:
Tapasztalataitok alapján milyen hatással van a májbetegre az édesség, csokoládé, cukor fogyasztása?Nemcsak kezelés ideje alatt hanem azon kívül is értem.
Nem találtam erre vonatkozó írást sehol.
A kezelés idején a megfelelő szénhidrátbevitel előnyös. Az édességek fogyasztását egyébként az anyagcsere állapota határozza meg: a cukrok fogyasztása leginkább csak túlsúly vagy csökkent cukor tolerancia (magasabb vércukor értékek) esetén nem ajánlott.
Makara Mihály dr.
Köszönöm a válaszát,doktor úr! Jobbulást mindenkinek!
Én évtizedek óta a hamisítatlan magyar termelői mézet részesítem előnyben. Cukorból pedig a barna nádcukrot használom.
Zazie
Klmáan irja
A cukorfogyasztással kapcsolatban azt olvastam, hogy nem konkrétan a szénhidráttal van a baj, hanem az a helyzet, hogy a szénhidrát "tolakodik" és igy nem jut elég felszivódási lehetősége a többi, értékesebb anyagnak, amire egy beteg szervezetnek, beteg májnak nagy szüksége van.
Megjegyzés küldése