szerda, december 09, 2009

Csimpánzoknál hatékony a Hepatitis C elleni kísérleti szer

A dán Santaris cég kísérleti gyógyszere koktélban adva helyettesítheti a most használt, toxikusabb szereket - ismertette a vizsgálati eredményeket Robert Lanford, a texasi Southwest Foundation for Biomedical Research munkatársa, a kutatócsoport vezetője.
Lanford rendszeresen tesztel hepatitisz C elleni hatóanyagokat csimpánzokon, amelyek az emberen kívüli egyetlen állatként fogékonyak a vírusra.
A hepatitisz C vírus károsítja a májat, hosszabb távon májzsugorhoz, májrákhoz, végül halálhoz vezethet. Világszerte a májbetegségek vezető oka, becslések szerint 170 millió embert érint. Általában 48 hétig interferonnal kezelik, kiegészítve a ribavirin nevű vírusellenes szerrel.
Lanford kifejtette, hogy a most használt gyógyszerek és a többi kísérleti szer is közvetlenül veszi célba a vírust, amely azonban mutálódhat és rezisztenssé válhat a hatóanyagokkal szemben. Az új kísérleti szer azonban más megközelítést alkalmaz, megakadályozza a vírus szaporodásához szükséges RNS-darabka, a mikroRNS-122 működését. Az utóbbi bénításával szemben a vírus tehetetlen, nem tud ellenálló képességet kifejleszteni ennél a stratégiánál.
A Santaris új hatóanyaga minden eddiginél hatékonyabban csökkentette a csimpánzokban a vírusszámot, a teszt 12 hetes időtartama alatt rezisztencia kialakulásának nem mutatkozott jele, és toxikus hatás sem jelentkezett. Lanford tájékoztatója szerint a csimpánzokkal lefolytatott kísérletek eredménye olyan meggyőző volt, hogy a cég már megkezdte a humán próbákat is.

2009. 12. 04 - MTI

2010-es protokoll jobb oldalon a letöltések címszó alatt megtalálható.
Ket

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a válaszát Főorvos Úr .

Tisztelettel. Curtis