péntek, november 20, 2009

Bőrgyulladás



A kép nem egy horror film forgatására készült, csak az én saját, rühes, gyulladt, hólyagos, viszkető ocsmány bőröm látható !
Nem szándékozom senkit sem riogatni, de ilyen mellék hatásról a megszólaló beteg társak nem hallottam. Nagyon ritka, de amint a mellékelt ábra is mutatja, előfordul.

Kb. a 11. hét körül apró kis tűszúráshoz hasonló pöttyökkel kezdődött. Majd egyre nagyobb vörös foltok alakultak ki a "szúrások" helyén . A 17. hétre szinte összefüggő vörös, rücskös lett az egész testem. Kivétel azért volt : tenyér, talp és az arcom. Minden más bőr felületem egy vörös varangyos békához hasonlított. Látványnak is ronda volt, de elviselni ....!!!!

A hepatológusomnak ez nem volt újdonság, rutinból írta fel a magisztrális kenőcsöt, ami szép lassan, de teljesen rendbe hozta a bőrömet. Előbb a duzzanatok tűntek el, majd a vörös barna lett és aztán elhalványult.
A magyarázat egyszerű volt: az interferon olyan mértékben szárította ki a mélyebb bőr rétegeket, hogy létrejöhetett a gyulladás.
Ekkor állították be a 135/hetes adagot, amit azóta is tartok.

Jó tanács: ha valakinél ilyen bőr tünet jelentkezik, azonnal kérjen segítséget ! Az enyém sem fajult volna ennyire el, ha időben jelzem!
Attól féltem, hogy allergiás reakció és leállíthatják a kezelést.
Szerencsére szépen el lehet tüntetni és fölöslegesen nem kínozzuk magunkat.

A 20-24 hét között tűnt el véglegesen, de az extra száraz bőr megmaradt és nagy odafigyelést kíván az ápolása.

Zazie

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyógyulást és energiát a jó pédákból kell meriteni, nem pedig az egymás mardosásából.

Ann írta...

Szia!

Esetleg le tudnád írni, hogy mi ennek a magisztrális kenőcsnek a pontos összetétele? Sajnos hasonló mellékhatás fordult elő nálunk is.
Előre is nagyon szépen köszönöm!

Morgós írta...

Minden sorstársamnak Kellemes
Karácsonyi Ünnepeket és
Nagyon Boldog, mellékhatás- és
vírusmentes 2010-es évet kívánok!

kata írta...

A négy évvel ezelőtti interferon-kezelésemnél ilyen volt az egész bőröm ,különösen a nyári időszakot szenvedtem meg.Nem tudtam napra menni,legjobban éreztem magam a légkondis autóban.Claritin ,szteroid ,gyógyszertári kenőcsök(bóraxos)és eucerin testápoló segített.

Zazie írta...

Szia Kata!
Akkor Te is megtapasztaltad, milyen szörnyű érzés gyulladt bőrben élni. Nekem is szteroid tartalmú kenőcsöt írtak és a testápolót is patikus készítette. A legrosszabb talán az volt, hogy a gyulladt bőrfelületen keresztül alig volt bőrlégzésem, így állandóan fuldokoltam.

Jól érzed magad? Vírus mentes lettél ?
Üdv. Zazie

kata írta...

A chepatitis@gmail.com emailcímre tegnap elküldtem egy kis ízelítőt magamról és a betegségemről ,de ide is kirakom:
Nálam kb.15 éve derült ki ,hogy sikerült beszereznem ezt az alattomos vírust. 88-ban született a nagyfiam,és akkor kaptam vért.Évekig nem volt különösebb eltérés a májfunkciós eredményeknél, egészen 2004-ig. Akkor 1.200.000 lett a vírusszám ,így 2005.májusában elkezdtem az interferon-kezelést.A Pegasis-Copegust kaptam,félidőben nullás voltam ,de a befejezés után 3 hónappal ismét 300.000 körül volt a vírusszám.
Tavaly tavaszra megint nagyon megugrott, 6.5 millió körülire ,így októberben megint nekivágtam ,most a Pegintron-Rebetol próbálja megtenni a hatását. Most tartok a 14.hétnél .mivel 5 hetet ki kellett hagyni,mert a bőröm az injekció helyén kikészült, hólyagos ,vörös, égés-szerű folt keletkezett.Most a bőröm-leszámítva a viszketést-még bírja ,az izületi fájdalom ,kimerültség ,alvásproblémák,némi depressziós tünetek tesznek próbára.10 napja vették le a vért az első virusszám-vizsgálathoz ,várom az eredményt és bizakodok. Kicsit hosszú a másféléves kezelés,de nem szeretném abbahagyni. Remélem a második nekifutás sikeres lesz.


Sziasztok

Kata

Névtelen írta...

Szia!

Nekem is bőrgyulladásom van az orvosom szerint és iszonyatos elviselni! 2 hónapja kezel és irogat magisztrális kencéket de nem használnak. Neked mit írt az orvosod?