szerda, április 09, 2014

Új gyógyszerek a látóhatáron

A Hepatológia 2014 Konferencia egyik legfontosabb témája a C hepatitis vírus kezelése volt. A szakmai esemény szakmai főkoordinátorát, Dr. Tornai Istvánt, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciójának elnökét kérdeztük az új infókról.

Megjelent a második generációs proteáz gátló a szimeprevir /images/0000/0421/VSZ_20140331_RA_Visegradikonf.jpgés a polimeráz gátló hatású szofoszbuvir – előbbit Amerikában, utóbbit Európában is törzskönyvezték – tudtuk meg a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének egyetemi docensétől.
Mindkét hatóanyagot interferonnal együtt adják a hepatológusok az 1-es genotípusú HCV fertőzésben, 2-es és 3-as genotípusban a szofoszbuvir ribavirinnel együtt interferon-mentes kombinációban is alkalmazható, de hazánkban alig van ilyen beteg.

A szofoszbuvir ára elképesztően magas – egyetlen tabletta 1 000 Dollár (12 hét – 19 millió Forint), és a Magyarországon leggyakoribb 1-es genotípusban valószínűleg sok esetben fél éven keresztül kellene adni. Ez a szer (önmagában) szinte mellékhatás nélküli és (kombinációban) rendkívül hatékony. A szimeprevir vírus-ölő hatása a jelenleg már Magyarországon is hármas kombinációban adott boceprevir és telaprevir hatásosságától valamivel jobb, és sokkal kevesebb a mellékhatása, mint az első generációs proteáz gátlóknak.

Elképzelhető, hogy ezek a gyógyszerek Magyarországon is hozzáférhetőek lesznek 2015-re – mondta a Szakértő – bár a szofoszbuvir vonatkozásában azért tudni kell, hogy az Angliából érkezett nemzetközi elismertségnek örvenő hepatológus professzor, Graham Foster tájékoztatása szerint e hatóanyag finanszírozását várhatóan Angliában is korlátokhoz kötik majd.
A szimeprevir ezzel szemben jó eséllyel a telaprevir helyett kerülhet majd forgalomba nálunk is, remélhetően minél hamarabb. 

"Kollégáimmal együtt fogadókészségünk továbbra is maximális az új terápiákra vonatkozóan" – mondta Tornai István – "igyekezni fogjuk a szakma oldaláról is elősegíteni a korszerű gyógyszereket forgalmazó cégek és az OEP tárgyalásait, reméljük, hogy bevonnak bennünket döntéseikbe."
A Debreceni Egyetem docensétől megtudtuk továbbá, hogy szeptember második felére kitűzték az új szakmai konszenzus konferencia időpontját,  ahol az imént bemutatott gyógyszerek bevezetését tárgyalják meg a szakma képviselői, végleges formába öntik az új szakmai ajánlásokat – amelyek a finanszírozási protokollok alapját is képezhetik.

Az MGT Hepatológiai Szekciójának elnöke reméli, hogy ezúttal egy kicsit rövidebb idő alatt juthatnak hozzá a magyarországi betegek a második generációs készítményekhez, bár a két év, amíg az első generációs szereknél ez eltartott hazánkban, nem volt egyedülálló – Spanyolországban és Olaszországban közel hasonló mértékben kellett várakozniuk a pácienseknek és orvosaiknak – tájékoztatott.
"Mindenkinek elfogadható szintű gyógyulási esélyt kívánunk nyújtani – ezen dolgozik a szakma. A következő néhány évben a C és a B hepatitis terápiája a megoldott problémák kategóriájába kerül, amennyiben még hatékonyabb terápiákra számíthatunk. Akiknek mostanáig nem sikerült meggyógyulnia, azok számára is további remények vannak. Mindenféleképpen tartsanak ki" - üzeni Tornai István.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!
2 hete voltam kontrollon, továbbra is rendben a leletem, most már csak 1 év múlva kell mennem kontrollra, előtte egy hasi uh-ra.
Janinak üzenem hogy ne essen kétségbe, nekem az első kezelésem sikeres volt pedig magas volt a a vírusszámom ami a kezelés 4 hetére nullázódott, és a kezelés végig az is maradt! :)) üdví. hepaj

Névtelen írta...

Kedves Hepaj!

Gratulálok!!!! :-)))
Nagyon jó, hogy megírtad, mert így reménykedhetnek azok is, akiknek eddig nem sikerült. Köszönöm.
Kriszti

Unknown írta...

Kedves Hepaj!! Gratulálok Neked így tovább! Örülök,hogy végre valaki írt a blogra :)

Névtelen írta...

Nagyon szívesen! Nekem sokat segített a blog is! Nap mint nap fent voltam. :) hepaj

kate írta...

As a sign of gratitude for how my husband was saved from hepatitis b, i decided to reach out to those still suffering from this.
My husband was diagnosed of hepatitis b in 2013 and it was really tough and heartbreaking for me because he was my all and the symptoms were terrible, he always have Joint pain , and he always complain of Weakness of the body . we tried various therapies prescribed by our neurologist but none could cure him. I searched for a cure and i saw a testimony by someone who was cured and so many other with similar body problem, and he left the contact of the doctor who had the cure to hepatitis b. I never imagined hepatitis b has a natura cure not until i contacted him and he assured me my husband will be fine. I got the herbal medication he recommended and my husband used it and in one months he was fully okay even up till this moment he is so full of life. hepatitis b has a cure and it is a herbal cure contact the doctor for more info on drwilliams098765@gmail.com on how to get the medication. Thanks for reading my story