szombat, március 23, 2013

Origo - Új kezelés itthon is hepatitis-C ellen


Az új - három gyógyszerből álló - kezelések az új, mással még nem kezelt betegek esetében 63-75 százalékos gyógyulást ígérnek, szemben a jelenlegi 40-50 százalékkal. Azt, hogy ki részesülhet először az új kezelésből, rászorultsági lista dönti el.
Magyarországon 70 ezerre a becsülik a hepatitis-C vírussal fertőzöttek számát, nagy többségük 1993 előtt vérátömlesztés, műtéti beavatkozás, szülési szövődmények miatt fertőzödött meg. Hosszan lappangó betegségről van szó - a többség évtizedekig hordozza tünetmentesen -, ezért a fertőzötteknek csak töredéke tud a betegségéről: a betegregiszter szerint a potenciálisan érintett betegek alig harmadánál - 21 ezer betegnél - fedezték fel eddig itthon a fertőzést. 
Nem csak az alkohol vagy a gyógyszerek pusztítják a májat"A többség nem is tud a fertőzöttségéről, ami nagyon gyakran egy rutinvizsgálatkor, például jogosítvány meghosszabbításakor derül ki. Mivel a vírus a májat támadja, a laboratóriumi vizsgálat során a rossz májfunkciós értékek lehetnek figyelemfelkeltők. De ha valakinek rosszak a májfunkciós értékei, az orvos először azt kérdezi, hogy fogyasztott-e előző nap alkoholt, vagy szed-e gyógyszereket. Jó esetben a pácienst visszarendelik egy hónap múlva újabb vizsgálatra, és ha akkor is rosszak az értékei, akkor már érdmes elgondolkodni a hepatitis-C fertőzés lehetőségéről is. Évente 600-800 betegnél derül ki így a fertőzés" - mondja dr. Makara Mihály, belgyógyász-hepatológus, a Szent László Kórház főorvosa.
A kezeletlen vírusfertőzés idővel májzsugorhoz, májelégtelenséghez, illetve végső stádiumban májrákhoz vezethet. Ezeknek a szövődményeknek a kezelése költséges, és gyakran egy előrehaladott állapotban felfedezett májbetegség már nem is gyógyítható meg. A hepatitis-C vírus okozta fertőzés azonban időben felismerve ma már gyógyítható, a következmények elkerülhetők. 
Májustól lesz hatékonyabb kezelésEddig a betegek egy két gyógyszerből álló kezelést kaptak (pegilált interferon és ribavirin), a gyógyulás az először kezelt betegek esetében 40-50 százalék volt. Akinél elsőre sikertelen volt a kezelés, másodszorra is megkaphatta ugyanezeket a szereket, ilyenkor a gyógyulás esélye 5-40 százalék között mozgott. Évente körülbelül ezer kezelésre (új és ismételt kezelés összesen) volt eddig keret, és egy kezelés ára 4,5-5 millió forint volt. Az elmúlt tíz évben a két gyógyszerrel kombinált kezelést körülbelül 8-10 ezer beteg kapta meg, a gyógyultak száma körülbelül 4500-ra tehető - azaz 3500 embernél a kezelések nem hatottak. (Az itthon eddig felismert 21 ezer betegből 8 ezer már egyáltalán nem kezelhető.)
Májustól azonban itthon is OEP-támogatással elérhető lesz két új, az eddigieknél hatékonyabb gyógyszeres kezelés (boceprevir és telaprevir hatóanyagokkal). Az új szerek jelentősége, hogy a gyógyszergyárak egyelőre kevés a hatékonyt szert fejlesztettek ki vírusok ellen, e két új kezelés vírusölő hatékonysága azonban messze felülmúlja az eddigi eredményeket. Az új - három gyógyszerből álló - kezelések új, még nem kezelt betegek esetében 63-75 százalékos gyógyulást ígérnek, korábban kezelt betegeknél pedig 59-66 százalékosat. A kezelés ára betegenként 14-15 millió forint. 2013-ban az új kezelésre 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre, jövő évtől 6 milliárd forint lesz rá. 
Akadozik a laboratóriumi háttér"Ez körülbelül egy éves kezelés. A probléma az, hogy a kezelés alatt betegenként 4-7 alkalommal szükség van a vírus nukleinsav változásának laboratóriumi mérésére. Egy ilyen vizsgálat 30 ezer forint, és jelenleg volumnenkorlát van rá, azaz, ha a labor elérte az engedélyezett mennyiséget, több vizsgálatot nem végez. Márpedig a kezelés hatékonyságához, a megfelelő dózisok kialakításához két héten belül szükség van az eredményre, egyébként sokmillió forintos túlkezelések történhetnek, nem beszélve arról, hogy a túlkezelés a rezisztens mutánsok kialakulását is elősegíti. Jelenleg is rengeteg feldolgozatlan minta áll a laborokban" - mondt el az [origo]-nak dr. Makara Mihály.
Azt, hogy ki részesülhet először az új kezelésből, rászorultsági lista dönti el, azaz nem az számít, hogy ki milyen régóta fertőzött, vagy hogy mikor fedezték fel a betegségét, hanem a betegség előrehaladottságának foka.



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Régebben olvastam hogy egy beteg azt irta önnek hogy olyan puffadt hasa mint ha 5 honapos terhes lenne. Én is hepatitis c fertőzőtt voltam de az első sikeres kezelés után mostanra már a kezeloorvosom szerint gyógyultak számitok. Viszont a leadott 16 kg már visszajött sajnos. De ami aggaszt, hogy állandóan puffadt a hasam tehát nekem is pocakos a hasam. Igaz ülőmunkát végzek, de a betegségem előtt nem emlékszem ilyen problémára. van összefüggés a betegség és a puffadt has között. Egyébként teljesen jól vagyok bár szeretnék fogyni...
Köszönöm válaszát! Egy beteg.

Szép napot!

Makara Mihály dr. írta...

Kedves Gyógyult Beteg,

Az elhízás sem a májnak, sem az emésztésnek, sem az egész szervezetnek nem tesz jót! Valószínű, hogy célszerű lenne a felszedett 16 kg "lediétázása" és lemozgása. Beszélje meg kezelőorvosával!

Tisztelettel

Makara dr.