péntek, július 20, 2012

Megvan a hepatitis C ellenszere


A Florida Egyetem kutatói olyan nanorészecskét fejlesztettek ki, amely 100 százalékos hatékonysággal lép fel a hepatitis C vírus ellen. A nanozim néven emlegetett részecske gerincét arany nanorészecskék, valamint két biológiai összetevő alkotja. Ezek egyike az az enzim, amely megtámadja és elpusztítja a kórokozó proteinek létrehozásához szükséges mRNS-t. A másik komponens egy navigátorként működő DNS oligonukleotid, vagyis egy nukleinsav-polimer; ez azonosítja a betegségért felelős fehérjéket, amiket a felderítés után az enzim pusztít el.
Y. Charles Cao, a Flordia Egyetem kémiaprofesszora, valamint dr. Chen Liu, a gyógyszertani tanszék patológiaprofesszora a Proceedings of the National Academy of Sciences orvosi szaklapban publikálták a nanorészecskéről szóló tanulmányukat. Ebből kiderül, hogy a részecske az RNS interferencia biológiai folyamatát utánozza, amelyet más kutatók laborkörülmények között már a HIV gyógyítására is használtak.
A hepatitisz C gyógyítására használt jelenlegi kezelés a vírus replikációs folyamatát támadja, de nem mondható túl hatékonynak: ez az eljárás csak a kezelt páciensek felénél bizonyult hatásosnak. Cao és Liu csapata ezen az arányon szeretett volna javítani. A kutatócsoport állítása szerint az eljárás az egereken, valamint sejttenyészetekben végzett kísérletek során közel száz százalékos hatékonyságú volt, és mivel az immunrendszer nem reagált a kezelésre, ezért mellékhatások sem jelentkeztek.
A kezelés engedélyeztetése és elterjedése természetesen még hosszú időt vehet igénybe. Az elsődleges akadály, hogy a nanoterápiás kezelés során nehéz megtalálni és elpusztítani a megtámadott sejteket, amelyek még károsodott formában is az élő szervezethez tartoznak. Hasonlóan bonyolult biztosítani, hogy a nanorészecskék azokat a biológiai folyamatokat fékezzék meg, amelyeket le szeretnénk állítani, és ne azokat, amelyeknek a megmaradása létfontosságú.

5 megjegyzés:

Gabcsi írta...

Köszi Zazie!

Így legyen!! S Sok O-ák következzenek ezek után!

rogyi75 írta...

:-) csak rendben lesz minden

Névtelen írta...

Tisztelt Főorvos Úr!

Véget ért tavaly karácsonykor az ellején 3-as kezelésnek induló (DEB025, majd 12 hét után (Tájföldi betegedések miatt) hagyományos kettős kezelésem. A gyógyszergyár vírusszámlálásai alapján a 12 héten észlelhető, de nem mérhető, majd a 16 héten már nem is észlelhető volt a vírus a szervezetemben. Azóta végig 0 volt a vírusszám, majd a kezelés leállása után az első 4 hetes követési időszakban is 0 a vírusszámlálás eredménye. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben annak, hogy a vírus visszatérjen van komoly, vagy bármilyen lehetősége? Egyéb májenzim értékeim sem emelkedtek azóta.

Válaszát előre is köszönettel.
Gábor

Makara Mihály dr. írta...

Kedves Gábor,

Ha a kezelés befejezése után 4 héttel a vírusvizsgálat negatív, akkor a visszaesés esélye minimális!

Gratulálok!

Makara dr.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm szépen a megnyugtató válaszát, és gratulációját!

Üdvözlettel:

Gábor