péntek, május 27, 2011

TELAPREVIR

TELAPREVIR

Új gyógyszer ad reményt a hepatitis C ellen
2009. 05. 01.
Egy kísérleti gyógyszer nagyban növelte a hepatitis C-bõl kigyógyulók számát - írja egy tanulmány, amely a vizsgálatok közben készült. A Telaprevir nevû készítmény ráadásul a kezelési idõt is lecsökkenti, egy évrõl hat hónapra. A Telaprevir és más, tesztelés alatt álló gyógyszerek reményt jelenthetnek a világon élõ 180 millió hepatitisben szenvedõnek.

A hepatitis akár májrákhoz is vezethet. A kezelés az immunrendszernek nyújt segítséget a kór leküzdésében. A kúrák a Peginterferon és a Ribavirin nevû gyógyszereket kombinálják, de csak a betegek felénél hatásos a kezelés. A Telaprevir és más tesztelés alatt álló gyógyszerek viszont kifejezetten a hepatitis C vírusát támadják meg.

A kutatások során azoknak a kétharmadánál, akiknek a hagyományos kezelés
mellett Telaprevirt is adtak, fél év után nem volt a vírus kimutatható a
szervezetükben, azaz kigyógyultak a kórból. Akiket csak a hagyományos módon
kezeltek, azoknak a 40-50 százaléka gyógyult meg.

Azonban nagyon sokan abbahagyták a Teraprevir szedését, mivel súlyos mellékhatásai vannak. Például komoly kiütések, hányinger, vérszegénység jelentkezhet - amelyek a hagyományos kezelésnél elmaradnak. A kutatásokat a gyógyszer fejlesztõje rendelte meg.

A hepatitis C véren át terjed és évekig lappang. A fertõzöttek negyede kezelés nélkül gyógyul meg, a többiek viszont élethosszig tartó betegségnek néznek elébe, mivel nincs a hepatitis C ellen vakcina.

(inforadio.hu)

Nagykárolyi Napló
http://nagykarolyinaplo.ro Támogató: Joomla! Generálás: 20 October, 2009, 23:18

Nincsenek megjegyzések: