szombat, november 13, 2010

Nyálteszttel szűrhető a Hepatitis C

Nyálteszttel szűrhető a Hepatitis C
Új nyálteszt segíti a hepatitis C szűrést; az egyszerű és fájdalommentes szűrési módszert a Májbetegekért Alapítvány mutatta be csütörtökön Budapesten.
A mintavevő részt az íny mellé kell behelyezni, lényeges a jó sűrű nyálminta. A nyálteszt 15-20 perc elteltével kimutatja a beteg esetleges érintettségét, az eredmény egyértelműen leolvasható a tesztkazettáról. A tesztet egészségügyi dolgozó felügyelete mellett ajánlott elvégezni, aki pozitív eredmény esetén tájékoztatja az érintettet arról is, hol lehet a vizsgálati eredményt megerősíteni - mondta el Ujhelyi Eszter, a Szent László Kórház Központi Immunológiai Laboratórium vezetője a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Európában Magyarországon a legmagasabb a májbetegségekben való elhalálozás aránya - hangsúlyozta Telegdy László hepatológus főorvos, a Májbetegekért Alapítvány elnöke, hozzátéve: a betegség tünetmentes, évtizedekig lappanghat és gyakran csak más okból elvégzett laboratóriumi vizsgálatokon derül ki a betegség.
A kampány célja a felvilágosítás, a figyelemfelhívás, hiszen a hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás gyógyítható. Amennyiben idejében felismerik és korai stádiumban elkezdik a kezelést, teljes gyógyulás érhető el. A kórokozó elpusztítható, a beteg vírusmentessé válik és a májbetegsége is megszűnik. A betegség sok évig tünetmentesen zajlik, csak célzott vizsgálatokkal deríthető fel, ezért van a szűrővizsgálatnak nagy jelentősége. A fel nem ismert vagy kezeletlen betegség azonban halállal végződhet.
A betegség időben való felismerésének fontosságát hangsúlyozta Makara Mihály főorvos, az alapítvány kurátora. Elmondta, hogy a máj 70-80 százaléka elpusztulhat anélkül, hogy megéreznénk, mivel nincs benne érzőideg. A nyálteszt jelenleg még nem kapható, a pontos információkat az érdeklődők a majmoly.hu oldalon olvashatják el.
A Májbetegekért Alapítványt 1996-ban a Szent László Kórház akkori III. számú belosztályának dolgozói alapították az osztályon kezelt és az ambulancián gondozott májbetegek ellátásának, gyógyítási körülményeinek és a betegellátás színvonalának javítása céljából.
A gyorstesztet ez év nyarán jegyezte be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóság (FDA), az új szűrési módszer azért lényeges, mert ezáltal korai stádiumban könnyen felismerhetővé válik a betegség.


http://index.hu/tudomany/2010/11/11/nyalteszttel_szurheto_a_hepatitis_c/

forrás: index.hu 2010.november

Nincsenek megjegyzések: