hétfő, április 20, 2009

Láz

A kezelés kezdetén, főleg az első hónapban, az injekció utáni napokban jellemző a láz. Később is jelentkezik, de általában, csak ritkábban, és alacsonyabban, inkább a hőemelkedés jellemző (persze vannak rossz pillanatok, és akkor egyszer csak ott terem). A láz ellen mese nincs: lázcsillapító kell, mert szinte észrevétlenül (persze észreveszed, mert szörnyen vagy) szökik hihetetlen magasságokba. Lázcsillapítót nem ajánlok, mindenki beszélje meg az orvosával.

Hogyha a láz veszélyesen magas lesz (39° már az), akkor hűtőfürdő kell. Ez a következőképpen működik:

Normális, meleg fürdővizet készítünk (~36°, mivel e körül van az ember normális testhőmérséklete, úgy lehet lemérni, hogy beledugjuk a könyökünket, ha nem hidegebb, nem melegebb, akkor jó), abba kell beleülni, lehetőleg úgy, hogy a csap lábnál legyen. Ezután vékony sugárban (nem hirtelen!!) hideg vizet eresztünk a kádba, és folyamatosan hűtjük, kb 26°-ig. Ennél hidegebb ne legyen. A kádból kiszállva meg kell törölközni, úgy, hogy pirosra dörzsöljük a bőrt (mivel a hideg víztől összeszűkülnek a kapillárisok, és ilyen állapotban kevesebb hőt tud leadni a test, ami ugye nem jó). 10 percet várunk, és közben lázat mérünk. Hogyha 38° alá ment, akkor jó, hogyha nem, akkor addig ismételjük a hűtőfürdős folyamatot, amíg 38° alá nem csökken a láz.

Ezt érdemes egy jobb pillanatban elmondani valakinek, aki velünk van, hogyha arra kerül a sor, végig tudja csinálni a hűtőfürdőt, mert akinek 39°-os láza van, az nem fogja tudni magának megcsinálni.

Nincsenek megjegyzések: