péntek, október 10, 2008

Ha nem vagy Hepatitis C-s, vagy nem tudsz róla...

Hogy lehet megbizonyosodni?

A fertőzöttséget egy egyszerű vérvétellel meg lehet állapítani. Ha félsz, hogy fent áll a fertőzöttség veszélye, vagy csak tutira akarsz menni, akkor kérd meg az orvosod, hogy ellenőrizze.

Hogyan előzheted meg?

Védőoltás sajnos még nincs, mivel ez a vírus fantasztikus leleményességgel képes magát össze-vissza mutálni, és alkalmazkodni a körülményekhez. A fertőzést elkapni nem sok esélyed van hétköznapi tevékenységek közt, hacsak hétköznapi tevékenységeid közé nem tartozik, hogy random emberektől ellenőrzés nélkül vérátömlesztést kérsz (ezt nem hiszem).
Ha megbizonyosodsz arról, hogy olyan helyeken ahol tárgyak más vérével is érintkeztek (pl. tetoválás, piercing, fogorvos, akupunktúra) kellően fertőtlenítik a dolgokat, annak elégnek kell lennie.
Szexuális úton fertőzés veszélyének lehetősége, ugyan fennáll, de elenyésző. Mindenesetre használj gumit, ha gyakran változnak a partnerek (de ez amúgy is tanácsos, és valószínűleg amúgy is hamarabb fogsz elkapni valami csúnya gombát, vagy akár a náthát, mint a hepatitis C-t szex közben..).

Nincsenek megjegyzések: