szombat, október 11, 2008

Dobozdíj

Egy ideig nem igazán értettem mi az a dobozdíj.
Mivel a kezelés igen költséges, és TB-támogatással megy, ezért engedélyeztetni kell. Miután engedélyezték, és elkezdődik a kezelés, az orvos felírja a gyógyszereket.
Első alkalommal mikor kiváltottuk, anyu kivett vagy 20 000 forintot, mert nem igazán tudtuk mire számíthatunk, mennyibe fog kerülni. Az interferon, ribavirin és egy doboz algopyrin összesen, nem került 1500 forintba. Most csütörtökön, mikor a harmadik adag gyógyszert váltottuk ki, és fizettünk érte 600 forintot, állt össze a kép. A gyógyszert ingyen megkapom (illetve az állam fizeti), nekem csak jelképesen a dobozért, illetve csomagolásért kell fizetnem 300 forintot. A gyógyszertáras nő mondta, hogy van amikor nincsen olyan kiszerelés, amiben 4 heti adag van, csak mondjuk egyheti, ilyenkor ebből 4-et adnak, hogy meglegyen a kellő adag. Mivel ennek a csomagolása külön van, ebben a helyzetben 4x300 forintot kell fizetni.
De ha belegondolok abba, hogy az interferon egy adagja 100 000 forintba kerül (a ribavirint nem tudom), azt hiszem 300 forintot nem fogok sajnálni kifizetni érte.

Tíz, húsz vagy százezer forintos gyógyszer után is 300 forint a dobozdíj.

Nincsenek megjegyzések: