szerda, július 10, 2013

Hepatitis C - eredményességen alapúló finanszírozás

A krónikus májbetegséget a vezető halálozási okok közé sorolják Magyarországon. A krónikus hepatitis C (HCV) vírusfertőzöttek száma 50-70 ezer körülire tehető. A tartós fertőzöttség következtében kialakuló májbetegség és szövődményei kiugróan magas egészségügyi, gazdasági és mentális terhet jelentenek. A hepatitis C fertőzésben szenvedő betegek legkorszerűbb terápiájának finanszírozására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyszertámogatási előirányzatból 4,5 milliárd forintot különít el. 
Tavaly novemberben új szereket törzskönyveztek az Európai Unióban, a korábbi kettős helyett úgynevezett hármas kezelésben részesülhetnek a betegek, amely jelentősen javítja gyógyulási esélyeiket. Az új készítménnyel a korábbi 40 százalékos gyógyulási arány helyett 70 százalékos gyógyulás érhető el a hepatitis C-ben szenvedő betegek számára. Az új terápiát eredményességen alapúló szerződés alapján finanszírozzák. Ez azt jelenti, hogy a szakma által kidolgozott prioritásindex alapján állították fel a várólistát, amelynek elején azok vannak, akiknek az állapota a legsúlyosabb. Az új készítményre háromezer beteg várt, akik a korábbi kettős kombinációjú szerre nem reagáltak. ( Az új készítmények: boceprevir/MSD és telaprevir/Janssen.) Hatékony kezelés hiányában nekik májzsugor, de akár májrák lehetséges kialakulásával kellett volna szembenézniük. 
A következő években viszont az új készítménynek köszönhetően ezek a betegek meggyógyulhatnak, újra munkába állhatnak. A krónikus májbetegséget a vezető halálozási okok közé sorolják Magyarországon. A krónikus hepatitis C (HCV) vírusfertőzöttek száma 50-70 ezer körülire tehető. A tartós fertőzöttség következtében kialakuló májbetegség és szövődményei kiugróan magas egészségügyi, gazdasági és mentális terhet jelentenek. 
A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik A-tól G-ig. Ezek közül a hepatitsz C vírus (HCV) a hazánkban előforduló vírusos eredetű krónikus májgyulladások leggyakrabban kimutatott kórokozója. A hepatitisz C vírus vér útján fertőz. A fertőzés megszerzésére kockázatot jelent a piercing, a tetoválás, az intravénás droghasználat, egyes egészségügyi munkahelyek (pl. operatív szakmák), valamint a 1992 előtti vérátömlesztés, amely időpont után vezették be a vér HCV-szűrését. Amit a hepatitisz C-ről tudni érdemes Uralható mellékhatás az anémia a krónikus C hepatitiszes betegek hármas kombinációs kezelésében A humán HCV vakcinák hatékonysága még alacsony Megéri-e a késlekedés? Nullreagálókban is hatékony új direkt hatású antivirális készítmény Extrahepatikus tünetek gyógyítása az új hármas kombinációval Nanofegyverekkel vadásszák le a hepatitisz-vírust. 
A krónikus gyulladás, amit a vírus fő méregtelenítő szervünkben okoz, hosszú időn, akár évtizedeken keresztül semmiféle kellemetlen vagy fájdalmas tünettel nem jár, miközben az esetek nagyobb részében a HCV – akár a moly a ruhát – fokozatosan "szétrágja" a májat, elpusztítja annak élő sejtjeit. Észlelhető, érzékelhető jele általában már csak akkor van a vírus által okozott kórnak, amikor az egészséges májsejtek helyét nagy részben kötőszövetté átalakult, elhalt sejtek foglalják el. A jelentősen károsodott májban a májzsugor talaján májelégtelenség vagy egyes esetekben májrák alakul ki. A krónikus HCV fertőzés az egyik leggyakoribb oka a krónikus májbetegségnek, súlyos szövődménye a májzsugor és májrák (hepatocelluláris carcinoma). A beteg alkalmassága esetén, lehetőség van májtranszplantációra.

Forrás: www.pharmaonline.hu 2013. június 13. 07:17

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv! Nálam 20 éves koromban diagnosztizáltak HCV-t, most 38 vagyok. 2 éven át kaptam ribavirin+interferon kezelést, de annyira szétcsapott, hogy muszáj volt abba hagynom, dolgozni sem tudtam a mellékhatásoktól.
Azóta semmi kezelésen nem voltam, májtisztító teát, máriatövist és vitaminokat használok csak. Viszont 3napja a jobb borda tájékom fáj.
Van valamilyen tapasztalat e téren?
Tudom, a máj maga nem fáj, de nekem ott valami fáj, nagyobb levegővételnél, bizonyos mozdulatoknál.
Nem tudom, hogy ez a 17-18 év esetleges korlefolyási fázisa, vagy valami teljesen más?

Andrea Solymosi írta...

Sziasztok!!! Már 2-szer írtam a blogra,de senki nem reagált!! Az összes vérvételem eredménye jó lett,voltam RNS vizsgálaton aminek az eredménye nulla lett!!!! Az orvos szerint csak átestem egy fertőzésen,de a szervezetem antitesteket termel,így gyógyult lettem!!! Külön megköszönném Zazinak,hogy ennyit segített és válaszolt minden kérdésemre!!!!! És köszönöm a segítséget DR.Makara Mihálynak is!!!!!!!!!!!!!!! Sok puszi mindenkinek és kitartást!! Üdvözlettel Solymosi Andrea

Gabcsi írta...

Szió Andi!

Nagyon örülünk a jó eredményeidnek! További sok O-át , és persze jó egészséget Neked!!!

Gabcsi írta...

Kedves Névtelen!

Az, hogy a jobb bordaív alatt fájdalmat érzel több mindentől lehetséges.
Természetesen biztosat egy labor és egy hasi UH vizsgálat adhat.
Ne aggódj! Ha megkeresed a bejegyzésemet, leírtam már hány éve vagyok HCV-s. A jobb bordaív fájdalmat én főleg azóta érzem, ahogy a májbiopsziám volt. Felerősödik a fájdalom, ha sokat ülök akkor is, vagy ha nehezebbet emelek, vagy ha rosszul fordulok, illetve ha feszültebb vagyok akkor is- ezeket főleg idegi fájdalmaknak nevezhetem. Ha hízok akkor is jobban érzem ezt a tájékot, főleg egy helyen, egy pontban élesen maghatározható a máj terület.
Menj el vizsgálatokra és akkor már többet tudsz Te is mi okozhatja a fájdalmakat. Nekünk nem szabad csak úgy elmenni egy ilyen fájdalom mellett...jobb ha vannak ilyenkor a fentebb leírt vizsgálatok.
Természeten évtizedek kellenek ahhoz, hogy a vírus elterebélyesedjen, de épp ezért kellenek az időszakos ( még ha csak pár hónapig is bírod) kezelések. bízz az orvosodban, hogy megtalálja a legjobb gyógyulási módokat.
üdv -gabcsi.