szerda, július 10, 2013

Hepatitis C - eredményességen alapúló finanszírozás

A krónikus májbetegséget a vezető halálozási okok közé sorolják Magyarországon. A krónikus hepatitis C (HCV) vírusfertőzöttek száma 50-70 ezer körülire tehető. A tartós fertőzöttség következtében kialakuló májbetegség és szövődményei kiugróan magas egészségügyi, gazdasági és mentális terhet jelentenek. A hepatitis C fertőzésben szenvedő betegek legkorszerűbb terápiájának finanszírozására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyszertámogatási előirányzatból 4,5 milliárd forintot különít el. 
Tavaly novemberben új szereket törzskönyveztek az Európai Unióban, a korábbi kettős helyett úgynevezett hármas kezelésben részesülhetnek a betegek, amely jelentősen javítja gyógyulási esélyeiket. Az új készítménnyel a korábbi 40 százalékos gyógyulási arány helyett 70 százalékos gyógyulás érhető el a hepatitis C-ben szenvedő betegek számára. Az új terápiát eredményességen alapúló szerződés alapján finanszírozzák. Ez azt jelenti, hogy a szakma által kidolgozott prioritásindex alapján állították fel a várólistát, amelynek elején azok vannak, akiknek az állapota a legsúlyosabb. Az új készítményre háromezer beteg várt, akik a korábbi kettős kombinációjú szerre nem reagáltak. ( Az új készítmények: boceprevir/MSD és telaprevir/Janssen.) Hatékony kezelés hiányában nekik májzsugor, de akár májrák lehetséges kialakulásával kellett volna szembenézniük. 
A következő években viszont az új készítménynek köszönhetően ezek a betegek meggyógyulhatnak, újra munkába állhatnak. A krónikus májbetegséget a vezető halálozási okok közé sorolják Magyarországon. A krónikus hepatitis C (HCV) vírusfertőzöttek száma 50-70 ezer körülire tehető. A tartós fertőzöttség következtében kialakuló májbetegség és szövődményei kiugróan magas egészségügyi, gazdasági és mentális terhet jelentenek. 
A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik A-tól G-ig. Ezek közül a hepatitsz C vírus (HCV) a hazánkban előforduló vírusos eredetű krónikus májgyulladások leggyakrabban kimutatott kórokozója. A hepatitisz C vírus vér útján fertőz. A fertőzés megszerzésére kockázatot jelent a piercing, a tetoválás, az intravénás droghasználat, egyes egészségügyi munkahelyek (pl. operatív szakmák), valamint a 1992 előtti vérátömlesztés, amely időpont után vezették be a vér HCV-szűrését. Amit a hepatitisz C-ről tudni érdemes Uralható mellékhatás az anémia a krónikus C hepatitiszes betegek hármas kombinációs kezelésében A humán HCV vakcinák hatékonysága még alacsony Megéri-e a késlekedés? Nullreagálókban is hatékony új direkt hatású antivirális készítmény Extrahepatikus tünetek gyógyítása az új hármas kombinációval Nanofegyverekkel vadásszák le a hepatitisz-vírust. 
A krónikus gyulladás, amit a vírus fő méregtelenítő szervünkben okoz, hosszú időn, akár évtizedeken keresztül semmiféle kellemetlen vagy fájdalmas tünettel nem jár, miközben az esetek nagyobb részében a HCV – akár a moly a ruhát – fokozatosan "szétrágja" a májat, elpusztítja annak élő sejtjeit. Észlelhető, érzékelhető jele általában már csak akkor van a vírus által okozott kórnak, amikor az egészséges májsejtek helyét nagy részben kötőszövetté átalakult, elhalt sejtek foglalják el. A jelentősen károsodott májban a májzsugor talaján májelégtelenség vagy egyes esetekben májrák alakul ki. A krónikus HCV fertőzés az egyik leggyakoribb oka a krónikus májbetegségnek, súlyos szövődménye a májzsugor és májrák (hepatocelluláris carcinoma). A beteg alkalmassága esetén, lehetőség van májtranszplantációra.

Forrás: www.pharmaonline.hu 2013. június 13. 07:17

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv! Nálam 20 éves koromban diagnosztizáltak HCV-t, most 38 vagyok. 2 éven át kaptam ribavirin+interferon kezelést, de annyira szétcsapott, hogy muszáj volt abba hagynom, dolgozni sem tudtam a mellékhatásoktól.
Azóta semmi kezelésen nem voltam, májtisztító teát, máriatövist és vitaminokat használok csak. Viszont 3napja a jobb borda tájékom fáj.
Van valamilyen tapasztalat e téren?
Tudom, a máj maga nem fáj, de nekem ott valami fáj, nagyobb levegővételnél, bizonyos mozdulatoknál.
Nem tudom, hogy ez a 17-18 év esetleges korlefolyási fázisa, vagy valami teljesen más?

Unknown írta...

Sziasztok!!! Már 2-szer írtam a blogra,de senki nem reagált!! Az összes vérvételem eredménye jó lett,voltam RNS vizsgálaton aminek az eredménye nulla lett!!!! Az orvos szerint csak átestem egy fertőzésen,de a szervezetem antitesteket termel,így gyógyult lettem!!! Külön megköszönném Zazinak,hogy ennyit segített és válaszolt minden kérdésemre!!!!! És köszönöm a segítséget DR.Makara Mihálynak is!!!!!!!!!!!!!!! Sok puszi mindenkinek és kitartást!! Üdvözlettel Solymosi Andrea

Gabcsi írta...

Szió Andi!

Nagyon örülünk a jó eredményeidnek! További sok O-át , és persze jó egészséget Neked!!!

Gabcsi írta...

Kedves Névtelen!

Az, hogy a jobb bordaív alatt fájdalmat érzel több mindentől lehetséges.
Természetesen biztosat egy labor és egy hasi UH vizsgálat adhat.
Ne aggódj! Ha megkeresed a bejegyzésemet, leírtam már hány éve vagyok HCV-s. A jobb bordaív fájdalmat én főleg azóta érzem, ahogy a májbiopsziám volt. Felerősödik a fájdalom, ha sokat ülök akkor is, vagy ha nehezebbet emelek, vagy ha rosszul fordulok, illetve ha feszültebb vagyok akkor is- ezeket főleg idegi fájdalmaknak nevezhetem. Ha hízok akkor is jobban érzem ezt a tájékot, főleg egy helyen, egy pontban élesen maghatározható a máj terület.
Menj el vizsgálatokra és akkor már többet tudsz Te is mi okozhatja a fájdalmakat. Nekünk nem szabad csak úgy elmenni egy ilyen fájdalom mellett...jobb ha vannak ilyenkor a fentebb leírt vizsgálatok.
Természeten évtizedek kellenek ahhoz, hogy a vírus elterebélyesedjen, de épp ezért kellenek az időszakos ( még ha csak pár hónapig is bírod) kezelések. bízz az orvosodban, hogy megtalálja a legjobb gyógyulási módokat.
üdv -gabcsi.

kate írta...

As a sign of gratitude for how my husband was saved from hepatitis b, i decided to reach out to those still suffering from this.
My husband was diagnosed of hepatitis b in 2013 and it was really tough and heartbreaking for me because he was my all and the symptoms were terrible, he always have Joint pain , and he always complain of Weakness of the body . we tried various therapies prescribed by our neurologist but none could cure him. I searched for a cure and i saw a testimony by someone who was cured and so many other with similar body problem, and he left the contact of the doctor who had the cure to hepatitis b. I never imagined hepatitis b has a natura cure not until i contacted him and he assured me my husband will be fine. I got the herbal medication he recommended and my husband used it and in one months he was fully okay even up till this moment he is so full of life. hepatitis b has a cure and it is a herbal cure contact the doctor for more info on drwilliams098765@gmail.com on how to get the medication. Thanks for reading my story

Leonardo Greg Hugo írta...

I do not know if you would be interested in my case.Here is Dr Itua Contact Information,drituaherbalcenter@gmail.com Or mobile +2348149277967 He talk on Whatsapp too.
I was treated for Hepatitis C genotype 2 commencing on january 14, 2017 I was treated with Dr Itua Herbal Medicine which he prepared and send to me Via EMS Courier service and I received it @ Ohio Post Office .I drink in two weeks as he instructed me to and I was cured.Just in two weeks,Isn’t that joyful.yes i’m happy and my heart fill with joy.
I carry a high risk of Lymphoma relapse due to constant exposure to the hepatitis C virus.
In order for me to have the maximum chance of a cure from my Non-Hodgkins Lymphoma the Hepatitis C must be treated in a timely manner or my life hangs in jeopardy. Dr Itua made my life meaningful again.And to my friend Nicky who directed me to Dr itua herbal center i forever debted to you my dear friend.Doctor Itua Assured me he can as well cured the following desease,HIV,COPD,DIABETES,HERPES VIRUS,HEPATITIS,