csütörtök, július 07, 2011

Új gyógyszer - DEB025

A Novartis új antivirális készítménye krónikus hepatitisz C fertőzésben
2011. április 29. 09:28

A Novartis bejelentette, hogy first-in-class antivirális készítménye, a DEB025 (alispororivir) fenntartott vírusválaszt eredményezett a betegek 76 százalékánál, 24 héttel a kezelés befejezése után, egy fázis II vizsgálat első végpontjánál.

A DEB025 egy, a gyógyszerek új, a hepatitisz C vírus replikációját gátló osztályába tartozó ciklofilin inhibítor, amely új fejezetet nyithat a hepatitisz C terápiájában. Egyéb, fejlesztés alatt álló hatóanyagokkal ellentétben – amelyek közvetlenül a vírusra hatnak – a DEB025 egy host targeting antiviral (HTA) készítmény, hatásának célpontja a host fehérje, amely alapvető szerepet játszik a vírus replikációjában. Mivel a fehérje a HCV valamennyi típusánál ugyanezt a szerepet tölti be, várható, hogy a DEB025 valamennyi HCV fertőzésben hatékony lesz, amint ezt néhány másik HVC genom (G2, G3, G4) klinikai vizsgálatában már igazolták.

Jelen tanulmány egy 48 hétig tartó, globális, kettős-vak, randomizált, placebokontrollos vizsgálat volt, 3000, korábban nem kezelt G1 típusú, krónikus hepatitisz C-vel fertőzött beteg bevonásával. Az eredményekről az EASL (European Association for the Study of Liver) berlini kongresszusán számoltak be.

A vizsgálat során a DEB025 peginterferon/ribavirin kombináció mellett történő adásának biztonságossági és hatékonysági paramétereit értékelték, a SOC (standard of care – peginterferon/ribavirin) monoterápiához viszonyítva. Az elsődleges végpont a 24. héten fenntartott vírusválasz arány volt (SVR24).

Amint erről beszámoltak, a DEB025 és a SOC kezelésben részesült betegek 76 százalékánál érték el a fenntartott vírusválaszt, szemben a csak SOC-al kezelt betegeknél kapott 55 százalékos eredménnyel.

A DEB025-el végzett kezelés alacsony mellékhatás incidenciával járt.

Átmeneti és reverzíbilis szérum bilirubinszint emelkedést figyeltek meg a kezdeti dózisok alkalmazásakor. A betegek egy kisebb hányadánál (4,2 százalék) az átmeneti bilirubinszint emelkedés a normális ötszöröse volt, de nem járt együtt májkárosodással.

Világszerte több mint 170 millió ember fertőzött a HCV-vel, amelynek következményeként súlyos májbetegségek, májcirrózis, májrák kialakulásával kell számolni.

A HCV RNS-vírusként könnyebben mutálódik, mint a DNS-vírusok, ami megnehezíti a vírus eliminációját az immunrendszer által. Hat ismert genotípusa van (G1-G6).

„A hepatitisz C kezelése nehéz, és a jelenleg alkalmazott terápiák csupán a HCV-vel fertőzött betegek felénél hatékonyak” – mondta Stefan Zeuzem, a frankfurti Goethe University Hospital orvosprofesszora, a tanulmány vizsgálatvezetője. „Az eredmények figyelemreméltóak, mivel a betegek nagy hányadánál lehetett elérni fenntartott vírusválaszt, valamint néhány esetben lerövidült a kezelési idő a SOC terápiához képest.”

További fázis II vizsgálatok folynak egyéb betegcsoportokban, pl. kezelt G1-el fertőződött, illetve G2, G3 genotípussal fertőződött, nem kezelt betegek bevonásával, valamint egy most induló pivotális fázis III vizsgálatban a DEB025 és a SOC kombinációját vizsgálják hatékonyság és biztonságosság vonatkozásában, korábban nem kezelt hepatitisz C G1-ben szenvedő betegeknél.Dr. Földvári Éva


(forrás: MedicalOnline )

Nincsenek megjegyzések: