vasárnap, február 15, 2009

a kész kézikönyv


Frissítés: 2013. november 24.
A kézikönyv a "régi" két komponensű (interferon, és ribavirin) kezeléshez készült!!!

Kész lett a kézikönyv, amit már korábban is feltettem ide bejegyzésként. Úgyhogy álljon itt újra, immár teljesen.
A kézikönyvet letölthető formában is elérhetővé fogom tenni hamarosan, és akkor majd a jobb oldalon meg lehet találni, és le lehet szedni.

Kedves Olvasó!


Ha megtaláltad ezt a kézikönyvet, annak valószínűleg az az oka, hogy Te is kapcsolatba kerültél ezzel az alattomos, lassan ható vírussal. Vagy Te magad vagy fertőzött, vagy valaki a közeli rokoni, ismeretségi körben.
Ez a kézikönyv nem tudományos munka, nincsenek benne tudományos, orvosi leírások, ez nem a gyógyításra készült! Olyan emberek írták, akik átestek, ill. most vannak kezelés alatt, és pontosan tudják, mikkel jár a kezelés, hogyan lehet rá felkészülni, ill. okos, apró ötleteket adnak arra vonatkozóan, hogyan lehet csökkenteni, esetleg elkerülni egyes mellékhatásokat.
Még egyszer hangsúlyozni kell, hogy ezt nehogy valaki kezelési kézikönyvként fogja fel! Elsősorban azoknak szól, akik már eldöntötték, megbeszélték orvosukkal a kombinált, Peginterferon+Ribavirin kezelést. Minden kérdést az orvosukkal beszéljenek meg, a mi anyagunk kizárólag kiegészítő információ.
Mindenki kap részletes információt az orvostól a kezelés megkezdésekor, viszont a tudnivalók köre igen széles, nem is lehet mindent elmondani egy beszélgetésben, ill. legtöbben úgysem tudjuk az összes információt megjegyezni elsőre! Legfontosabb probléma ilyenkor, hogy nem tudja az ember, mit is kérdezzen, pedig az orvos szívesen válaszolna. Ehhez is segítség lehet ez a brossura, tudni fogja az ember, mit kérdezzen.
Hát akkor vágjunk bele!

Ha bennem van a vírus


Az emberek többsége véletlen teszt alapján tudja meg, hogy fertőzött! Őket villámcsapásként éri a hír, hiszen addig (akár 5-10-20-30) évig meg voltak győződve arról, hogy egészségesek!
Leírhatatlan az a lelki állapot, amibe ilyenkor kerül az ember! Először hitetlenkedik az ember (nem lehet igaz, tévedés) aztán elkeseredik (miért pont én) depresszióba esik, végrendelkezik…….
Mindez természetes emberi reakció, de egy idő után hozzá kell szokni a gondolathoz. Legfontosabb a minél több információ begyűjtése. Erre nagyon sok lehetőség van a neten, és nagyon hasznos lehet hasonló emberekkel beszélgetni. Élőben, vagy valami fórumon a neten.
Lassan rájön az ember, hogy sok hasonló ember van pont ilyen helyzetben, ettől még nincs itt a világ vége. Megtanulja a szakkifejezéseket, gyógyítási lehetőségeket, gyógyulási esélyeket.
Mások már évek óta éreznek különféle hatásokat (fáradtság, kimerültség, máj problémák), ők inkább „örülnek” hogy végre kiderül ezen állapot oka. Ők könnyebben rászánják magukat a kezelésre, mert már megtapasztalták, mennyire romlik az ember életminősége ebben az állapotban, és ez csak tovább romlik!
Fontos tudni, hogy bár vannak, főleg növényi eredetű, szerek, melyekkel jó szinten lehet tartani a máj állapotát, esetleg gátolni a vírus fejlődését, ezek egyike sem irtja ki a vírust! Lehet, hogy évekig (évtizedekig) jól karbantartja magát az ember, de ha a vírus aktiválódik – ki tudja miért – nem sokat lehet tenni ellene. Ilyenkor már a gyógyszeres kezelés is kisebb eséllyel veszi fel a harcot, ill. a szervezet is nehezebben viseli a kezelést.
Jelenleg az egyetlen gyógyszeres kezelés a Hepatitis C ellen a Peginterferon + Ribavirin kombinált alkalmazása, 48 - 72 - 96 (esetleg 24) hétig.
Ennek a kezelésnek a sikeressége sok mindentől függ, a vírus altípusától, a virusszámon át annak aktivitásán keresztül a máj állapotától, ill. az egyén reakciójától a kezelésre. Sokféle százalékot adnak meg a szakirodalmak a sikerességgel kapcsolatban, általában az szűrhető le ezekből, hogy kb. 50% eséllyel irtja ki a vírust. Hát ez kevés is, meg elég is, attól függ, ki melyik csoportba tartozik. A kutatások előrehaladtával ez az arány mindenképpen javul (reméljük) de jelenleg ezzel kell számolni! Mindenkinek magának kell eldöntenie, belevág-e a kezelésbe, ami nehéz, és ugye nem garantált az eredmény, de ahogy egy betegtársunk mondta:
„..inkább harcban essek el, mint hogy ülve várjam a testem (májam) lassú degenerálódását!”
Partner, család ellenőrzése
A vírus csak közvetlen vér-kontaktus útján terjed, tehát a hétköznapi életben nem fertőz, a családtagok nincsenek veszélyben. Természetesen nem szabad közösen használni fogkefét, borotvát, körömápoló és más szúró-vágóeszközt. Nemi úton minimális, kb. 1% az esélye a terjedésnek, tehát a fertőzés esélye kicsi. Évtizedekig együttélő házastársak, partnerek esetén sem szokott fertőződni az egészséges fél.
Ugyanakkor, ha az ember megtudja a fertőzöttségét, a fenti érvek nem elégítik ki.
1% esély 100%-ot jelent annak a személynek, aki ebbe beleesik! Sokszor azzal nyugtatják az embert, hogy ha a családtagok májfunkciója rendben van, nincs mitől tartani. Ez azért furcsa hozzáállás, mert köztudott, hogy a HCV pont azért tud évtizedekig „láthatatlan” maradni, mert sokszor csak kicsit emelkedett értéket mutathatnak a máj-enzimek, sőt időnként teljesen normális szintet is tudnak produkálni!
Természetesen senki nem nyugszik meg ettől, és szeretné vérvizsgálatra küldeni családját.
Ez nem is olyan egyszerű, mert a vizsgálat drága, és csak alapos indok esetén szűrik erre a vért. Sajnos ma Magyarországon az sokszor nem elég alapos indok, hogy a családban van vírushordozó!
Ha a körzeti orvos nem ad beutalót, vagy még esetleg egy-egy hepatológiai központban is megtagadják a tesztet, van egy biztos hely, ahol bárkit ingyen, anonim módon megvizsgálnak, az eredményről csak őt tájékoztatják!
Ez az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat,
    cime: Budapest, 1113. Karolina út 35/b,
    Tel.: (36-1) 466 9283
Ezt egy alapítvány működteti, pontosan a legveszélyesebb betegségek anonim szűrésére: AIDS, Szifilisz, Hepatitisz,…..stb, stb. Fizetni nem kell a vizsgálatért, de adományokat szívesen elfogadnak, bármilyen kis összeget is.

A kezelés



A kombinált kezelés nem egyszerű! Fel kell rá készülni testileg, lelkileg, amennyire lehet!
Egyik orvosunk megjegyzése nagyon jól jellemzi az állapotot, amibe kerül az ember:
„Most megtapasztalja, milyen 20 évet öregedni néhány hónap alatt: lelassul, fáradt lesz, általában kb. 70%-on fog üzemelni, fájnak az izületei, izmai, háta, hullik a haja, lefogy. Viszont jó hír, hogy a kezelés után visszafiatalodik, elmúlik az összes mellékhatás!”
Alapszabály, hogy a kezelés azoknál hatékonyabb, ill. jár kevesebb mellékhatással, akik:
- Nem régen kapták meg a vírust, és még nem alakult ki komoly elváltozás a májban, ill. a szervezet más részén.
- Minél fiatalabbak, hiszen a fiatal szervezet jobban ellenáll, alkalmazkodik. Tehát ha kiderül a fertőzöttség, nem érdemes sokáig halogatni a kezelést (jobb módszerre várva) hiszen lehet, hogy később nehezebb lesz a kezelés, gyógyulás.
- Minél kevesebb más betegsége van (diabétesz, szív, máj, vese, tüdő, stb.) Természetesen ezekkel is végigvihető a kezelés (az orvossal megbeszélve) de a mellékhatások egy része pont ezekkel lehet kapcsolatos, felerősítheti ezeket a problémákat. Fontos az orvosokkal való folyamatos kapcsolattartás a kezelés előtt és alatt.
- Minél egészségesebb életmódot folytatnak, igyekeznek egészséges, főleg máj-kímélő ételeket enni. Alkohol általában is méreg a májbetegeknek, a kezelés alatt pedig amellett, hogy tovább károsítja a májat, még a gyógyszereket is semlegesíti. Tehát TILOS!
A nikotin szintén méreg, tehát lehetőleg el kell hagyni, de legalábbis csökkenteni.
Fontos tényezők a kezelés során
Lelki felkészültség
Ha tisztában van az ember azzal, mi vár rá a kezelés során, nem érik váratlanul a hatások. Olyan ez, mint a súlyemelő, ha rákészül a súlyra:
Ha nem tudja, milyen nehéz a súly, akár meg is szakadhat egy kisebb súlytól is, ugyanakkor sokkal nagyobbat is fel tud emelni, ha pontosan tudja, mi vár rá!
Tudatában kell lenni minden mellékhatással, bár nyilvánvaló, hogy a legborzasztóbbak nem sok embert érintenek, ill. az erős mellékhatásokból nem mindenki „kapja meg” mindegyiket.
Miközben az ember megtudja, milyen általános, gyenge, ritka, erős mellékhatások vannak, azt is tudni kell, hogy mindenki másképpen reagál a kezelésre! Szinte nincs két ember akinek egyforma volna a kezelési tapasztalata. Tehát előre senkiről nem lehet tudni, hogyan hatnak rá a gyógyszerek! Van, akinél le kell állítani a kezelést a mellékhatások miatt, és van, aki szinte észre sem veszi azt.
Ennek illusztrálására betegtársaimmal leírtuk egy-egy mondatban, ki hogyan élte meg a kezelést. Ime néhány válasz:
KITÖLTENDŐ


Család, barátok, betegtársak segítsége
Nagyon fontos lelki segítség, sokunkat csak ez segíti túl a nehéz időszakokon. Barátokat kicsit „kritikusan” kell kezelni, mert ha valaki nem „igazi” barát, furcsán reagál, és ez lelki törést okozhat a betegnek. Csúnya dolog, de érdemes egy kicsit szelektálni, kinek érdemes elmondani a betegséget, kezelést, és kinek nem.
Ilyenkor mindenki olyan emberekkel szeretne beszélni, akik már benne vannak a kezelésben, és elsőkézből tudnak válaszolni a legtöbb kérdésre. A netes fórum erre nagyon alkalmas, bizonyos szempontból még jobb, mint egy családi vagy baráti kör. Bár a rokonos, barátok nagyon szeretnek, sajnálnak, vigasztalnak, segítenek minket, nem igazán tudják, miről beszélnek! Ezen a fórumon mindenki igazán egy nyelvet beszél, az ember azonnal egy családban érzi magát! Bármilyen új probléma, mellékhatás merül fel, itt meg lehet kérdezni, és biztos lesz valaki, akinek volt hasonló, és tud írni róla valamit. Esetleg ötlete is van az enyhítésre.
Lelki mélyponton is fontos, ha olyanok bátorítják, akik pontosan tudják, mit érez az illető, nem csak „üres” vigasztalásokat mondanak.
Társaság, vidámság
Nagyon fontos, hogy a kezelés alatt ne vonuljunk el a világtól, ne legyünk egyedül, elzártan. A lehetőségekhez mérten járjunk el barátok közé, társaságba, sokat szórakozzunk, nevessünk. A jó kedélyállapot megőrzése, a sok nevetés, fél egészség! Ez most duplán igaz! Ha már a saját bajunkkal tudunk viccelődni, az már fél gyógyulás!
Szex, terhesség a kezelés alatt
„Ma ne, ma fáj a fejem / fáradt vagyok!”
Ez nem a vicc helye, sajnos lehet, hogy egész kezelés alatt valós helyzet! És ilyenkor a férfiaknak is fájhat a fejük, egyenjogúság van! J
Amikor a mellékhatások hatnak, erre van a legkisebb kedve az embernek, örül, hogy él! Viszont amikor jó napok vannak, vagy akinél nincsenek komoly mellékhatások, hirtelen megjöhet a késztetés, akkor jó, ha a partner is készen áll. Tehát a partner megértésére és türelmére nagy szükség van a kezelés során!
Ugyanakkor nagyon oda kell figyelni a védekezésre! Mindkét gyógyszer erős magzatkárosító hatású, még a férfiaknál is, tehát bármelyik fél kezelése esetén DUPLA védekezést kell alkalmazni, nehogy véletlenül terhesség forduljon elő!
Egyébként a nőknél a kezelés előtt terhességi tesztet végeznek, terhesség esetén vagy a kezelést halasztják el, vagy a magzatot kell elvetetni. Ha a kezelés alatt mégis terhesség alakul ki, azt mindenképpen el kell vetetni!
Vér, és „véres” eszközök kezelése
Nagyon vigyázni kell, hogy a velünk együtt-élőket megvédjük a fertőzéstől! Külön kell tárolni a beteg által használt fogkefét, borotvát, manikűr készletet, és minden hasonlót, aminél lehetőség van a vér-vér kontaktusra! Különösen vigyázni kell kisgyerekek jelenléte esetén, akik pl. játékból kipróbálhatják a beteg ember fogkeféjét! (vendég gyerekek esetében is!)
Manikűrözés, borotválkozás, stb. esetén keletkező vért gondosan fel kell takarítani (klórtartalmú szerrel) és gondoskodni kell a keletkező véres vatta, papír-zsebkendő, törlőkendő biztonságos megsemmisítéséről! (Pl. kutya, macska kiszedheti a szemetesből, és tudtunk nélkül összevérezhet használati tárgyakat. Ezek az állatok elvileg immunisak a HCV vírusra.)
Egyes kutatások szerint a beszáradt vérben még 4 napig is fertőzőképes maradhat a C vírus!







A kezelés kezdete és tovább


Ez a legnehezebb időszak, hiszen senki semmi biztosat nem tud mondani, sem a hatásokról, sem a végeredményről. És még egy csomó tudományos szöveget is meg kéne emészteni, miközben az ember fél, és el se tudja képzelni, hogy pl. hogyan fog beadni magának egy injekciót!
Megkapjuk az orvosságot, az első injekció-adagot, megmutatják a beadás módját, elmondják a tudnivalókat (litániát) és egy pillanatig azt is hisszük, értünk mindent.
Aztán hazamegyünk, és már útközben rájövünk, hogy egyrészt nem kérdeztünk meg egy csomó mindent (mert elfelejtettük, vagy most jut eszünkbe), és az elmondottaknak max. 40%-t tudnánk felmondani.
Ezért írjuk itt össze ezeket. A legfontosabbak:

Injekció

Injekciót a hűtőben kell tartani, de fagyasztóba nem szabad tenni! Használat előtt kb. fél órával kell elővenni, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletre.
Gyógyszert (Ribavirin) nem kell hűteni.
Mind az injekciózást, mind a gyógyszer bevételét lehetőleg azonos időpontban végezzük. Ha egyszer-egyszer kicsit csúszik az időpont, az nem baj, de lényeg a rendszeresség. Egyes kezeltek szerint a Ribavirin azonos időben történő bevétele csökkenti a hányingert.
Az injekciózás lassan esetleg átvihető másik napra, (ha a kezdő nap nem volt megfelelő) de ezt mindig az orvossal megbeszélve tegyük.
Az injekció előkészítését és beadását megmutatják a kezelés megkezdésekor. A beadás napját az orvos megbeszéli a beteggel: ha a munkarendje hétfőtől péntekig tart, legjobb pénteken délután vagy este szúrni, így „csak” a hétvége van elrontva, a munkát kevésbé zavarja a kezelés. Injekció után általában két napig erősek a mellékhatások, utána csökkennek.
Az injekciózási „térkép”-et hasznos előre elképzelni, felvázolni. Az injekció elvileg adható combba, hasba, és felkarba. (izomba) Mivel a szúrás helyén enyhe gyulladás, pirosodás, bőr-reakció várható, fontos a helyek váltogatása. Egyes leírások szerint 7 hétnél előbb ne adjunk be injekciót ugyanarra a helyre.
A bőrreakciók egyénenként mások (mint minden mellékhatás). Van, aki észre sem veszi, van, akinek komolyan begyullad a helye. Van, aki jegeléssel enyhíti a fájdalmat, van, akinek a jegeléstől gyullad be igazán.

Fájdalom, és lázcsillapítás

Már a kezdés előtt meg kell beszélni az orvossal, mit javasol (engedélyez), ami nem zavarja a májat, ill. ezeket milyen esetben lehet bevenni. Sok orvos ad egyszerű fájdalomcsillapító tablettát, mások csak kúpot adnak, erős láz vagy fájdalom esetére.
Van, aki már az injekció beadása előtt bevesz egy fájdalom/lázcsillapítót, van, akinek egyáltalán nem kell.

Folyadékbevitel

Sok vizet (és folyadékot) kell inni! Ez egyrészt méregteleníti a szervezetet, másrészt segít a mellékhatások átvészelésében. Egyébként az interferon a vesén keresztül ürül ki, tehát sok folyadékot kell bevinni, a vesekárosodás elkerülésére. A dehidráltság a vesén kívül az egész szervezetre káros! (egyébként székrekedést is okoz)
Sokszor kell inni, de egyszerre keveset.

Tabletta

A Ribavirin tablettákat naponta kétszer kell bevenni, reggel és este. Tizenkét óra legyen a két bevétel között. A mennyiséget az orvos állapítja meg, általában a testsúly alapján, de ettől el is térhet, ha valaki jobban, vagy kevésbé bírja a kezelést.
A tabletták rendszeres bevétele nagyon fontos. Ha egyszer-egyszer kimarad a 48 hét folyamán, az még nem a világ vége (bár csökkenti a kezelés hatékonyságát) de mindenképpen biztosítani kell, hogy véletlenül se maradhasson ki! Egyrészt a kezelés egyik mellékhatása lehet a „brain-fog” vagyis agy-köd, amikor egyszerűen nem fog az ember agya, fogalma sincs, mit akart csinálni 5 perccel ezelőtt, ill. hogy bevette-e már a gyógyszert ma este/reggel vagy nem. (Hómező volt az agya helyén, ahogy egyik társunk mondta)
Még enélkül is előfordulhat, hogy annyira napi rutinná válik a tabletták bevétele, hogy egyszerűen nem tudja az ember, ma már végigcsinálta-e a mozdulatsort, vagy csak a tegnapira emlékszik, mintha ma lenne!
Ezért fontos, hogy vagy a kezeléshez is adott gyógyszer-adagolót használja az ember, vagy a falra tegyen egy nagy naptárt, amin naponta beikszeli a tabletta bevételét. Ez egyértelmű. Az adagoló használata sem szégyen, abba hét elején előkészíthetjük minden napra a reggeli és esti adagot, abból is egyértelmű, hogy bevettük már, vagy nem.
Azt meg, hogy reggel, de főleg lefekvéskor ne felejtsük el, meg lehet előzni pl. a mobilon egy állandó figyelmeztetéssel, vagy úgy, hogy odakészítjük a gyógyszereket az ágyhoz.

Mozgás, aktivitás

A lehetőségekhez mérten sokat kell mozogni, aktívnak maradni. Nem erőltetve, csak amennyi könnyen megy, de fontos a rendszeresség. Naponta egy kis séta, torna, úszás, sport (nem versenysport!) sokat segít a mellékhatások leküzdésében. A hangsúly a rendszerességen és az erőltetés kerülésén van! Van aki, könnyedén sportol is a kezelés alatt, van, akinek csak 5-10 perces sétára telik, abszolút személy-függő a dolog.

Fényérzékenység

A kezelés során alkalmazott gyógyszerek fényérzékenységet okozhatnak! Kerülni kell a napot, szoláriumot! Egyes esetekben komoly égési foltok, és Riba-kiütéseket eredményezhet!

Vérkép, fertőzések

A kezelés hatására a vér minősége fokozatosan romlik, ennek mértéke és sebessége is személyenként változik! Ezért fontos, hogy a kezelés kezdetekor 1-2 hetente ellenőrizzék a vérképet, és nagy probléma esetén esetleg módosítsák, vagy akár leállítsák a kezelést.
Ha nincs komoly probléma, csak normál mértékben romlik a vér, a továbbiakban elég a havi egyszeri ellenőrzés.
A vér elemeinek romlása miatt többek között a következő problémákra kell odafigyelni:
A vér oxigén-szállító képessége csökken, még edzett emberek is hamar kifulladnak, kapkodják a levegőt, a szívük gyorsabban ver. Kerülni kell az erőltetést, erős fizikai munkát, sietést, lépcsőzést, stb. (minden lihegő tevékenységet J) Le kell lassulni!
A fehérvérsejtek csökkenése miatt nagyobb a fertőzésveszély! Akár valamilyen vágott seb elfertőződése, akár a nátha, influenza, vagy bármilyen más vírus elkapására nagyobb az esély, mint a kezelésen kívül. Kerülni kell tehát a piszkos munkát (kertészkedés, trágyázás, nagytakarítás, stb.) valamint a tömeget! Jobb, ha nem megyünk színházba, moziba, koncertekre, és minden olyan helyre, ahol sok ember van együtt, főleg a vírusos időszakokban! Ajánlatos a sok kézmosás (szappannal!), vonatos, BKV-s utazások esetén (és bevásárló-kocsikhoz!) használni az egyszerhasználatos fertőtlenítő törlőkendőt!
Közismert a kézről a szájon át történő fertőzés, kevéssé tudott a kézről a szemen át! Tehát a szem dörzsölése is bevitehi a fertőzést a szervezetbe!
Tömött járműveken, inflzuenzás időkben esetleg a szájmaszk használata is hasznos lehet a védekezésben, bár ez Magyarországon még nem igazán elterjedt. Akit nem érdekel mások véleménye, hatékonyan védheti meg magát sok fertőzéstől ezzel a módszerrel.
Kerülni kell a puszilkodást (családon belül is) de a kézfogás is veszélyes lehet. Hihetetlen, hogy hány ember nem mos kezet manapság, szinte divat nem kezet mosni. Neki nem lesz baja attól, ami a kezén van, mert jó az immunrendszere, nekünk viszont nem jó, bármit elkapunk!
Miközben könnyebben elkaphatjuk a vírusos betegségeket, a kezeléshez nem használhatunk ugyanúgy gyógyszereket, mint más „hétköznapi” betegek! Megbetegedés esetén mindenképpel a hepatológusunkkal is meg kell beszélni annak kezelését, javasolja-e annak a gyógyszernek a szedését. Egyes esetekben a kezelés idejére fel kell függeszteni az interferon kezelést.
Megelőző influenza elleni védőoltás ügyében megoszlanak a vélemények, mind az orvosok, mind a betegek körében. Mindkét megoldásnak vannak pro és kontra érvei! Konzultálni kell orvosunkkal, minél több információt gyűjteni, és aztán mindenki maga dönti el, hogy kér oltást, vagy nem.
A vér lassabban is alvad a változás miatt, ezért vigyázni kell, hogy minden sebet rendesen kezeljünk le! Belső sérülés, vérzés sokkal veszélyesebb lehet, mint normál állapotban, ilyen esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Étkezés

Részletesen a következő fejezetekben taglaljuk, itt néhány, fő pontot emelünk ki.
Általában azt javasolják az orvosok, hogy ne változtassunk étrendünkön a kezelés során, semmi különös diétát nem kell tartani. (kivéve, ha valakinek már eleve vigyáznia kell valamilyen étellel, itallal)
Ezen belül azért van néhány fontos kiemelnivaló:
Alkohol abszolút tiltott, egy csepp sem fér bele! (Mint fent már leírtuk)
Zsíros, nehéz ételek megterhelik a májat, lehetőleg kerüljük ezeket.
Kávét csökkentett mennyiségben fogyasszunk..
Konyhasó használatát lehetőleg redukáljuk!
A cukor szintén a májat terheli, csökkenteni kell a bevitelét.
Igyekezzünk sokszor, keveset enni, általában egészséges életmódot folytatni.
Az orvosok általában tiltják bármiféle ételkiegészítő, májvédő, stb. gyógyszer szedését a kezelés alatt! (Természetesen a más betegségre szedett állandó gyógyszereket nem, de ezt velük kell egyeztetni!) Általában egyszerű multivitamin szedéséhez járulnak hozzá.
Ehhez tudni kell valami fontosat!
A Hep C vírus szaporodásához vasra van szüksége, tehát a kezelés előtt és alatt nem szabad olyan vitamint szedni, amiben vas van! A legtöbb multivitaminban van!
Kerülni kell továbbá a vasban gazdag ételeket is, erről majd később, a táplálékoknál. Tegyük félre a vas-lábasokat, edényeket is a kezelés alatt, ezekből is sok vas kioldódik és kerül bele az ételbe.
Bár a kezelés (Interferon, Ribavirin) erősen rontja a vérképet, a vérképzéshez pedig szükség lenne a vasra, sajnos ezt most nem szabad szednünk, hiszen csak a vírust segítenénk a szaporodásában!

Munkahely

Mivel sajnos manapság nem nagyon tolerálják a munkahelyeken a betegségeket, hiányzást, és az általános „tudatlanság” miatt az emberek félnek a hepatitisztől, mérlegelni kell, hogy az ember elmondja-e munkahelyén a betegségét és a kezelést.
Hacsak nem komoly fizikai munkáról van szó, legtöbb kezelt beteg folytatni tudja munkáját. Ha csak kisebb mellékhatásai vannak, esetleg észre sem vesznek semmit a munkahelyen, hiszen mindenki másnak is lehetnek izom, izületi fájdalmai, fejfájása, hányingere, köhögése, stb.
Ha mégsem alakul jól a dolog, nem bírja az ember a munkát, lehet esetleg csak akkor szólni, vagy valami más indokkal szabadságra, betegállományba menni.
Mindenesetre az mindenképpen jó, ha az ember tudja folytatni munkáját a kezelés alatt, ennek komoly pszichológiai hatásai lehetnek. (nincs elzárva a világtól, továbbra is érzi fontosságát, kevéssé érzi magát betegnek, nincs ideje odafigyelni a bajaira.)
Természetesen, ha nem megy a munka a mellékhatások miatt, kerülni kell az erőltetést, fel kell függeszteni a munkát. Most a kezelésnél nincs fontosabb teendője az embernek!

Vegyszerek, pipere cikkek

Kerülni kell minden vegyszer-kontaktust, akár bőrön át, akár belélegezve (lenyelve meg pláne!)
Halasszuk el az ablak-ajtó festést, ne most lakkozzuk újra a lambériát, munkahelyen is próbáljuk kerülni a vegyszerek, oldószerek belélegzését. Ha ez a munka része, valószínűleg munkakört kell változtatni, vagy fel kell függeszteni a munkát a kezelés alatt.
Kerüljük benzint, akár belélegezve, akár bőrünkre fröccsenve! Hagyjuk a tankolást a benzinkutasra, vagy családtagjainkra!
Ne dolgozzunk terpentinnel, bútorfényezővel, hígítószerekkel.
Illatosított krémek, testápolószerek használata is kerülendő, parfüm, hajfestés, körömlakk, dezodor, ill. csökkenteni kell. (Állítólag a Casting hajfesték nem tartalmaz ammónia származékot, nem bántja a májat.)
Ha használunk testápolót (mert a bőrünk száraz lesz!) lehetőleg semleges kémhatásút válasszunk.
Kerülendő a füstölő, illatgyertya használata is, ill. a cigarettafüst is káros (passzív)
Általános szabály, hogy ami vegyi anyagnak érezzük a szagát, azt belégzés, vagy bőrkontaktus esetén a májnak fel kell dolgoznia!
Tetoválás, (henna is) szintén méreg-bevitelt jelent, kezelés alatt kerülendő.

A kezelés vége



Ennél szebb szakasza nincs a kezelésnek!
A kezelés befejezése után a mellékhatások általában gyorsan gyengülnek, megszűnnek, és lassan regenerálódik szervezetünk. A Ribavirin még hónapokig a szervezetünkben marad. Egyes esetekben a mellékhatások egy része még hónapokig megmarad, beszéljünk orvosunkkal, ha ezek túl erősek, ill. túl sokáig nem múlnak el.
Igyekezzünk a sok „mérget” kihajtani, kitisztítani szervezetünkből! Továbbra is sok vizet, és más folyadékot fogyasszunk (gyümölcs-zöldséglevek, teák) illetve izzasszuk magunkat: szauna, torna, futás, gyaloglás, stb.
Együnk sok leveles zöldséget,
Fogyasszunk C és E vitamint, ezek jó antioxidánsok.

Ételek, italok, szerek, melyek kerülendők kezelés alatt


Bár a kezelés előtt az orvos elmondja, hogy gyakorlatilag semmilyen különleges diétára nincs szükség a kezelés alatt, néhány dolgot érdemes figyelembe venni. Ezek egy része különleges előírás, csak miránk vonatkozik, egy másik része olyan dolog, amire másoknak is oda kéne figyelniük, ha egészséges életet akarnak élni. Ha a „hétköznapi” emberek nem tartják be ezeket, még nincs olyan súlyos következménye, de nekünk nagyon oda kell figyelni ezekre!
Nem lehet eleget hangsúlyozni az alkohol teljes tilalmát! Ez egyrészt nagyon megterheli a májat, tehát a beteg májnak ez mindenképpen méreg, másrészt pedig közömbösíti a gyógyszer hatását. Ez a kezelés állandó, folyamatos gyógyszer-utánpótlást igényel a vírusirtás hatékonyságához, tehát ha ezt egy-egy pohár alkohol megszakítja, lehet, hogy a kezelés eredményét veszélyeztetjük! Szerintem a legfinomabb italból sem éri meg egy csepp sem, hogy az 1-1,5 éves kezelést hatástalanítsa!
A nikotin szintén méreg, terheli a szervezetet, tehát lehetőség szerint csökkenteni kell. Leginkább el kell hagyni, de persze ez sok embernek nem megy. A csökkentés legalább valamennyire tehermentesíti a szervezetet. (Egyes amerikai máj-klinikák szerint a nikotin egyenértékű méreg az alkohollal a kezelés alatt, tehát ugyanúgy abszolút tilalmat rendelnek el rá, mint az alkoholra!)
Mindenfajta gyógyszer, tabletta végső soron a májba kerül, tehát méreg. Kerülni kell mindenféle gyógyszer szedését, ez alól kivétel csak a más betegségre kötelezően szedendő szer, valamint a mellékhatások leküzdésére, a hepatológus által előirt (engedélyezett) szer. Minden ilyet a hepatológussal kell egyeztetni!
Mint a bevezetőben leírtuk, a vas a vírus szaporodását segíti! Ezért kerülni kell minden tablettát, gyógyszert, ételkiegészítőt, ami vasat tartalmaz! Sajnos a legtöbb multivitamin is tartalmazza, meg kell nézni mindegyiknek az összetételét.
Az olyan ételeket is kerülni kell, aminek magas a vastartalma.
A legfontosabbak, jelezve a 100g-onkénti vas mennyiségét mg-ban:
Búzakorpa 12, bab 7, szója 7,1 , lencse 5, csipkebogyó 10, mák 15, bárányhús 10,5 , lóhús 9, májak 5 – 7,5 , sertésmáj 16, szív, tüdő 6-8, kakaópor 24, mandula 4,1 , dió 3,8 , mogyoró 4, földimogyoró 2,8
(véleményünk szerint az 5 alatti mennyiség már nem számít magasnak)
Tévhit, hogy a cékla magas vastartalmú! Ez a szint 0,6-1 mg, tehát kimondottan alacsony, nem több, mint bármelyik más zöldségben! Ugyanakkor sok jó tulajdonsága van, ezt a következő fejezetben írjuk le.
Ha magas vastartalmú ételt eszük, a kalcium vagy E vitamin akadályozhatja ennek felszívódását.
A teljes felszívódáshoz szükség van még a következőkre: réz, mangán, molibdénium, A és B komplex vitaminok.
Növeli a vas felszívódását a C-vitamin!
A zsíros, nehéz ételek is a májat terhelik meg, tehát kerülni kell őket. Nem jók az olajban kisütött húsok, krumpli, fánk, stb. sem.
A konyhasó vizet von el a szervezettől, redukálni kell a használatát. (A friss zöldség-gyümölcsökben éppen elég só van, amire szervezetünknek szüksége van!)
A cukor (főleg a fehér, répa cukor) a májba kerül, terheli azt. Ennek mennyiségét is csökkenteni kell, jobb pl. barna cukrot, különösen barna nádcukrot használni.
Egy idő után rájön az ember, mennyire ízesebbek az ételek, ha nem rontjuk el sóval és cukorral!
Ide kapcsolódik a cukros italok, üdítők, szirupok témakör is. Amúgy sem egészséges ezek fogyasztása nagy mennyiségben (elhízás, fogszuvasodás, stb. problémák) de most a májunknak sem jó. Ráadásul mindenféle tartósítószer, állag, szín és íz-javító van bennük, csak mérgezzük magunkat velük.
A csokoládéban a kakaó sok vasat tartalmaz, emellett sok cukor van benne, így nem egészséges. (Azért néha szabad nassolni! J)
Kerülendő mindenféle tartósítószer, növényvédő, rovarirtó, hormon és génkezelt étel.
A kávé dehidratál és szintén a májon megy keresztül. Ugyanakkor nagyon jó antioxidáns, és a legújabb kutatások szerint hatásos a májrák megelőzésében. Így kisebb mennyiségben fogyasztható (talán még ajánlott is) de mindenképpen le kell csökkenteni az adagot, ha korábban a „magyar átlag” szerinti kávémennyiséget fogyasztotta valaki. Teljes feladása felesleges, és káros is lehet, egyrészt a fenti jó tulajdonságok miatt, másrészt a hirtelen elvonás idegességet, fáradtságot eredményezhet.





Ételek, italok, melyek hasznosak a kezelés alatt

Italok

Első, legfontosabb dolog a víz. A kezelés alatt nagyobb mennyiségben kell fogyasztani, ezzel a mellékhatások is enyhíthetők. Emellett a víz hidratál, még a bőrnek is jót tesz, és egyben a legegyszerűbb méregtelenítő szer. A csapvíz sajnos sok klórt tartalmaz, ez nem egészséges. (kiengedett csapvízből 1-2 nap alatt elszáll a klór)
Ugyanakkor a palackozott „ásvány” vizekben is sokszor olyan anyagok, ásványok, elemek vannak, melyek károsak lehetnek. El kell olvasni az összetételt!
Hasznosak a gyümölcslevek, zöldségek levei, lejjebb leírjuk néhánynak a konkrét előnyét.
A zöld tea kitűnő antioxidáns, méregtelenítő, immunerősítő, tisztító hatású, elsősorban catechin tartalma miatt. Emellett nyugtató hatása is van, ez a kezelés alatt nem elhanyagolható szempont! Natur formában (ízesítés nélkül) jó fanyar íze van, ez étvágygerjesztő hatású is lehet, ami a kezelés alatt hasznos.
Léteznek kitűnő májtisztító teák is, de ezek ivását nem árt megbeszélni a hepatológussal. (esetleg túl erősek lehetnek bizonyos időszakban)

Ételek

Együnk teljeskiőrlésű kenyeret, az ételeket minél kisebb feldolgozottsági formában fogyasszuk, kerüljük a túl zsíros, vagy pl. az olajsütőben sült húsokat, ételeket.
Jót tesz az emésztésünknek a sok élőflórás joghurt, kefir, kaukázusi kefir. Ezek pótolják a gyógyszerek által esetleg kiölt, emésztést segítő baktériumokat.

Zöldségek, gyümölcsök

Igen hasznosak a friss zöldségek, gyümölcsök, főleg a keresztesvirágúak.
Néhány, ezek közül, melyek nagyon jók a máj vonatkozásában:
Cékla
Kiváló vérképző, bár vastartalma nem magas! Sok kalciumot, foszfort, nátriumot, ként tartalmaz, valamint antioxidáns tulajdonságú A, B és C vitaminokat. A céklalé sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontásában segít. (Eleinte kevesebb céklalével, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat)
Mindemellett kitűnő vérnyomáscsökkentő hatású, valamint erősíti az immunrendszert is. Emiatt a rák megelőzésében és AIDS kezelésében is kísérleteznek vele.
Fokhagyma
A fokhagymát régóta használják a népi gyógyászatban, a következő jó tulajdonságai miatt:
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket
Grapefruit
A citrusfélékben sok a C-vitamin, emellett a legújabb kutatások szerint a grapefruitban naringenin nevű flavonoid is van. Ez valamilyen módon gátolja a HCV vírus szaporodását, így már a gyógyszerkutatásban is megjelent, lehet, hogy a jövőben ezt is kombinálják a jelenlegi gyógyszeres kezeléssel. Mindenesetre a vírusra gyakorolt hatása miatt hasznos fogyasztani.
Ugyanakkor tudni kell, hogy bizonyos gyümölcsök bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásban allergiát okozhatnak. A grapefruitról is jelentek meg ilyen cikkek, amikor heves allergiás reakciót okozott a gyógyszer szedése melletti grapefruit evése.
A grapefruit és Interferon, Ribavirin kombinációjának esetleges problémáira nem találni cikkeket, nem igazán lehet tudni, hogy hatnak-e egymásra.
Érdemes tehát óvatosan megpróbálni a kombinációt. (Én naponta megeszem egy grapefruitot)
Zöldségek, gyümölcsök kifacsarása, centrifugálása igen jó és egészséges italokat eredményez. Ezek koncentrált formában tartalmazzák a különféle vitaminokat, ásványokat, elemeket, melyekre szükségünk van. Természetesen itt is oda kell figyelni a túladagolás elkerülésére, (pl. váltogatni kell a nyersanyagokat), valamint ilyen italok fogyasztása mellett természetes rostanyagot is kell fogyasztani, mert ezt itt nem esszük meg!
A megfelelő zöldségek és gyümölcsök összeválogatásával nemcsak a májunknak használunk, hanem az egészségünknek általában, ami aztán összefügg a máj állapotával is.
A zöldségek levei tele vannak tápanyaggal. Magas a vitamin és ásványianyag-tartalmuk, elsősorban a B vitamin-család és antioxidánsok, béta-karotin, C és E vitamin, mely létfontosságú a hepatitis C vírussal élők számára, mivel megkötik a szabad-gyököket. (ezek a molekulák megtámadják a sejteket és szöveteket, és ezeket hozzák kapcsolatba a megnövekedett fibrózissal)
A zöldségek főzése, még párolása is csökkenti vitamin és ásványianyag tartalmukat, ezért a nyers levük fogyasztása a legjobb mód arra, hogy vitaminokat és ásványianyagokat gyorsan a sejtekhez juttassunk.
A zöldséglevek méregtelenítő hatásuk miatt nagyon alkalmasak a máj tisztítására is.
Könnyen emészthetőek, minimális emésztő-munkát igényelnek. Kb. 30 percen belül a vérben van a hatóanyaguk, ezért fogyasztásuk után szinte energia-bombaként érezzük a hatását. Mivel a zöldségek nyersek, sok enzimet is tartalmaznak, mely segíti mind az emésztést, mind a tápanyagok felszívódását.
Ezek a levek finomak is!

Mely gyümölcs-zöldséglevek a legjobbak a máj számára?


Levek kombinálása
A legjobb több gyümölcs és zöldség levét összekombinálni, mert egy többféle jó hatással rendelkező keveréket kapunk. Például:
  • Répa, alma, cékla, gyömbér
  • Uborka, répa, cékla
  • Zeller, répa, cékla
Vagy ezek bármilyen kombinációja. Hozzáadható még kis mennyiségű brokkoli, búzafű, vizitorma, petrezselyem, gyömbér. Ezeknek nagyon erős az ízhatásuk, és nagyon koncentrált a hatóanyaguk, ezért először mindig csak nagyon kis mennyiségben adjuk őket a fenti koktélokhoz.
Ajánlatos minden ilyen ivólevet vízzel higítani, mert nagyon erősek. (főleg a cékla)
Mennyit?
Próbáljuk először egy pohárral kezdeni a reggelt. A reggeli egy pohár elég lehet egész napra.
Ajánlatos háromnál több pohárral NEM inni naponta, hogy elkerüljük az emésztési problémákat, és a túlzott béta-karotin bevitelt. A levekből sokkal könnyebben szivódik fel a béta-karotin. Mivel a levek nem tartalmaznak rostokat, fontos emellett egész zöldség és gyümölcs fogyasztása is (minél kisebb feldolgozottsági fokon)

A májnak hasznos zöldségek tulajdonságai

Zeller – Csökkenti a vérnyomást, javítja az emésztést, segíti az izületi gyulladást, mivel megakadályozza a kálcium lerakódását. Jó ideg-tonizáló is, tartalmaz még béta-karotint, folsavat, B3 és B12 vitamint, és megfelelő kálcium-forrás is.
Cékla – Ez egy fantasztikus vértisztító, erősíti az epehólyagot és a májat is, sok folsavat is tartalmaz, mely a B vitaminok felszívódásához is nélkülözhetetlen. Nagyon koncentrált, ezért ajánlatos keverni más levekkel, és vízzel higítani (leöblíteni) Általában más levekhez kb. 20% arányban adjuk.
Gyömbér- megelőzi a hányingert, görcsoldó, javítja a vérkeringést, hatásos menstruációs görcs ellen, gyulladáscsökkentő, jó puffadás, felfúvódás, emésztési problémák ellen. Tartalmaz kálciumot, magnéziumot, foszfort.
Uborka- Tisztítja a vesét, vérnyomáscsökkentő, jó hatású bizonyos bőr-problémákra. „Hűti” a májat, ami gyulladás esetén hasznos.
Petrezselyem- Magas a klorofil tartalma, tisztítja a vért, és tonizáló hatású. Segíti a vesekő megszűnését is. Sok C-vitamin, vas, kálcium és nátrium van benne. Ne használjunk sokat belőle, csak néhány levelet adjunk a koktélunkhoz.
Brokkoli – Segíti a máj méregtelenítését, gazdag glutathin-ban, ami egy antioxidáns. (Az antioxidánsok a mérgező szabadgyököket kevésbé mérgező vegyületekké alakítják. A szabadgyökök egyébként károsítják a májsejteket.). Gyulladáscsökkentő, magas a folsav-tartalma (ami a vörösvértest-képződést segíti), magas a kéntartalma (ez segít a méregtelenítésben), ami rákellenes hatóanyag is. C és B vitamint is tartalmaz, valamint káliumot, magnéziumot és cinket.
Alma – Vértisztító, és mint ilyen, kitűnő a máj számára, mert segít a méregtelenítésben. Almasavat is tartalmaz, melyről feltételezik, hogy oldja az epekövet. Enyhíti a székrekedést, újraaktiválja a bélbaktériumokat, segíti a koleszterin csökkentését. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort, C vitamint, béta-karotint.
Sárgarépa – Csodálatos méregtelenítő, és máj-erősítő. Segíti az emésztőrendszert. Tartalmaz kálciumot, magnéziumost, béta-karotint, (ami egy nagyszerű antioxidáns), foszfort, folsavat, és B12 vitamint. Feltételezések szerint a veseműködést is segíti.
Vizitorma – Jó vértisztító, és csökkenti a slejm képződést. Vízhajtó hatású, és segít a vesekő porlasztásában is.Tartalmaz kálciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, C vitamint és béta-karotint.
Búzafű – A búzafűben rendkívül nagy koncentrációban vannak a tápanyagok, gyorsan és könnyen lehet termelni. A tápanyagok kivonására a legjobb módszer a levének kifacsarása. Fantasztikus vértisztító hatású, és segíti a keringést. Magas az A, C és E vitamin (antioxidáns) tartalma, de tartalmaz még B vitaminokat is (B12 is) Van benne még kálcium, magnézium, kálium és vas. Kb. 30 enzimet tartalmaz, kb. 70%-ban tiszta klorofill (ami az emésztőrendszernek kiváló) Bioboltban lehet vásárolna búzamagot, és otthon termeszteni kis tálcákon. Kb. 5-10 nap a növekedési ideje.
Van még egy vegyes anyag a netről összeollózva, amiben különféle zöldségek, gyümölcsök, ill. gyógy-és vadvirágok hatásairól irnak. Ezt külön mellékletként tettük e Kézikönyv végére. Vannak átfedések a fenti leírásokkal is, de van sok új információ is.

Vitaminok, elemek, ételkiegészítők


Hasznosak lehetnek, de a kezelés alatt még fokozottabban oda kell figyelni, nehogy túladagoljuk bizonyos vitaminokat, elemeket, fémeket. Az egészséges emberek esetében is sok problémát okoz, hogy mindenféle vitaminokat, szereket, ételkiegészítőket szednek orvosi felügyelet nélkül, és súlyos túladagolási problémák lépnek fel!
Nekünk fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy semmit ne adagoljunk túl, főleg az olyan vitaminokat, fémeket, elemeket, melyek problémásak számunkra.
Ezért is van általában, hogy az orvosunk max. egy egyszerű multivitamin szedését javasolja, a többit ételekből kell pótolni.
A fent leirt élelmiszerek rendszeres, de váltogatott fogyasztása biztosítja a megfelelő utánpótlást. (Kivéve, ha bizonyos rendellenességek, pl. anaemia miatt az orvos javasolja egy bizonyos szer szedését)
Elemek, vitaminok, aminek bevitelét kerülni kell, ill. mennyiségét lehetőleg korlátozni kell:
Vas
Fent már leírtuk, hogy a vírus szaporodásához szükséges, ezért abszolút kerülendő!
A – D - K vitamin
Ezek zsírban oldódó vitaminok, és a májban tárolódnak. Bár fontos, hogy ne legyen belőlük hiány, a túladagolás nagyon megterheli a májat, veszélyes rá!
Ezért tabletta, gyógyszer formájában ne vigyünk be, elegendő, ha a minimális szintet tartjuk a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával.
A-vitamin - A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, biokémiai szempontból hasonló az alkoholhoz, ezért károsíthatja a májat, tehát nem ajánlatos nagy adagokban szedni. A HCV-betegek inkább természetes forrásból vegyék magukhoz, például fogyasszanak sok répát.
D-vitamin – potenciálisan (ha például túladagolják) a legmérgezőbb vitaminféle, ezért még óvatosabban kell bánni vele, mint az A-vitaminnal.
HCV betegek számára hasznos vitaminok, ásványi anyagok:
B-vitamin-komplex – a máj méregtelenítő folyamatait szabályozó rendszert erősítik a B-vitaminok, ezért gyakran írják fel a betegeknek májproblémák esetén.
– B1-vitamin (tiamin) – segíti a lép, a máj és az idegrendszer működését.
– B5-vitamin (pantoténsav) – hasznos vitamin az ízületi gyulladásban vagy krónikus fáradtságban szenvedők számára és serkenti a májműködést is.
– B6-vitamin (piridoxin) – az immunrendszer működését fokozza.
– B12-vitamin (biotin) – általában megtalálható a májban, segíti a T-sejtek működését, az ekcéma és a kimerültség gyógyítását, gyorsítja a zsíranyagcserét.
C-vitamin – nem toxikus és nagyon hasznos a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, erős antioxidáns hatású, valamint hozzájárul a kollagénképződéshez is. Egyes orvosok szerint a nagy adagban szedett C-vitamin vírusellenes hatása miatt nagymértékben hozzájárulhat minden HCV-beteg gyógyulásához.
Kalcium – szükséges a fagocitózis folyamatához, részt vesz a csontképzésben is.
Kolin – segíti a máj funkcióit és az agyműködést, a lecitin egyik alkotórésze.
Kobalt – a fehérvérsejtek működését serkenti.
Q10 koenzim – növeli a sejtek energiáját. A beteg szövetekben és az idős embereknél alacsony a Q10 koenzim szintje.
E-vitamin (tokoferol) – erősíti az immunrendszert, intenzív antioxidáns hatása van, gyógyítja a krónikus fáradtságot, javítja a bőr állapotát és a májenzimek működését. Hiánya öszszefügg a cirrózissal és a rossz zsíranyagcserével.
Folsav – szükséges a vörösvérsejtek képzéséhez, valamint a fehérje és a cukor anyagcseréjéhez. Rendkívül hasznos lehet nagyobb mértékű alkohol- és gyógyszerfogyasztás esetén.
Germánium szeszkvioxid – erről az ásványi anyagról ellentmondásos vélemények ismertek: japán kutatók a HIV-betegeknek is ajánlják, az Egyesült Királyságban pedig betiltották fogyasztását egy hamisítási botrány után. Megtalálható a fokhagymában és a szibériai ginszengben, részt vesz az immunmodulációban, a homeosztázis fenntartásában és a fájdalomcsillapításban.
Glükózamin – segíti a glikoproteinek képződését.
Inozitol – serkenti a májműködést, részt vesz a zsíranyagcserében.
Jód – hasznos lehet a HCV-betegek számára, mivel a betegség során előfordulhatnak pajzsmirigyproblémák. A tengeri moszat a legjobb jódforrás.
K-vitamin – hiánya összefügg a májbetegséggel. Sok K-vitamin található például az élő baktériumflórát tartalmazó joghurtban.
L-glutamin – a fekélyeket gyógyítja.
Magnézium – rossz emésztés esetén csökkenhet a magnéziumszint, ezért a HCV-betegeknél javasolt a bevitele táplálékkiegészítőként.
Mangán – segíti a fehérvérsejtek működését és lebontja a toxinokat.
MSM (metil-szulfanil-metán) – a szerves kén természetes formája, hozzájárul a sejtképződéshez.
Niacin – az egészséges emésztéshez szükséges.
Kálium – a nátriummal együtt a szervezet vízháztartását szabályozza.
Szelén – rendkívül fontos ásványi anyag, amely több élettani folyamatban részt vesz, például az immunrendszer működéséhez is szükséges. Gátolja a zsírok oxidációját, és speciális szerepet játszik a tumorok növekedésének gátlásában, valamint erős vírusellenes hatása is van. Javítja a pajzsmirigy működését, ami fontos a HCV-betegek számára, mivel az interferonkezelés következtében gyakran lép fel hypothyreosis. A májműködést is serkenti, főként az alkoholizmus miatt kialakult cirrózis esetén javasolt a szedése táplálékkiegészítőként.
Cink – szabályozza az immunrendszer működését és más élettani folyamatokat, májbetegség esetén hiány léphet fel belőle.
Alfa-zsírsav – a C- és E-vitamin antioxidáns hatását erősíti.
Tengeri moszat – sok ásványi anyagot (például jódot) tartalmaz, de a sószegény diétán élő betegek nem fogyaszthatják magas nátriumtartalma miatt.
Lecitin – a foszfolipidek egyik fajtája, hozzájárul a májsejtek védelméhez.
Probiotikumok és ökobiotikumok – ezek a kifejezések olyan termékeket írnak le, amelyek élő, aktív baktériumflórát tartalmaznak és segítenek helyreállítani a bélflóra egészséges egyensúlyát, serkentik a máj méregtelenítő folyamatait, valamint csökkentik az autoimmun betegségek kockázatát.
Piknogenol – a fenyőkéreg kivonata, antioxidáns hatású és segíti a szövetek megújulását. Hatása hasonló a grépfrútmagkivonatéhoz.






Mellékhatások, és „túlélésük”

A lista


Mind az Interferon, mind a Ribavirin okozhat mellékhatásokat a kezelés során. Vannak mellékhatások, melyeket csak az egyik, vagy csak a másik gyógyszerrel hoznak összefüggésbe, és vannak olyanok, melyeket bármelyik, ill. a kettő kombinációja okozza. Ezeket orvosunk tudja, és szükség esetén az egyik vagy másik gyógyszer adagjának csökkentésével, vagy időleges leállításával megszűntetheti, vagy gyengítheti a mellékhatást, ha az veszélyesen erősödik.
A mellékhatásokat csoportosíthatjuk jellegük, okuk, ill. megjelenési idejük alapján.
Aki kezelést kap, jó, ha tisztában van a legrosszabb mellékhatások lehetőségével is, hogy ne érje meglepetés, de egyáltalán nem biztos, hogy (sőt, biztos nem) megkapja mindet, ill. hogy azok ugyanolyan erősek, mint másoknál.
Minden személyre másképpen hat a kezelés, ez függ a kortól, egészségi állapottól, erőnléttől, más betegségektől, HCV aktivitásától, ill. eddigi károkozásától. És persze az egyéntől!
Ezért, főleg a kezelés kezdetekor, nagyon oda kell figyelni a hatásokra, főleg a vérképet figyelni, és az orvossal azonnal konzultálni a problémákról!
A mellékhatásokat lehet csoportosítani időrendben is, eszerint vannak kezdet és késői hatások.
Eleinte az ún. influenzaszerű hatások jelentkeznek. Ezek az influenzához hasonlóan a következők:
Láz, hidegrázás, hőemelkedés
Bágyadtság, levertség, „tele van a fej”, „húz az ágy”
Étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, íz érzés változás, súlycsökkenés
Fájdalmak: fejfájás, izületi és izomfájdalmak, nyaki-merevedés, hátfájás
Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, szívdobogás, fül dugulás
Szem, szemgödör fájdalom
Később, ahogy a gyógyszer pusztítja a vér alkotórészeit is, a következő fő problémák merülhetnek fel:
A vér oxigén-szállító képessége csökken, még edzett emberek is hamar kifulladnak, kapkodják a levegőt, a szívük gyorsabban ver.
A fehérvérsejtek csökkenése miatt nagyobb a fertőzésveszély!
A vér lassabban is alvad a változás miatt.
Ez a romlás általában lassabb folyamat, kb. 4-8 hét alatt alakulnak ki a problémák, de van olyan beteg is, aki már a második injekció után komoly vérszegénységig jutott, gyógyszerrel kellett a csontvelőt serkenteni a megfelelő vörösvértest termelésre.
Ezzel a romlással párhuzamosan kb. 2-3 hónap után, egyre fáradtabbak a kezeltek, egyre nehezebben bírják a fizikai terhelést, megnő a nappali alvásigényük.
A vér romlása mellett a gyógyszer sok más sejtre, szervre is hat, így bőrkiütések, viszketés, haj-ritkulás, hajhullás, allergiás köhögés, stb. probléma is felmerülhet.
Idegrendszeri hatások lehetnek: kedélyállapot hullámzás, memória és koncentrációs zavar, (brain fog) depresszió, idegesség, ingerlékenység, alvászavar, álmatlanság.
Szívpanaszok: Szívdobogás, tachicardia, szív és keringési problémák romlása (már meglévő)
Bőrgyógyászati panaszok: dermatitis, bőrszárazság, viszketés, psoriasis, ekcéma, kiütés Reakció a beadás helyén: égő bőrpir, duzzanat, esetleg gyulladás
Ritkán
Megnövekedett máj-enzimek
Pajzsmirigy rendellenesség
Vércukorszint emelkedés (átmeneti cukorbetegség)
Autoimmun betegségek: rheumatoid arthritis (izületi gyulladás), psoriasis
Látási probléma
Nagyon ritka (100-ból 2!)
Pajzsmirigy, depressziós öngyilkossági gondolatok, akut szív és veseelégtelenség, szem és tüdő probléma, halláscsökkenés, vérmérgezés, (főleg cirózisos betegekben)

A mellékhatások jelentkezése


Elvileg az első injekció beadását követik a leghevesebb kezdeti reakciók, melyek később enyhülnek, eltűnnek.
Az első „belövés”
Ez általában a legerősebb hatású, mivel erős, a szervezet számára teljesen új szer kerül be. Szerencsére, általában a félelem, és a rákészülés nagyobb, mint maga a hatás, de tényleg érdemes felkészülni az erős hatásokra.
Legjobb este beadni az injekciót, és akkor esetleg átalussza az ember a legtöbb hatást, de mindenképpen ágyban van. Nem érdemes kockáztatni, hogy nap közben adjuk be az első injekciót, és után még dolgozunk, utazgatunk, stb., mert kellemetlen meglepetésben lehet részünk.
Hasznos, ha a beadás napján már jó előre megkezdjük a sok folyadék bevitelét: sok kis kortyot (főleg víz, meg gyümölcslé) és nem egyszerre nagy mennyiséget.
Este a beadás előtt készítsünk az ágyba meleg takarót (esetleg váltást is, ha nagyon megizzadunk), készítsük az ágyhoz a vizet, lázmérőt, lázcsillapítót, (vizes borogatás), fejfájás, ill. fájdalom-csillapítót. (orvos által javasoltat)
Van, aki már az injekció beadása előtt bevesz ezekből a gyógyszerekből, hogy aztán simán átaludja a problémákat.
Nem árt, ha egy barát, családtag is kéznél van, aki odafigyel ránk az első éjszaka.
4-6 órával az injekció beadását követően jelentkezhet a hőemelkedés, láz, hidegrázás.
Ezután érezheti az ember a bágyadtságot, fejfájást, izületi és izomfájdalmakat, akár nagyon erősen is. Jön az étvágytalanság, esetleg hányinger, hányás.
Jó, ha a szúrást követő két napban otthon tud maradni az ember, és ha úgy érzi, ágyban marad.
Következő csúcs az első szúrást követő 80-ik órában várható, bár ez már enyhébb, mint a legelső, 6 órás. Van, akinél egyáltalán semmi nem történik ilyenkor.
Az első napok erős hatásai után a következő napokban csökkennek (csökkenhetnek) a hatások, egészen a következő injekcióig.
A második szúráskor még általában hasonló a reakció erőssége, mint az első után, van, akinél még a harmadiknál is.
Ez után viszont általában (!) csökkennek a kezdeti hatások, és beáll egy „menetrend”, ami több-kevesebb hullámzás mellett azért megmarad a kezelés végéig (hacsak nem történik valami rendkívüli)
Egy-egy kezdeti hatás időnként később is visszatérhet, de csak rövid időre, és nem olyan intenzíven, mint a kezdetekkor. (Megintcsak általában!)
Van, akinél a szúrást követő 1-2 nap a legrosszabb, de van, akinél pár nappal később jönnek elő a mellékhatások. Ritkán, de van olyan is, akinél egész héten alig csökkennek a hatások. Viszont olyan is van, aki alig veszi észre a hatásokat.
A későbbi hatásokból legfontosabb, mindenkit érintő kérdés a vér minőségének romlása.
A konkrét vérkép eredmény figyelése mellett a következőkből lehet észrevenni a változást:
Hamar kifárad az ember, kevésbé bírja a fizikai megterhelést, nő a nappali alvásigénye. Sietés, lépcsőzés, cipelés esetén hamar elfogy a levegő, hamar lihegni kezd az ember, a szívverése pillanatok alatt felpöröghet, „majd’ kiugrik”
Ennek oka a vér oxigén-szállító képességének csökkenése, amit nem lehet edzéssel, szoktatással javítani! Erőltetés esetén csak a szívet erőltetjük túl, ami esetleg súlyos, maradandó károkat is okozhat!
Tehát, miközben erről tájékoztatni kell az orvost, aki, szükség esetén megfelelő gyógyszert ad, egyszerűen hozzá kell szokni egy lelassult életmódhoz! Csak annyit szabad emelni, cipelni, gyalogolni, futni, lépcsőzni, stb. amennyit bír az ember, utána meg kell pihenni!
(Ahogy az orvosom mondta: minden lihegős tevékenységet abba kell hagyni! J)
Ha a vér állapotának romlása szükségessé teszi, az orvos rendelhet vitaminokat, gyógyszereket, ennek javítására, ill. esetleg csökkentheti, felfüggesztheti valamelyik gyógyszer adagolását, szedését.
Előfordulhat az is, hogy a kezelés olyan mértékben károsítja a szerveket, vért, hogy a kezelést fel kell függeszteni a beteg egészsége érdekében. Ekkor vagy végleg megszűnik a kezelés, vagy más gyógyszerek adásával próbálkoznak. Az is előfordul, hogy egy átmeneti vitaminos, gyógyszeres kezeléssel annyira rendbehozzák a problémát, hogy egy idő után lehet folytatni a HCV kezelést.
Érdemes lehet egy „Mellékhatás napló”-t vezetni. Ebbe akár naponta beírhatjuk a mellékhatásokat, azok erősségét, valamint az aznapi gyógyszereket. Ez hasznos lehet, amikor orvosi vizitre megyünk, hiszen elfelejthetjük őket egy hónap távlatából, ill. nem biztos, hogy megfelelően össze tudjuk rendezni az elaprózott információkat. (A memória-problémát most nem is említve)

A mellékhatások egyenként, és azok „ellenszere”



Láz, hőemelkedés, hidegrázás
Ne felejtsük el, a láz nem haszontalan dolog! Ez a védekezési rendszerünk része, a fertőzések ellen. Immunrendszerünk hatékonyabban működik a megemelt testhőmérséklet mellett, a vírusnak nem jó ez a környezet.
Persze nem akarjuk, hogy lázunk tartósan 39 fok fölé menjen, orvosunkkal beszéljük meg, mi számunkra a túl magas hőmérséklet. Erre megfelelő gyógyszert ír fel orvosunk.
Jó, ha rendszeresen felírjuk a túl magas és a túl alacsony hőmérsékletünket, és az orvosnak beszámolunk róla. A túl alacsony hőmérséklet pajzsmirigy problémára utalhat.
Bágyadtság, levertség, „tele van a fej”, „húz az ágy”
Általában az Interferon beadása utáni napokban érzi az ember, a kezelés későbbi szakaszában legtöbb embernél csökken. Erősebben érezni ezt a hatást, ha a beadást követő napon (1-2 napon) nem pihenünk, hanem dolgozunk, főleg ha megerőltető munkát végzünk.
Próbáljunk ebben az időszakban „semmit nem csinálni”, ne menjünk dolgozni (ha megoldható) és hagyjuk családtagjainkat kibontakozni az otthoni munkában! Pihenjünk, feküdjünk sokat, még ha aludni nem is tudunk.
Szédülés, füldugulás, hallási problémák
Szédülés
Mindenképpen jelezzük orvosunknak, aki a helyzet súlyosságától függően adhat gyógyszert ez ellen.
Lassan, óvatosan mozogjunk, sehova ne rohanjunk, igyekezzünk minél közelebb maradni a földhöz (ez most nem a tűsarok időszaka). Ha fennáll az elesés veszélye, igyekezzünk megkapaszkodni, vagy kérjük valaki segítségét!
Ha a szédülés akkor tapasztalható, ha fekvőből ülő vagy ülőből álló helyzetbe mozgunk, segíthet, ha előtte párszor körbeforgatjuk szemünket a szobában. (Furcsa, de hatásos lehet)
Fülzúgás
Kezelés alatt felléphet fülzúgás, csengés. Az Interferon egy jól ismert audio-méreg, és a fülzúgás ennek következtében fellépő mellékhatás.
Fülfájást is okozhat az Interferon. Vannak, akik a fülfájást melegítéssel enyhítik, ez pl. hajszárítóval könnyen kivitelezhető.
Egyes betegeknél halláscsökkenés, halláskárosodás is felléphet, és ezek egy része nem jön rendbe a kezelés végén (A legtöbb elmúlik) Ezért fontos, hogy hallászavar, halláscsökkenés esetén forduljunk orvosunkhoz, aki esetleg specialistához is elküld, hogy megállapítsák a teendőket.



Étvágytalanság, hányinger, hányás, emésztési problémák, íz érzés változás, súlycsökkenés
Sok embernél emésztési problémák, étvágytalanság, hányinger lép fel a kezelés kapcsán. Sokan csak az injekció beadását követő napokban étvágytalanok, de vannak, akiknek ez a probléma folyamatosan fennáll. Legtöbb esetben ez a probléma csak a kezelés kezdeti szakaszában van, később, ahogy hozzászokunk a gyógyszerekhez, ez a helyzet javul.
Hányinger ellen jó lehet a citromos lé. Mozogjunk lassan, ne olvassunk mozgó járművön. Együnk kismennyiségű, de tápláló ételeket. Igyunk sok folyadékot, ami segíti az emésztést.
Hányinger ellen hatásos lehet a jégkocka szopogatása, jeges lé kortyolása, keksz, kétszersült evése. Sokan úgy kerülik el az esti hányingert, hogy közvetlenül lefekvés előtt veszik be a gyógyszert.
Ha felkeléskor érezzük a hányingert, érdemes még az ágyban meginni egy pár kortyot. Egyes ételek, italok szintén megnyugtatják a gyomrot: keksz, kétszersült, kifli, natur joghurt, kefir.
Az emésztést szintén jól segítik a joghurtok, kefir, kaukázusi kefir, stb. Jók a gyümölcsjoghurtok is, ha az édes íz nem zavaró, bár ezek nagy része mindenféle színezékkel, ízfokozóval és állagjavítóval van tele.
Javítja az emésztést, ha sok rostos élelmiszert eszünk.
Sok embernek változik az íz-érzete, ízlése a kezelés során. Főleg az első időszakban, sokszor nem kíván semmit az ember, az ételek „műanyag-ízűek”, egyiknek sincs íze.
Ilyenkor testsúlyunk is csökken, bár ezt részben vissza tudjuk szedni a későbbi időszakban, amikor azért kicsit megjön az étvágyunk.
Együnk bármit, amit megkívánunk, itt az ideje a büntetlen nassolásnak! Ebben az időszakban az a lényeg, hogy minél kevesebbet fogyjunk, hogy szervezetünk jobban meg tudjon birkózni a kezeléssel.
Fájdalmak: fejfájás, izületi és izomfájdalmak, nyaki-merevedés, hátfájás, görcs
Fejfájás
A kezelés alatt sokak fejfájással küszködnek. Ez tulajdonképpen egy vegyileg (interferon) kiváltott migrén. Meg kell figyelni a kiváltó okokat: erős fény, erős zaj, vad zene, szagok: konyhai szagok, parfümök, stb.
Néhány embernél a kezdeti erős fejfájások csökkennek, eltűnnek a kezelés során, de sajnos vannak, akiket szinte végigkísér ez a probléma.
Ha tényleg erősek a fejfájások, és főleg ha nem akarnak csökkenni az idővel, mindenképpen kérjünk rá gyógyszert orvosunktól. Bár a kezelés alatt minimálisra kell csökkenteni a gyógyszerbevitelt, szükség esetén ezt a fájdalomcsillapítót hozzá kell venni a listánkhoz. Vannak jó gyógyszerek, hepatológusunk tud adni megfelelőt.
Izületi és izomfájdalmak
Gyakori probléma kezelés alatt, kisebb-nagyobb intenzitással. Hasznos lehet ilyenkor a meleg takaró, melegítő-párna, elektromos melegítők, bármi, ami melegen tartja a problémás testrészeket. Erős panaszok esetén megfelelő gyógyszerekkel csökkenthető, elkerülhető a fájdalom, ezeket orvosunk írja fel (vagy javasolja)
Mozogjunk lassan, meg ne húzzuk magunkat. Végezzünk nyújtó-gyakorlatokat (pl. jóga), de vigyázzunk, nehogy túlerőltessük magunkat!
Hasznos lehet a száraz szauna, egy rövid forró fürdő (rövid!), masszázs. Vannak, akik Aloe Vera-t isznak (nem injekciózni!), ez fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású.
Láb görcs
Magnéziumhiány a leggyakoribb oka. Jó magnéziumforrás a banán, krumpli. A grapefruit-mag kivonat szintén hatásos lehet, ez utóbbi a keringési rendszerre is jó.
Magne-B6, vagy más magnézium tabletták, pezsgőtabletták szintén hasznosak lehetnek, de ezek használatát orvosunkkal beszéljük meg!
Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, szívdobogás
Átmenetileg felléphetnek, főleg a kezelés kezdetekor. Ha komolyabb problémát tapasztalunk, ill. hosszan tartanak, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Orr, száj, torok-higiénia
Az interferonnak dehidráló hatása van, valamint a sebek lassabban gyógyulnak.
Amikor száraz a szánk, a szárazság, és a baktériumok együtt sokféle problémát okozhatnak a toroknak is és a fogaknak, ínynek, stb. (Ínygyulladás, ínysorvadás, száj-sebesedés, rossz lehelet, fog-törékenység, tömés-kilazulás)
Vigyázzunk, hogy evéskor ne sértsük fel kemény, éles étellel a szánkat.
Gargalizáljunk meleg, sós vízzel, vagy kamillateával, ezek segítenek a sebek gyógyulásában. El ne felejtsük kiköpni!
Biotin tartalmú szájvíz, fogkrém, vagy rágógumi használata is hasznos lehet.
Fogorvosunk is javasolhat hasonló szereket.
Fogászati beavatkozásokat vagy a kezelés előtt intézzük el, vagy próbáljuk kivárni a kezelés végét. Bármilyen seb a szájban a normális időnél kb. háromszor lassabban gyógyul!
Ha mindenképpen el kell végeztetni valami kezelést, próbáljuk meg azt egy alkalommal elvégeztetni, ne kelljen többször kezelésre járni. Kérjük meg a fogorvost, hogy próbáljon fokozottan vigyázni az ínyünkre.
Használjunk ajakfényt, ajakzsírt, hogy elkerüljük kiszáradását, és kisebesedését!
Ha a szánk sarka rendszeresen száraz marad, használjunk rá pár napig gombaölő krémet, lefekvés előtt. (szájra valót!)
Száraz torok
Ez lehet akár az Interferon, akár a Ribavirin hatása is. Segíthet a köhögés elleni cukor szopogatása, vagy mézes-citromos herbatea is segíthet. Igyekezzünk ne kiabálni (a gyerekekkel), az csak rontja a helyzetet.
Szájpenész, gombás gyulladás
Amikor az emberi szervezet Interferon kezelés alatt áll, annak elsőszámú feladata a vírusok elleni küzdelem, ami háttérbe szorítja a baktériumok és gombák elleni védelmet. Ezáltal megbomlik a hasznos és káros baktériumok egyensúlya. Ennek leggyakoribb jelen a szájpenész és a gombás gyulladás a szájban és a genitáliákon.
Ha nyelvünk gyulladt, vagy száraz lesz, ill. fehér lepedék látató rajta, forduljunk orvoshoz! Az erre adható szer hatására néhány napot várni kell!
Együnk sok élőflórás joghurtot, kefírt, hogy az emésztőrendszerben fenntartsuk az egyensúlyt.
Arc-homloküreg problémák
A kezelés irritálhatja nyálkahártyáinkat, ennek kapcsán arc és homloküreg gyulladás léphet fel. Ebben az esetben menjünk fül-orr-gégészhez, és idejében kezeltessük azt.
Orrvérzés
Szokásos dolog lehet a kezelés során, nem kell pánikolni, hacsak nem komoly vérzésről van szó. Mindenesetre tájékoztassuk orvosunkat a dologról, még ha kismértékű is a vérzés! Gondoskodjunk a véres zsebkendők megfelelő megsemmisítéséről!
Orrdugulás
Inhalálás sokat segíthet ezen.
Szem, szemhéj, szemgödör fájdalom, látási probléma
Ribavirin hatására a szemhéj viszkethet, pirosodhat, könnyezés léphet fel. A gyakran kicsorduló könnycseppek felmarhatják a bőrt, ami a szemek sarkában, környékén kipirosodhat. Egyszerű megoldás lehet szőlőzsírral bekenni ezeket a helyeket.
Természetesen léteznek bőrvédő balzsamok, olajok, melyek megvédik, gyógyítják az így begyulladt bőrt.
A vörös, viszkető szemhéjak irritálhatják a szem nyálkahártyáját, a szempillák szőrtüszőit, és súlyos esetben bakteriális fertőzés is felléphet. Próbáljuk kamillával borogatni, ha még komolyabb a dolog, forduljunk orvoshoz.
Interferon hatására a szemben többször is változhat a folyadékszint, annak nyomása. Sokan panaszkodnak időszakos látási problémákra. Ez hullámzó is lehet, romolhat, de javulhat is a látás, változhat a közel-távollátás. Komoly probléma esetén menjünk orvoshoz, de a legtöbb változás pár nap múlva elmúlhat. Lehet, hogy elég egy egyszerű olvasószemüveget venni az üzletben, amit aztán esetleg egy hónap múlva félre is tehetünk, vagy egy másikra cserélhetjük. Van olyan ember,akinek ténylegesen javult a látásra a kezelés alatt!
Allergiás köhögés
Interferon hatására felléphet száraz, üres köhögés, ami eleinte csak az injekció beadását követő napokon jelentkezik, de kialakulhat egy hónapokig tartó köhögési időszak is, időnként erős köhögési rohamokkal. Az is előfordulhat, hogy ez a kezelés végéig is eltart, különböző intenzitással. Úgy is változhat a dolog, hogy csak bizonyos szagokra jön ismét elő. Ebben az esetben próbáljuk kerülni ilyen anyagok belégzését.
Remegés
Az Interferon kezelés lehetséges mellékhatása, bár kevés embert érint (kb. a kezeltek 1%-a). Általában a végtagok végén jelentkezik (kezek, lábfejek)
Tájékoztassuk orvosunkat. Nem kell pánikba esni! A kezelés végén mindenképpen elmúlik!
Bőr szárazság, viszketés, ekcéma, kiütés
Bőr problémák
Gyakori mellékhatás az Interferontól a bőr szárazsága, viszketése, érzékenysége, Ribavirintől pedig az ún. Riba-kiütés alakulhat ki. (Főleg világosabb bőrűek panaszkodnak ilyesmire)
Valaki úgy írta le a viszketést, hogy „mintha rengeteg pici bogár mászkálna rajtam”
Karban kell tartani, gondozni bőrünket, még mielőtt problémák alakulnak ki.
Amikor az emberi szervezet Interferon kezelés alatt áll, annak elsőszámú feladata a vírusok elleni küzdelem, ami háttérbe szorítja a baktériumok és gombák elleni védelmet. Ugyanakkor a sebek is lassabban gyógyulnak, a vér romló minősége miatt (PLT, WBC csökkenése)
A tél különösen bőr-szárító hatású, érdemes párologtatót használni a lakásban.
Vegyünk rövid, meleg zuhanyt (ne forrót!). A kádfürdőzés nem ajánlott egyrészt, mert a kiázott bőr jobban kiszárad, másrészt a vízben lévő klór szárító hatású is, plusz még a bőrön keresztül be is szívódik szervezetünkbe. Használjunk semleges kémhatású, nem nagyon illatosított tusfürdőt, fürdés után szintén minél semlegesebb hatású testápolóval kenjük be testünket.
Borotválkozás
Aki teheti, csökkentse, vagy szüntesse meg borotválkozását a kezelés alatt, mert a sok apró sérülés a bőrön könnyen elfertőződhet, és akár Riba-kiütés is felléphet! Ez, ha egyszer megjelenik nagyon nehezen gyógyítható!
Ha mégis kell naponta borotválkozni, ügyeljünk rá, hogy sose használjunk régi életlen, használt pengét! Borotválkozás előtt meleg vízzel puhítsuk fel a bőrt, majd használjunk erősen puhító hatású habot, gélt, krémet. Borotválkozás után nyugtató, fertőtlenítő hatású szerrel kenjük be a bőrt!
Ha nem akarunk szakállt növeszteni, de nem muszáj naponta borotválkoznunk, tegyük azt kétnaponta!
Vérzés esetén megfelelő szerrel, vagy papírral, papírzsebkendővel állítsuk el a vérzést.
Ügyeljünk nagyon a véres eszközök, megfelelő megsemmisítéséről, valamint arról, hogy a borotvával és mindenféle hasonló vágóeszközzel ne kerüljön kapcsolatba családunk egyik tagja sem!
Gyantázás még kevésbé ajánlott a kezelés alatt, az még jobban megviseli a bőrt, mint a borotválkozás! Könnyen kiütések jelenhetnek meg a gyantázás helyén, melyek aztán nagyon lassan gyógyulnak.
Máj fájdalom
Bár a májban nincsenek érző idegek, fájdalmat nem lehet benne érezni, sokan éreznek máj-fájdalmat testük jobb oldalán, közvetlenül a bordák alatt. Ennek oka a máj-burkának gyulladásos állapota, ami a vírusnak/kezelésnek tulajdonítható.
A fájdalom sokszor a jobb lapocka környékén, vagy a hát közepén a két lapocka között érezhető.
Nem kell pánikba esni tőle, ez általános, és normális hatás lehet a kezelés alatt. Természetesen, mint minden más mellékhatásról, erről is tájékoztassuk orvosunkat, különösen ha tartós, ill. túl erős a fájdalom.
Reakció a beadás helyén: égő bőrpír, duzzanat, esetleg gyulladás
Mint maga a kezelés is, szintén egyénileg változó a reakció erőssége. Van, akinél csak enyhe pirosodás, és forróság jelentkezik, de vannak, akiknél komoly gyulladás, fájdalommal jár. (Mint azt a bevezetőben leírtuk, váltogassuk a beadás helyét, ill. próbáljuk hűteni a meleg bőrrészt)
A kezeltek kis százalékánál komolyabb gyulladás, még akár tályog is keletkezhet, ezzel mindenképpen forduljunk orvosunkhoz!
Haj vékonyodás, ritkulás, hullás
Kb. a kezelés 3. hónapja táján kezdődnek ilyen problémák. Legtöbb embernél csak kiritkul a haj, de előfordulhat teljes kihullás is. Általában elvékonyodnak a szálak, majd hullani kezd. Van, aki azt mondja, sose volt ilyen szép, finom, csillogó a haja, mint a kezelés alatt.
Hajfestés, erős hajszárítózás, hajsütővas rongálja, töri a hajat, ami szintén a vékonyodáshoz vezet.
Gyakori jelenség a kezelés alatt, hogy a haj szög-egyenessé válik, a szemöldökünk is mind kifelé áll (mint Brezsnyev elvtárs! J), és „láma” szempilláink nőnek (nők még örülnek is ennek)
Ne próbáljuk ilyenkor hajsütővassal, göndörítőszerekkel hullámosítani hajunkat, mert az most nagyon megterheli amúgyis stresszelt hajunkat. Léteznek hullámosító samponok, inkább azt használjuk.
Igyekezzünk nem naponta mosni a hajat, használhatunk időnként száraz-sampont is.
Jó hír viszont, hogy a kezelés után szinte mindenki arról számol be, hogy sokkal erősebb és sűrűbb lett az újranövő haja!
Csontritkulás
Előfordulhat kezelés alatt, főleg nőknél! Kérjük orvosunkat, hogy figyeljen erre, és vele egyetértésben esetleg szedjünk valamilyen kálcium-pótló szert.
Fényérzékenység
Kezelés alatt gyakori! Sokan napozás (szoláriumozás!) után égési foltokat tapasztaltak, vagy ún. Riba-kiütést kaptak. (Ribavirin által okozott kiütés: Riba-rash)
Ezek egész komolyak is lehetnek, és nagyon lassan gyógyulnak!
Kezelés alatt ne menjünk napra, árnyékoljuk magunkat, amennyire csak lehet! Használjunk erős napvédő krémet, gyakran kenjük újra! (volt, aki 30-as faktorú napozókrémmel is rákvörös lett a napon!)
Vérszegénység
Elsősorban a Ribavirin felelős azért, hogy a kombinált kezelés során vérszegénység alakul ki. Ez olyan mértékű lehet, hogy egyes betegeknél fel kell függeszteni a kezelést.
Ha nem ennyire vészes a helyzet, a Ribavirin dózis csökkentésével, vagy vérképzést segítő egyéb gyógyszer adásával (vagy mindkettővel) javítható, kiegyensúlyozható a helyzet.
A vérképzést segítik az antioxidánsok, pl. C és E vitamin, folsav szedése.
B vitamincsalád is segíti a vérképzést, elsősorban a B1-2-5-6-12 vitaminok.

Hemoglobin számának csökkenése: fáradtság, kifulladás, levegő kapkodás, gyors szívverés
Sokat pihenjünk! Hagyjuk egy kicsit „szaladni” a lakást! Hagyjuk, hogy a rokonok, családtagok besegítsenek. Csak a legszükségesebb minimum munkát végezzük.
Ha jólesik, jót tesz a rendszeres mozgás, de fáradtság, fulladás, szívdobogás esetén azonnal pihenjünk! Soha ne hajtsuk túl magunkat!
A fehérvérsejt számának csökkenése: nagyobb fertőzésveszély, gyenge védekezési rendszer
Mint azt a bőr, száj, szem higiéniánál leírtuk, igyekezzünk elkerülni a sebesedést, ill. ha mégis előfordul, kezeljük a sebeket.
A gyenge védekezési rendszerünk miatt vigyázzunk mindenféle egyéb fertőzéssel is! Kerüljük a tömeget, főleg influenzás, náthás időszakban. Mossunk sokat kezet.
A vér lassabban alvad
Ezért is fontos, hogy az esetleges sérüléseket rendesen fertőtlenítsük, és ellássuk!
Kedélyállapot hullámzás, memória és koncentrációs zavar, (brain fog) depresszió, idegesség, ingerlékenység, alvászavar, álmatlanság.
Feledékenység, koncentrációs problémák, beszéd közbeni feledékenység (nem tudunk szavakat befejezni). Tárgyak elhagyása: kulcs, bevásárlókocsi, autó, tabletták, vizespohár, stb.
Próbáljuk megőrizni a humorérzékünket, nevessünk saját feledékenységünkön. Próbáljunk meg együtt élni a dologgal, ne ijedjünk meg tőle! A kezelés végén visszatér normális tudatunk, intelligenciánk!
Készítsünk listákat, többet is, mert egy részüket szintén elveszítjük! Minden szép, olvashatóan írjunk le, ne támaszkodjunk arra, hogy majd emlékszünk, mi akart lenni a szöveg.
Az orvos esetleg adhat valami gyógyszert, vitamint ennek ellensúlyozására, de ez egyedi kérdés, sok összetevőtől függ.
Depresszió
Tudatában kell lennünk, hogy ezt a kezelés okozza, nem saját magunk, vagy partnerünk, családtagjaink! Az orvos megfelelő anti-depresszánst tud felírni, amivel ez karbantartható.
Kapcsolatot kell keresni hasonló betegekkel, beszélgetni velük, nem bezárkózni. (Fórum, Chat, levelezés, személyes beszélgetések) Megnyugtató, ha tudja az ember, hogy nincs egyedül, sok más embernek ugyanilyen problémája van, és egymást is tudják támogatni!
A B6 vitamin természetes stressz-oldó, segíthet a depresszió ellen is!
Álmatlanság
Miközben a fokozódó fáradtság miatt sokan nap közben is el tudnának aludni, az álmatlanság sok embert kínoz. Ha tényleg rendszeres és komoly a dolog, orvosunk megfelelő gyógyszert tud erre felírni.
Szívpanaszok, keringési problémák
Szívpanasz, szívzörej
Azonnal orvoshoz kell fordulni!
Menstruációs zavarok
Kezelés alatt gyakoriak lehetnek a menstruációs zavarok, fájdalmak. A kezelés összezavarhatja a ciklust, előfordulhatnak ciklusok közötti cseppek, menstruációkor túl erős, vagy túl gyenge vérzés, stb. A fájdalmak, görcsök is gyakoriak lehetnek. Igyekezzünk ezt is orvosunkkal megbeszélni, lehetőleg ne gyógyszereljük túl magunkat a szabadon kapható fájdalomcsillapítókkal. (HCV fertőzött nőknél gyakori lehet a menstruációs zavar)


Bármilyen egyéb, komolyabb tünettel (pajzsmirigy, cukor, vese, tüdő, stb) azonnal orvoshoz kell fordulni, egyrészt szakorvoshoz, másrészt a hepatológusunkhoz!

Konkrét tanácsok a fórumos társaktól



Nivea olajos tusfürdő + Dove pro age kakaóvajas testápoló
Fürdés: nem forró zuhany, az se túl sokáig!
Gyakori fogmosás, rágógumizás
Gyakori testápolózás a száraz bőr miatt! (Babaolaj)
Sok pihenés!
Friss levegő!
Zöld tea, zöldséglevek
Búzafű-lé







Ha nem sikerül a kezelés


Előfordul, hogy a kezelés:
Nem alkalmazható
Félbe kell szakítani
Végigvitt kezelés ellenére nincs vírusmentesség
Kezelés után néhány hónappal, évvel visszatér a vírus.
Ebben az esetben sincs itt a világ-vége!
Egyrészt a kísérletek tovább folynak az egész világon, és várhatóan egyre újabb gyógyszerek lesznek használhatók a kór leküzdésére.
A meglévő szerekkel is van mód a kezelés újbóli megpróbálására, ill. bizonyos gyógyszerek variálására.
Ha ezek egyike sem segít, akkor együtt kell élni a vírussal.
Megfelelő étrenddel, életvitellel, méregtelenítő és májkímélő, májregeneráló ételekkel, szerekkel évtizedeken át nagyon jól karban lehet tartani ezt az állapotot. Természetesen ez nem jelenti, hogy nem kell megpróbálni a kezelést, mert ez a vírust nem tisztítja ki a szervezetből, ha a vírus aktiválódik, a máj károsodását nem lehet elkerülni.
Az, hogy a vírus mitől aktiválódik, még nem igen tudott dolog!
Egy HCV túlélő
Egyik ismert Hepatitis C vírussal élő amerikai ember Ralph Napolitano.
25 éve egészségügyi szakember, valamint a Natural Wellness, és az Integált Egészségmegőrző Kutatások Intézetének igazgatója.
Ő is egy véletlen teszt során, 1989-ben tudta meg fertőzöttségét, (NonAnonB) és 1996-ban diagnosztizálták konkrétan a C vírust, 1a genotípust, vírusszáma 3 millió volt.
Amint tudomást szerzett az emelkedett májfunkciós eredményéről, utánajárt a májvédelem lehetőségeinek mindenféle vonalon: természetgyógyászat, homeopátia, klinikai táplálkozástudomány. Legelső szer, amit szedni kezdett, a máriatövis kivonat, ami évszázadok óta a legismertebb, és leghatásosabb májvédő, regeneráló szer.
Hamarosan rájött, hogy ennek felszívódási hatékonysága 8-10-szeresére növelhető, ha összekombinálja egy szerrel, (Phosphatidylcholine – PC)
Ez alapján fejlesztette ki az Maximum Milk Thistle szert, melyet a LiverSupport.com web-oldalon keresztül árusít.
Úgy döntött, hogy nem kezelteti magát, mert sok horror-történetet hallott a kezelésről, és úgy gondolta, hogy az általa összeállított májvédő, egészségmegőrző szer-kombinációval, egészséges ételekkel, italokkal és életmóddal megfelelően karban tudja tartani a máját.
Tisztában van vele, hogy ilyen módszerekkel nem irtható ki a vírus a szervezetből, de évtizedeken át megvédhető a máj a károsodástól.
Maximum Milk Thistle mellett Napolitano úr a következő kiegészítő szereket szedi (nem javasolhatja, mert nem orvos):
(Nem mindnek van meg a magyar megfelelője, de talán így is megtalálhatók a bio-boltokban, patikákban)
Napi rendszerességgel:
Liv.52 , ami egy indiai, ayurvedikus herba-alapú szer
Liver Kampo (vagy sho-saiko-to), egy japán herba-alapú szer
(E két szer szintén a LiverSupport.com oldalon megvásárolható)
N-Acetyl-cysteine (NAC)
Szelénium, napi 200 mcg
Multivitamin (nem Centrum, annál komolyabb)
Phosphatidylcholine (bár a Maximum Milk Thistle-ben is van)
C-vitamin, napi 500-1000 mg
E vitamin, napi 400 i.u.
Alfa-Lipoic-sav (ALA) napi 600 mg
Zöld tea
Heti, havi rendszerességgel:
Schisandra
Pitypang gyökér
Coenzyme Q10
Édesgyökér kivonat
Emésztést segítő enzimek
Astragalus
Tumeric gyökér
Vegyes alapvető zsírsavak
SAMe
Picrorhiza gyógynövény
Maitake, vagy Shitake gomba
Szerves máj-kivonat
E szerek szedése mellett alapvető életmódváltoztatást hajtott végre. Tanácsai ezzel kapcsolatban:
Egyrészt hozzá kell szokni a tabletták napi rendszerességgel való szedéséhez.
Fontos, hogy naponta legalább 1,5 liter vizet igyunk
Rendszeres mozgás, gyakorlatok elengedhetetlenek. Még a nehezen mozgóknak is fontos, hogy mozogjanak, amennyit tudnak.
A mozgás és a rendszeres meditáció segíti a stressz lekűzdését.
Inspiráló írások, könyvek olvasása lelkileg segít.
A nevetés képessége hihetetlen erejű az ilyen betegség, állapot lekűzdésében, szintentartásában. (könyvek, filmek, TV, video, baráti társaság)
Az alkohol méreg a májnak, teljesen el kell felejteni. (HCV egy májbetegség. Öli a májsejteket. Májzsugorhoz vezethet. Az alkohol egy máj-méreg. Öli a májsejteket. Májzsugorhoz vezethet. Mintha olajt öntenénk a parázsló tűzre!)
A só használatát korlátozni kell.
Olajban sült ételek egyértelműen negatív hatásúak.
Kerüljük a magas feldolgozottságú húsokat, és a magas cukortartalmú üdítőket.
Ne együk túl magunkat!
Csökkentsük a kávé mennyiségét.
Kerüljük, de legalábbis csökkentsük a gyógyszerek bevitelét. Ezeket mind a májunk dolgozza fel, és ezzel azt terhelik.
Együnk sok magot, diót, melyekben alapvető zsírsavak vannak. Együnk sok nyers, friss, és zöld ételt.
Kedvenc koktélja: répalé, zellerlé, céklalé, és egy csipet petrezselyem
A zöldségek, gyümölcsök nagyon hasznosak.
Együnk sok fokhagymát, legjobb a nyers.
Együnk sok keresztesvirágú zöldséget (káposzta, brokkoli, stb.)
Együnk minél több bio-ételt, hogy májunknak ne kelljen növényvédő szer, műtrágya és gyomirtó maradékokat feldolgoznia!
Együnk teljeskiőrlésű gabonából készült kenyeret.
A sovány húsok jobbak, mint a zsírosak.
Nem kell fanatikusnak lenni! Csak oda kell figyelni az étkezésünkre, sokat kell mozogni, és kerülni a stresszt. Rendszeres légzőgyakorlatok, yoga, meditáció nagyon hasznos.
Napolitano úr véleménye, hogy sokkal többen halnak meg ezzel a vírussal a szervezetükben, mint ettől a vírustól, a hordozók közül!
FONTOS MEGJEGYZÉS!
A fenti szerek, májvédők, ételkiegészítők szedése kizárólag Napolitano úr személyes véleményén tapasztalatán alapul! Ezek hasznosságát, veszélytelenségét nem támasztja alá klinikai vizsgálat, kutatás!
Ha valaki ezekből akar bármit rendszeresen szedni, beszélje meg hepatológusával!

NLC Fórum
2009. január 18.

1 megjegyzés:

Zazie írta...

Hálás vagyok ezért a remekül összeállított anyagért. Nekem pár éve egy kórházban a kezembe nyomtak egy kis füzetecskét, mondván abban mindent megtalálok. Hát nem mondhatnám, hogy sokat ért. Akkor egyébként nem vállaltam a kezelést. Most egy másik kórházban bele fogok vágni, ezért is jelent nagyon sokat a "túlélési kézikönyv". Köszönöm annak, aki vette a fáradtságot, hogy megírja.