szerda, május 26, 2010

Új gyógyszer a láthatáron

A Bristol-Myers Squibb gyógyszervállalat egyik kísérleti vegyülete minden eddiginél hatékonyabbnak bizonyult a hepatitisz C kezelésében - közölték szerdán az amerikai cég kutatói.

A vegyület korai, I-es fázisú biztonságossági tanulmánya megállapította, hogy igen hatékonyan blokkolta az NS5A jelű fehérjét, amely új célpont lehet az egyébként igen gyorsan gyógyszer-ellenállóképességet kifejlesztő vírus elleni támadásban.

Nicholas Meanwell - aki a Nature tudományos magazinban csütörtökön közzétett tanulmány egyik szerzője - elmondta, hogy várhatóan egy legalább három szerből álló koktélra lesz szükség a rezisztencia kiszélesedésének megakadályozásához.

A hepatitisz károsítja a májat, krónikus májbetegséget okoz, mely végső soron májrákhoz és halálhoz vezethet. Mintegy 3,2 millió embert érint az Egyesült Államokban és 170 millió embert világszerte. A jelenlegi szokványos kezelésben 52 hétig interferont és a ribavirin nevű vírusellenes szert kapja a páciens. A kombináció azonban csak az emberek mintegy felénél hatásos, egyeseknél pedig olyan mellékhatásokat okoz, melyek miatt fel kell hagyni alkalmazásával.

A kísérleti vegyület új mechanizmussal működik: segít megakadályozni a hepatitisz C vírus sokszorozódását. A fertőzött pácienseknél - akik egyetlen 100 milligrammos adagot kaptak a vegyületből - 99,9 százalékkal csökkent a vérben a vírusterhelés a kezelés hatására.

A II-es fázisú tesztek előzetes eredményei, melyeket egy múlt héten Bécsben megtartott nemzetközi konferencián ismertettek, szintén ígéretesek. A nyolc páciensből, akik a legnagyobb dózist kapták a szerből, hétnél kimutathatatlan szintre csökkent a vírus szintje.

FN.hu, MTI2010. április 22. 11:46

kedd, május 18, 2010

HEPATITIS-VILÁGNAP

2010. május 19-e a hepatitis-világnapja. Ezen alkalomból a DUNA TV-n 14 óra 50 perctől látható lesz egy magyar ismeretterjesztő film (2009) :" A rejtőzködő - A hepatitits C vírus " címmel.

vasárnap, május 09, 2010

kávé

Egyik káros vagy nem káros (mond mindenki hideget is melget is...) szenvedélyem a kávé. Épp kávézni készültem, miközben beugrott, hogy rákeresek a neten mit is mondanak róla itt-ott. Nos, ezen szörfölésem alkalmával vetődtem el a következő cikkhez:


Májbetegségek gyógyítója a kávé

Forrás: MTI
2009. 10. 23. 10:00:00
Újabb jó ok egy csésze illatos kávéra: amerikai kutatók szerdán közzétett tanulmányukban megállapították, hogy napi néhány csésze kávé feltartóztathatja a májelégtelenség előrehaladását.

A krónikus hepatitisz-C fertőzéssel és előrehaladott májbetegséggel élők közül azoknál, akik napi három vagy annál több kávét ittak, 53 százalékkal csökkent a betegség romlásának kockázata - írta Neal Freedman, az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársa a Hepatology című szaklap novemberi számában megjelent tanulmányban.
A 766 önkéntes résztvevő mindegyikének olyan hepatitisz-C fertőzése volt, amely nem reagált a vírusellenes szerekre. A páciensek 3,8 éven át naponta feljegyezték, hány kávét ittak. Háromhavonta vettek részt orvosi ellenőrzésen, másfél és 3,5 év elteltével pedig májbiopsziát végeztek náluk a betegség előrehaladásának megállapítására. A kutatók megfigyelték, hogy azoknak, akik legalább három kávét megittak naponta, kisebb valószínűséggel romlott az állapotuk.
Érdekes módon a fekete vagy zöld tea fogyasztása csak kis mértékben befolyásolta a májelégtelenség előrehaladását, noha ezeknek az italoknak is jelentős a koffeintartalmuk. A kávé a kutatók feltételezése szerint csökkentheti a gyulladást, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét, így javíthatja a páciensek esélyét.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 3-4 millió ember fertőződik meg hepatitisz-C vírussal, az esetek hetven százaléka krónikussá válik, és májzsugort vagy májrákot okoz.

Netambulancia