szerda, május 26, 2010

Új gyógyszer a láthatáron

A Bristol-Myers Squibb gyógyszervállalat egyik kísérleti vegyülete minden eddiginél hatékonyabbnak bizonyult a hepatitisz C kezelésében - közölték szerdán az amerikai cég kutatói.

A vegyület korai, I-es fázisú biztonságossági tanulmánya megállapította, hogy igen hatékonyan blokkolta az NS5A jelű fehérjét, amely új célpont lehet az egyébként igen gyorsan gyógyszer-ellenállóképességet kifejlesztő vírus elleni támadásban.

Nicholas Meanwell - aki a Nature tudományos magazinban csütörtökön közzétett tanulmány egyik szerzője - elmondta, hogy várhatóan egy legalább három szerből álló koktélra lesz szükség a rezisztencia kiszélesedésének megakadályozásához.

A hepatitisz károsítja a májat, krónikus májbetegséget okoz, mely végső soron májrákhoz és halálhoz vezethet. Mintegy 3,2 millió embert érint az Egyesült Államokban és 170 millió embert világszerte. A jelenlegi szokványos kezelésben 52 hétig interferont és a ribavirin nevű vírusellenes szert kapja a páciens. A kombináció azonban csak az emberek mintegy felénél hatásos, egyeseknél pedig olyan mellékhatásokat okoz, melyek miatt fel kell hagyni alkalmazásával.

A kísérleti vegyület új mechanizmussal működik: segít megakadályozni a hepatitisz C vírus sokszorozódását. A fertőzött pácienseknél - akik egyetlen 100 milligrammos adagot kaptak a vegyületből - 99,9 százalékkal csökkent a vérben a vírusterhelés a kezelés hatására.

A II-es fázisú tesztek előzetes eredményei, melyeket egy múlt héten Bécsben megtartott nemzetközi konferencián ismertettek, szintén ígéretesek. A nyolc páciensből, akik a legnagyobb dózist kapták a szerből, hétnél kimutathatatlan szintre csökkent a vírus szintje.

FN.hu, MTI2010. április 22. 11:46

7 megjegyzés:

monika írta...

Kedves Makara Doktor Ur!

Eloszor is elnezest kerek, hogy nem hasznalok ekezetet.

44 eves vagyok, Olaszorszagban elek. Tavaly oktoberben tudtam meg hogy kronikus hepatitiszem van, abbol az 1b genotipus. A biopszia kismereto fibrozist es majzsirt allapitott meg.

2011 janua 24-e ota kezelnek:
Pegasys 180microgram peginterferone alfa-2a hetente egyszer es COPEGUS Ribavirna 200mg - 2 szem reggel es 2 szem este. (800mg naponta).

A kiindulo virusszam: 782.000UI/ml.
A 12. heti virusvizsgalat sajnos pozitiv maradt, 21.330UI/ml.

Kerdesem lenne: a virusszam pozitivitasanak lehet oka a kevesebb ribavirin tabletta szedese? Hozzateszem, januarban 64kg voltam a 158cm-es magassagomhoz.

Masik kerdes: a 2 log csokknes sikerult elernem? Amennyiben nem akkor nalam mar az azonnali STOP alkalmazhato?

A terapia alatt elofordult hogy novekedtek a majenzimeim a kovetkezo keppen:
GOT: 48-57-75-66-91; GPT: 52-60-71-77-115
Kezeloorvosom szerint ezt a valtozast elkepzelhetoleg az interferon okozta. Onnek errol mi a velemenye?

A masik kerdesem, a terapi elejen azonnal csak 6 honapos kezelesrol volt szo. En a neten kutatgatva mindenhol 48 hetrol vagy 1 evrol beszelnek az 1b genotipus kezelesevel kapcsolatban.

Valaszt elore is koszonom:
Monika

Makara Mihály dr. írta...

Kedves Mónika,

Valóban nem érte el a két log (10-es nagyságrendnyi) csökkenést. Emelkedett enzimértékek mellett ilyenkor a kezelést le kell állítani hazánkban és az európai irányelv is ezt tartalmazza. Csak normális enzimértékek mellett folytatható a kezelés a 6. havi meghatározásig.

Igen, 1b genotípusnál 12 havi kezelés szükséges akkor, ha a harmadik hónapra nulla lesz a vírusszám.

Igen, az alacsonyabb ribavirin adag kedvezőtlen a gyógyulás esélyei szempontjából. Érdemes végiggondolni az enzim-emelkedés okait is: pl. gyógyszerszedés, anyagcsere-zavar.

Javaslatom: beszélje meg e kérdéseket kezelőorvosával! Célszerű lehet a jelen kezelés leállítása, és Silymarin alkalmazása napi 2*280 mg adagban addig, míg a 3-as kombinációk elérhetők lesznek.

Tisztelettel

Makara Mihály dr.

monika írta...

Kedves Doktor Ur!

Nagyon szepen koszonom gyors valaszat. Silymaryn helyett jo ugye a Mariatovis magolaj is?

Halas koszonettel:
Monika

Makara Mihály dr. írta...

Igen, bár hatóanyagtartalma kevésbé pontosan számítható - tudható. Jobban meg lehet bízni a gyári készítményekben: ezeket szorosabban ellenőrzik.

Tisztelettel

Makara dr.

monika írta...

Kedves Makara Doktor Ur!

Koszonom szepen, akkor a Silymarint fogom szedni.

A mai almatlan ejszakaban eszembe jutott az, hogy a kezeles alatt tobb vitamint szedtem. Esetleg ez is problemat okozhatott?
C vitamin 1.000mg
omega 3
kalcium 600mg
magnezium 250mg
s hajhullas ellen egy keszitmenyt melyben ezek az osszetevok vannak:
Biotina 225yg
c vitamin 30mg
L-Cisteina 4,5mg
collagene 250mg

Mivel asztmas is vagyok a kezeloorvosom tovabb alkalmaztatta velem a "seretide diskus" nevu inhalacios port.

Hetente egyszer altatot is szedtem, de csak akkor ha nagyon muszaj volt.

Elnezest kerek a tovabbi erdeklodesert, remelem esetleges hibambol igy mas is tanulhat.

Koszonettel es tisztelettel:
Monika

Makara Mihály dr. írta...

Kedves Mónika,

Ezen szerek - túlnyomórészt vitaminok - nem okoznak gondot.

Tisztelettel

Makara dr.

monika írta...

Kedves Makara Doktor Ur!

Nagyon szepen koszonom valaszat.

Udvozlettel:
Monika