vasárnap, március 28, 2010

Judit levele (2)

Sziasztok!
Köszönöm szépen a hozzászólásokat!
Türelmetlenül várom az ápr, 8.-át, az antivirális kezelés megbeszélését. Azt hogyan kell elképzelni? Mi fog történni ezen a találkozon? Lesznek  terápiát megelőző  vizsgálatok, vagy rögtön elkezdhető a terápia? Biopszián minden betegnek   át kell   esnie? Nekem is? Judit

28 megjegyzés:

Makara Mihály dr. írta...

Kedves Judit,

A kezelés megkezdéséhez rendszerint nem kell biopszia. Az emelkedett enzimek és/vagy a Fibroscan eredménye elegendő. Az Interferon Bizottság egy hónapon belül megadja az engedélyt az ingyenes kezelésre (csak dobozdíjat kell fizetni), és mehet a kezelés.

A mellékhatások az első injekció után a legrosszabbak: annyi kb, mintha influenza kezdődne: hidegrázás, láz, fejfájás, stb. Ezek a mellékhatások enyhíthetők lázcsillapítókkal, ezt beszélje meg kezelőorvosával. A továbbiakban gyengébb, levertebb lehet, lehet több kisebb-nagyobb zavaró mellékhetás, de a betegek többsége munkaképes mindvégig! A mellékhatások többsége ugyanis jól enyhíthető, és mindegyike elmúlik a kezelés befejezése után.

Üdvözlettel

Makara Mihály dr.

Névtelen írta...

Mikor kezdődik a kezelésed? Áprilisban hanyadikán ül össze a bizottság dönteni. Rólam is most fognak dönteni, igaz nekem ez a második kezelés lesz.

Névtelen írta...

Juditnak szól a előző üzenet!

Névtelen írta...

most jártam a Hepatologián .ismét vettek vért. AIDS.t és gondolom egy újabb vírus számlálást. Kb 8-10 hét mire ezek az eredmények megjönnek. addig a párom és a kislányom is meg lesz szűrve. sajnos nagyon úgy tűnik hogy a terhességemet már betegen hordtam ki. tavaly nyáron júniusban szültem a kislányomat. A hónap végén megyek Pestre ultrahangra. A biopziát nem vállaltam. A doktornő azt mondta amikor megvannak az eredmények akkor ő megírja a bizottságnak a kérelmet és kb. nyár közepén elkezdhető a kezelés. egyébként létrehoztam a blogomat hepaj néven. Írni fogom.

Névtelen írta...

A biopszia nem fájdalmas. Ha tudtam volna milyen egyszerü dolog az egész nem izgultam volna én sem. Nem volt annyi sem mint egy szúnyogcsipés. Egy sima vérvétel fájdalmasabb. Jobb ha van biztos lelet!!!
Jobb lett volna vállalni! A pontos szövettan fontos.

Névtelen írta...

Ha majd elkezdem a kezelést, akkor mennyi az az összeg amelybe az egy havi gyógyszer kerül?( doboz díjra gondolok). És ezt hogyan kell elképzelni. Minden hónap elején kell mennem az egyhavi gyógyszer és injekció adagért?

Névtelen írta...

A dobozdíj 300Ft/tabletta és 300Ft/injekció.Havi egyszer váltod ki:hogy az épp a hónap melyik szakára esik,attól függ,hogy mikortól kezded a szedést ill.a kezelést.
-rd80ls-

Névtelen írta...

a névtelen hozzászólónak (rd80ls)!

Ha jól emlékszem a második kezelésre vársz? Te tudod hol fertőződtél meg? Az első kezelésed során milyen tüneteket észleltél magadon? A hajad nagyon kihullott? Te hamarabb tudod elkezdeni a kezelést mint Én, A későbbiekben megosztanád majd Velem a kezelésed tüneteit? Kb.tudnám mi vár Rém...Ha nem túl nagy kérés! Előre is köszönöm! Hepaj

Névtelen írta...

Én a második kezelés 12.heténél tartok:pénteken adom a 12.injekciót és jövőhéten PCR...
Anno 8éve még foglalkoztatott,hol szedhettem össze a vírust,és perelni akartam és haragudtam a világra stb-de elfogadtam a helyzetem:ez van:)A gyógyulás a cél:nem tudom, a sok műtétem közül melyik során vagy melyik fogászati kezeléskor kaphattam el:tippem lehet,mert kaptam pár transzfúziót-de maradt a dolog tipp szintjén.
Nekem sem 2003-ban,sem idén nem okozott gondott a hajhullás,elvékonyodott-de feltűnően nem hullott.
Van ezer+egy mellékhatás,de ezek is periodikusan:hol lázas vagyok,hol nem pld.
Egy biztos:elviselhetőek:én megúsztam anno és most is táppénz nélkül,és otthon is ugyanazt teszem mint amikor nem kapok kezelést-csak lassabban,nyugisabban:)És nyugi:ez a gyógymódunk:ezt kell szeretni:és örülni kell hogy kaphatjuk:)
Jobbulást és nullákat minden kezelt betegtársamnak!!!!!!!:)

Itt az emailem Hepaj:bármikor írhatsz:
rd80ls@gmail.com

Névtelen írta...

szia névtelen!

Köszönöm a segítséget! Élni fogok vele!
Az első kezelésed sikertelen volt vagy vissza jöttek a vírusok?

Nálam sem derült ki hol szedtem össze. Nekemis volt 2 fogászati műtétem. Én erre gondolok. Egy biztos: a terhességet már fertőzötten hordtam ki. Mert most néztem meg egy terhesség alatti labor eredményt és ott is volt eltérés a májfunkcióértékekben.
Vajon azok a betegek ,akik tudják mikor és hol fertőződtek meg ,pereltek? Én ha betudnám bizonyítani,hogy hol és mikor kaptam el biztos végig járnám az utat. én jelenleg gyesen vagyok a 10 hónapos kislányommal. Eléggé el vagyok keseredve ,mert én szerettem volna szülni még egy gyermeket, de a doktornőm 3-4 éves kezelést említett, és utána még 1 év szünet után vállalhatnék babát, de Én akkor már 37 éves leszek, és ott van a másik, hogy nem biztos , hogy sikeres lesz az első kezelés. A munkahelyem is labilissá vált, mert két év múlva ha vissza megyek dolgozni, (akkor még valószínű csinálom a kezelést), ott sajnos ragasztó és vegyszerekkel érintkezem közvetlen. Olvastam hogy ezek nem jók most nekünk.(egyébként sem). A táppénzt sem tolerálják nagyon.Úgyhogy nem tudom mi lesz. Hál istennek a családom biztosított, hogy mellettem lesznek és segítenek ha szükséges lesz. H.

Zazie írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

szia zazie!

A doktornőm mondta. Én is kiakadtam! Akkor kb. meddig tart??? H.

Névtelen írta...

N.!
Nem lettem vírusnegatív az első kezeléstől,így a stop szabály miatt le kellett állítani.De rengeteget javított:)
Én úgy tudom,az interferon kezelés 42 vagy 72 hétig tart,a vírusszám függvényében:nem értem a 3-4évet...
Jobbulást minden betegtársamnak!!!
-rd80ls-

Névtelen írta...

Javítva:nem N.! hanem H.! azaz hepaj! :)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Akkor az első kezelés meddig is tart? A minimum a 42 hét, a max. pedig a72 hét. Hány hétre számítsak első "körben"? A kezelés kezdetekor a doktornő szab egy időtartamot, meg mondja előre hogy hány hét lesz a kezelés?. Vagy ez a kezelés alatt derül majd ki az ellenőrzésekből és az eredményekből?

Névtelen írta...

Szia hepaj!
Jobboldalt a 2010-es protokoll leírja a kezelések időtartamait:ez a kezelés ideje alatt vírusszám-függő,és befolyásolják a májenzim eredmények is.
Először a 12.héten néznek vírusszámot,ha akkor 0,a kezelésed 48hetes...stbstb...
ui:ha valamit nem pontosan írtam,bocs-de a protokoll pontosan leírja a kezelés időtartamát az ahhoz tartozó "kitétekkel"együtt:)
Jobbulást mindenkinek!!!!!!!!
-rd80ls-

Névtelen írta...

Sziasztok!

Mielőtt elkezdtétek a kezeléseteket, diátáztatok. Jó ha előtte diétázom, kímélem a májam? A doktornő erről nem mondott semmit. Mire kell odafigyelnem.Ti mit csináltatok a kezelés előtt?Hepaj

morgós írta...

Szia Hepaj!

Nem kell "edzeni" a kezelés előtt-:)
Semmi diéta, igyekezz minél jobb
kondiba hozni magad.
Felkészülni az első szuri utáni hi-
degrázásra, ill. az első időszak
gyengeségére, rossz közérzetére kell.

Pszichésen kell inkább felkészülni
/már amennyire lehet/

Morgós

Névtelen írta...

Köszönöm Morgós!H.

gabcsi írta...

Szió Hepaj!

..én kb tudom hol fertőződtem..de túl rég ahhoz h pereljek..meg amúgy is, akkor még híre hamva se volt a HCV-nek.Csak az enzimek emelkedése volt látható.
Írtad, h fertőzötten hordtad ki a terhességet...a babát szűrték már? Bocs..de nekem a nagyobbik gyermekem örökölte, s ezért hívnám fel erre a figyelmet!
Én ma adom a 4. kezelésemből a 4. szurit. A hajam nekem is nagyon elvékonyodott, sok kihullott, de tényleg a pszichés felkészülés, ráhangolódás a legfontosabb. Tudd, hogy minden egyes szuri öli őket..bármennyit is akkor is egyre kevesebb van!
Jó írtást!...szép napot mindenkinek! és mielőbbi zérózást!
gabcsi

Névtelen írta...

Szia Gabcsi!

Épp ma voltunk a kislánnyal. Vettek vért. Jövő hét pénteken érdeklődhetek a z eredmény felől. Bízom benne hogy nem lesz az! A páromtól is vettek vért nála néznek Hepatitis b-t is de gondolom arra többet kell várni. Hepaj

Névtelen írta...

Sziasztok!

A kezelés megkezdése előtt lehet kérni a Hepatitis A és B oltóanyag beadatását. A hepatológián erről még nem esett szó. Rémlik hogy valahol olvastam.Köszi! Hepaj

Névtelen írta...

Szia!
Én beadattam magamnak, ez 3 db oltásból áll. kb. 5700 Ft/ db + 1000 Ft-ért adja be a házi orvos. Le van irva, milyen időnként kell beadatni a dobozban. A neve:Tivinrix. Itt a neten is utána lehet nézni. Nekem javasolták kezelés edőtt, de közben is lehet. Jobb előtte túlesni rajta! Én is most fogom kezedeni, várom az engedélyezést. Nekem ez a második kezelés kesz.
edus62@citromail.hu

Névtelen írta...

Szia Edus!

Az első kezelésed nem volt sikeres? Én majd nyár közepén kezdem az elsőt. :-( Hepaj

Névtelen írta...

Szia Hepaj!
Ha irsz eimail cimet szivesen leirom, igy hosszu lenne. Én várom a visszajelzést, a bizottság engedélyével, hogy mikor kezdhetem. Most áprilisban nem tudom hanyadikán lesz vagy volt a ülés. Nem tudtam, amikor szültem, hogy hcv vagyok, szerencsére nálunk senkinek nincs, a kisfiamnak sem. A szoptatással sem fertöztem meg.
edus62@citromail.hu

Névtelen írta...

A következő problémában szeretném a segítségedet kérni.
Vidéken lakom,a háziorvosom a hcv-vel kapcsolatosan semmiben nem tud segíteni.Igazából, már 22-éve tudom, hogy c-s vagyok,de mivel kábítószer függő voltam, azt mondták, először kell egy év rehab és miután kapok róla igazolást, hogy tiszta vagyok, csak ezután kaphatok interferon kezelést.
Ezt nem az interferon bizottság mondta, hanem a háziorvosom és a rehabon.Most viszont tiszta vagyok, és maradok is ,és minél előbb szeretném elkezdeni a kezelést, de nem tudom , mi az első lépés és hová forduljak segítségért.hálás lennék, ha ebben ,tanácsot tudnál adni.
előre is köszönöm,szia! Dia

Névtelen írta...

sziasztok! Ma voltam kontrollon, és közölte a doktorno hogy mostantol 1 évente találkozunk... :) (eddig félévente mentem) 2011- ben lett vége az elso kezelésemnek, ami sikeres volt! :) Szép napot! hepaj

Gabcsi írta...

Szia Névtelen!!
Ez szuper!!!További ilyen szép eredményeket és jó egészséget,mindenféle jókat :)