csütörtök, december 24, 2009

:)

Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!

szerda, december 09, 2009

Szemszárazság

Csatlakozom Ket ötleteihez a szemszárazság elleni küzdelemben. Szemüveges vagyok és sok időt töltök monitor előtt. Ha dolgozom akkor azért, most meg a kezelés és a külvilággal való kapcsolat tartás miatt bámulom a képernyőt.
Én is rendszeresen használok műkönnyet és valóban segít. Vannak olyan készítmények is, amelyeket egészségpénztári kártyára is kiadnak a patikák, érdemes utána nézni.
Ha nagyon bevörösödik a szemem, akkor kiáztatott kamilla teás filtert teszek a csukott szemekre, és úgy pihenek.
És mindig tiszta hideg vízzel mosom a szemeimet.

Jó napok is vannak !

Minden napra jut valami mellékhatés, hol ez, hol meg az. Egyszer erősebben, máskor gyengébben, de valami mindig jelen van.
Én saját hatáskörben eldöntöttem, hogy ha nem nagyon pocsék a napom, azt jónak minősítem ! De vannak igazán kellemes és közelítőleg normális napjaim is. Meg kellett tanulni minden apróságnak örülni, értékelni, ha csak Simán gyenge és fáradt vagyok, de nem fáj semmim. Ehhez nekem hónapokra volt szükségem, de már működik, mint afféle önvédelmi eszköz.
Minden betegtársnak azt üzenem, hogy gondolkodjatok pozitívan és a " nem olyan rossz " legyen inkább jó ! És ha csak lehet, próbáljátok meg humorral, öniróniával közelíteni ehhez a nyamvadt, kiszolgáltatott, kezeléstől függő helyzethez !

szemszárazság

A kezelés alatt hosszú időn keresztül éreztem nagyon száraznak a szememet, néha éget, szúrt, ki sem bírtam nyitni.
Erre csak két, illetve két és fél tanácsom van, úgyhogy nem leszek hosszú. :)
1: mellőzük a számítógépet, tv-t ilyesmi, mert a monitor nem jó a szemnek
1 és fél: ha nem mellőzzük próbáljunk tudatosan sokszor pislogni
2: szemcsepp, illetve műkönny - kész gyönyör a kiszáradt szemnek

Hogyha nem javul a helyzet, mindenképpen orvoshoz kell fordulni (amúgy is mondani kell neki a mellékhatásokat)!

Műkönny kapható vény nélkül a patikában, elég sokféle, olcsótól a drágáig.
(Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. :)

Csimpánzoknál hatékony a Hepatitis C elleni kísérleti szer

A dán Santaris cég kísérleti gyógyszere koktélban adva helyettesítheti a most használt, toxikusabb szereket - ismertette a vizsgálati eredményeket Robert Lanford, a texasi Southwest Foundation for Biomedical Research munkatársa, a kutatócsoport vezetője.
Lanford rendszeresen tesztel hepatitisz C elleni hatóanyagokat csimpánzokon, amelyek az emberen kívüli egyetlen állatként fogékonyak a vírusra.
A hepatitisz C vírus károsítja a májat, hosszabb távon májzsugorhoz, májrákhoz, végül halálhoz vezethet. Világszerte a májbetegségek vezető oka, becslések szerint 170 millió embert érint. Általában 48 hétig interferonnal kezelik, kiegészítve a ribavirin nevű vírusellenes szerrel.
Lanford kifejtette, hogy a most használt gyógyszerek és a többi kísérleti szer is közvetlenül veszi célba a vírust, amely azonban mutálódhat és rezisztenssé válhat a hatóanyagokkal szemben. Az új kísérleti szer azonban más megközelítést alkalmaz, megakadályozza a vírus szaporodásához szükséges RNS-darabka, a mikroRNS-122 működését. Az utóbbi bénításával szemben a vírus tehetetlen, nem tud ellenálló képességet kifejleszteni ennél a stratégiánál.
A Santaris új hatóanyaga minden eddiginél hatékonyabban csökkentette a csimpánzokban a vírusszámot, a teszt 12 hetes időtartama alatt rezisztencia kialakulásának nem mutatkozott jele, és toxikus hatás sem jelentkezett. Lanford tájékoztatója szerint a csimpánzokkal lefolytatott kísérletek eredménye olyan meggyőző volt, hogy a cég már megkezdte a humán próbákat is.

2009. 12. 04 - MTI

2010-es protokoll jobb oldalon a letöltések címszó alatt megtalálható.
Ket

kedd, december 08, 2009

hajápolás

A "túlélő kézikönyv " ill. Ket tanácsait követve a hajamat is felkészítettem a hosszú ideig tartó megpróbáltatásokra. Félhosszú hajamat a kezelés megkezdése előtti napon tarkóig érőre vágattam és visszafestettük az eredetihez legjobban hasonló színűre. Az első hetekben csak annyit érzékeltem, hogy lelassult a növekedése, amit nem is bántam. A 6. hét körül kezdtem érezni, hogy a szokásosnál erősebben hullik és szépen fokozatosan vékonyodnak is a hajszálaim.
A 20. hét körül kezdett erősen fogyni . Most egy még rövidebb fazonra vágták a maradék kis szőrzetet a fejemen. Összeborzolom, akkor nem olyan feltűnő a ritkulás. És nem kell naponta porszívózni a lakást, mint egy vedlő kutyus után.

Sampont, balzsamot én is a száraz, erősen igénybevett hajra valóak közül választottam.
Nyáron nem használtam hajszárítót, most is csak a legkisebb fokozaton.

Semmi hajhab, fixáló, színező, dúsító csodaszer !

Hajpakolást ( érzékeny, töredezett száraz hajra Garnier termék )viszont muszály használnom, mert a fejbőröm kisebesedik, berepedezik a szárazságtól.

A hajtömegem kb. felét veszítette el, én bízom benne, hogy nem fog erősebben hullani. Ha mégis, az sem baj, legalább kevesebb sampon fogy !

A szemöldököm viszont megerősödött ( szerencsére még nem közelíti meg K.T. médiaszemélyiség bozontját ) és a szempilláim is hosszabbak és erősen göndörödnek. Kár, hogy nem lehet sminkelni, tuti jól mutatna kicsit átfestve.

24. heti STOP

Kellett egy kis idő, mire a 24. heti STOP eredményét megemésztettem, bár nem ért váratlanul az dolog. Nem lettem nullás !
Ez volt a rossz hír ! A jó az, hogy folytathatom a kezelést, mert a januártól érvénybelépő protokoll az 50 IU/ML alatti értéket engedélyezi, a szigorúbb szerint 12 db alatt kell maradni a folytatáshoz. Nekem 15 db alatti a vírus számom.

Most tudatosult bennem az is, hogy a kezelésem 72 hétig kell, hogy tartson. A 12. heti STOP-nál nem voltam nullás, már akkor eldőlt a jövő. Sajnos a csökkentett interferonnal nem tudtam elég hatékonyan irtani a dögöket.

A " helyzet komoly, de nem reménytelen " !

2010-es protokoll

Nyilvánosságra hozták a 2010.01.01-től érvényes kezelési protokollt. Alapjában nem változik semmi, de néhány helyen módosítanak. A legjelentősebb változás a 72 hétig tartó kezelés hivatalossá tétele.
És még egy: eddig a 12 IU/ml alatti vírusszámot tekintették negatívnak, januártól 50 IU/ml-re emelkedik ez a határ, mert sokkal precízebb gépeket használnak már, azt is jelzi, amit a korábbiak már nem vettek észre. Ez is kedvező, nekem pl. ezért mehet tovább a kezelésem.
Az alábbi címen meg tudjátok nézni, ha valakit érdekel:

http://www.informed.hu/informed_site-ok/majbeteg/?article_hid=134988

vagy:
http://www.kk.pte.hu/servlet/download?type=file&id=581

Zazie