vasárnap, november 29, 2009

Sorstárs

Üdvözlök minden kedves szellem irtót:D

Miklós vagyok és kezelés alatt álló vírus tulajdonos.

Örülök hogy megtaláltam ezt a blogot mert ezzel a betegséggel egészséges embereket nehéz megismertetni és megértetni velük, hogy nem az életmódunk hanem valamilyen,baleset vagy valamilyen egyéb dolog miatt lettünk virushordozók.Várom az esetleges érdeklődök kérdéseit vagy csak ha magányosak vagytok és írni akartok akkor azt is

Miklós

péntek, november 20, 2009

Bőrgyulladás



A kép nem egy horror film forgatására készült, csak az én saját, rühes, gyulladt, hólyagos, viszkető ocsmány bőröm látható !
Nem szándékozom senkit sem riogatni, de ilyen mellék hatásról a megszólaló beteg társak nem hallottam. Nagyon ritka, de amint a mellékelt ábra is mutatja, előfordul.

Kb. a 11. hét körül apró kis tűszúráshoz hasonló pöttyökkel kezdődött. Majd egyre nagyobb vörös foltok alakultak ki a "szúrások" helyén . A 17. hétre szinte összefüggő vörös, rücskös lett az egész testem. Kivétel azért volt : tenyér, talp és az arcom. Minden más bőr felületem egy vörös varangyos békához hasonlított. Látványnak is ronda volt, de elviselni ....!!!!

A hepatológusomnak ez nem volt újdonság, rutinból írta fel a magisztrális kenőcsöt, ami szép lassan, de teljesen rendbe hozta a bőrömet. Előbb a duzzanatok tűntek el, majd a vörös barna lett és aztán elhalványult.
A magyarázat egyszerű volt: az interferon olyan mértékben szárította ki a mélyebb bőr rétegeket, hogy létrejöhetett a gyulladás.
Ekkor állították be a 135/hetes adagot, amit azóta is tartok.

Jó tanács: ha valakinél ilyen bőr tünet jelentkezik, azonnal kérjen segítséget ! Az enyém sem fajult volna ennyire el, ha időben jelzem!
Attól féltem, hogy allergiás reakció és leállíthatják a kezelést.
Szerencsére szépen el lehet tüntetni és fölöslegesen nem kínozzuk magunkat.

A 20-24 hét között tűnt el véglegesen, de az extra száraz bőr megmaradt és nagy odafigyelést kíván az ápolása.

Zazie

szombat, november 14, 2009

üdv Zazie

Zazieval úgy döntöttünk egyesítjük erőinket és így eljön a Bolygó Kapitánya!, úgy folytatjuk a blogot. Úgyhogy ezentúl Zazie is fog ide írni, így remélhetőleg több bejegyzés is születik majd, és gyakrabban mint eddig. :)
Az blogjából eddigi bejegyzései, most már itt is olvashatóak.

Ezúton szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogyha valaki szintén megosztaná tapasztalatait lehetősége van rá, hogy ő is írjon a blogba, csak írjon nekem egy e-mailt (chepatitis@gmail.com vagy ketrec@gmail.com).

(Minden bejegyzésnél ott van, hogy ki írta, úgyhogy nincs gabalyodás.)

Ket

csütörtök, november 05, 2009

NULLA

Egy egészen külön bejegyzést is megérdemel, nem csak kommentet:

Tegnap meglett a kezelésvégi (illetve mivel elhagyták, kezelés után két és fél hónappali) vírusszámlálásom eredménye:

0 azaz NULLA

:)

Mindenkinek hasonló eredményt kívánok tiszta szívből!

vasárnap, november 01, 2009

Adagolás

Az interferon adagomat sajnos a mellék hatások miatt 2 alkalommal kellett csökkenteni. A 9-16. héten heti váltásban adtam 180, ill. 135 mikrogrammot. A 17. héttől folyamatosan csak a 135 ment. Tegnap löktem be a 24.-et.

Copegusból maradhatott a 3-0-2 adag.

Gyógyszerek







A vírusírtást Pegasys 180 mikrogrammos (alfa-2a-peginterferon) injekcióval, a vírus szaporodást a Copegus 200-as ( ribavirin)tablettával végzem. Mindkét gyógyszer a Roche cég készítménye.
Kezdő adag interferonból heti 180 mikrogramm volt, ill. 5 db ribavirin/nap.




Szedem az antidepresszánst ( 1 db/nap), nyugtatót (1 db/nap) és vitaminokat. A hepatológusom a B vitaminok pótlását szorgalmazza és a 20. héten engedélyezett egyfajta multvitamint.

Ha elviselhetetlen a fejfájásom, azt akkor csillapítom .
Gyomorfájás ellen szinte a kezdetektől szükségem van gyomor védő tablettára ( reggel 1 db).

Emésztési gondokra gyógynövényes ( brrrr, de keserű !!!!) tablettával próbálkozom.

Hát, úgy nagyjából ezeket a mérgeket nyelem, szúrom rendszeresen.

Kezelés

Ahogyan a " túlélő kézikönyv" is említi, nincs két egyforma eset. Azonos betegségre azonos kezelés ; mégis mindenki máshogyan éli meg a kezelést. A mellék hatások jó része is meglehetősen egyedi módon alakul. Úgy vettem észre, hogy még én magam sem reagálok mindig azonos módon a gyógyszerekre. Néhány mellék hatás " menetrend szerint" érkezik, vannak viszont kiszámíthatatlanok is. Jönnek-mennek, elmúlnak-visszatérnek. Eddig nem volt 2 azonos lefolyású hetem. Valami meglepi mindig van .
Olyan érzésem van, mintha egy végtelenített hullámvasúton ülnék, ami csak megy fel és és le. Hol szépen lassan, hol meg zuhanásban. És nincs megállás, nincs kiszállás !

Ha meggyógyultam, nem ülök fel egyetlen igazira sem. Mondjuk eddig se nagyon tettem, mert betojós vagyok és a tériszonyból is kijutott. Utoljára egy, az Atlanti Óceán partján felállított gyönyörűségre keveredtem fel. A tetőpontról mesés lehetett a kilátás, élveztem volna, ha nem félek annyira.
Nem hittem volna, de a 12. hét körül a lelki egyensúlyom szépen lassan, helyreállt. Folyamatosan csökkentettük a gyógyszerek mennyiségét. Rossz napok vannak, de a kezdeti folyamatos szélsőséges hangulat ingadozások eltűntek. Már nem fenyeget a veszély, hogy elveszítem a kontrollt. A körülményeket is figyelembe véve stabil a lelki állapotom. És ez jó !