csütörtök, október 09, 2008

Mi is az a Hepatitis C?

Gondolom az elején érdemes kezdeni, úgyhogy hajrá.
A bejegyzések egy része valószínűleg más forrásokat felhasználva, esetleg azokat átmásolva fognak születni, hogyha magam nem tudok hozzátenni, és egyszer már valaki jól leírta. Ezt mindig feltüntetem majd a forrás címével együtt!


Hepatitis C (C vírus okozta májgyulladás)

A hepatitisről szóló általános ismereteket a Hepatitis című tájékoztatónkban találja, kérjük, azt is olvassa el. Itt csak a C hepatitisről lesz szó.

Hogyan terjed a fertőzés?

A hepatitis C vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed. A vérkészítményeket ma már szigorúan ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszer használatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége elenyészően kicsi. Az apró bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér is fertőzést tud okozni. Ezért fennáll a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra, testékszer felhelyezés kapcsán is. A B vírusnál kevésbé fertőzőképes. Szexuális úton történő fertőződés valószínűsége elenyésző. A vírust hordozó anya nem veszélyezteti újszülöttjét, ilyen eredetű megbetegedést eddig nem észleltek. Igen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A fertőzés gyakran semmilyen tünetet nem okoz, sokszor véletlenül, más okból végzett laboratóriumi vizsgálat során derül ki. A heveny C hepatitis ugyanúgy zajlik, mint a többi virusos hepatitis, a bevezető tünetek általában enyhék, a sárgaság elhúzódó, gyakori a visszaesés.

A krónikus C hepatitis általában tünetmentes, de fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, enyhe emésztési zavarok jelentkezhetnek.

Hogyan állapítjuk meg a C hepatitis fennállását?

Heveny esetben a laboratóriumi leletek hasonlóak az egyéb eredetű májgyulladásban észleltekhez, a májfunkciós próbák (májenzimek) emelkedettek. A C vírus elleni ellenanyag csak későn, a betegség kezdete után egy-két hónappal jelenik meg, ezért eleinte csak azt tudjuk, hogy a hepatitis nem A, és nem B. Egyéb, ritkább vírusokat is vizsgálunk. A beteget egy hónap múlva visszahívjuk ismételt vírusvizsgálatra, majd legalább fél évig, a teljes gyógyulásig ellenőrizzük.

A krónikus C hepatitist a kóros májfunkciós próbák és a C vírus ellenes ellenanyag kimutatásán kívül az úgynevezett HCV PCR vizsgálattal (magának a vírusnak kimutatásával) és májbiopsziás vizsgálattal mutatjuk ki. Ez gyakorlott szakorvos kezében veszélytelen, és felvilágosítást ad a májkárosodás mértékéről, esetleg más májbetegséget derít ki.

Milyen a betegség kimenetele?

A heveny, sárgasággal járó C hepatitis elhúzódóan javul, gyakori a kisebb visszaesés, és az esetek több mint felében krónikus C vírusfertőzés alakul ki. Ez lehet vírushordozó állapot májbetegség nélkül, de gyakran krónikus hepatitis zajlik, ami csak a gondozás során kerül felismerésre. A krónikussá váló esetek egyharmadában lassan, évek alatt fokozódó hegesedés, végül - 50-40 év alatt - májzsugorodás fejlődik ki. Ebben a stádiumban a májrák megjelenésének az esélye is nő.

Milyen kezelésre van szükség?

Heveny májgyulladásban nincs olyan speciális gyógyszer, amely a lefolyást siettetné; a különböző májvédők ilyenkor hatástalanok vagy inkább ártanak. A betegség kezdetén fontos az ágynyugalom, az étkezéseken, tisztálkodáson, szükségleten túl a beteg minél többet tartózkodjon az ágyában. A betegség kezdeti, legsúlyosabb szakaszában általában kórházi ellátás ajánlott, de a kímélő életmód a lábadozás időszakában is indokolt. Ismét rosszabbodhat a beteg állapota, ha túl korán tér vissza eredeti életmódjához. Különleges diéta tartásának nincs jelentősége, az étkezést a beteg étvágya szabályozza. Vitamindús, könnyű, vegyes étrend ajánlott. A teljes gyógyulásig alkohol fogyasztása tilos, az alkohol és a vírus májkárosító hatása ilyenkor összeadódik. Ugyanez érvényes a drogokra is.

A krónikus C hepatitis kezelése a folyamat lassítását, megállítását, ezzel a májzsugorodás és a májrák kialakulásának megelőzését szolgálja. Nem minden esetben van erre szükség, mert a vírusellenes gyógyszerek számos - néha veszélyes - mellékhatásokat okozhatnak, a hosszantartó kezelés (fél - egy éves injekciózás és tablettaszedés) a betegre nézve terhes lehet. A kezelés szükségességét és a választandó módszert a hepatológus szakorvos gondos egyéni mérlegelés után dönti el, figyelembe véve a várható eredményt és a veszélyeket, mindig a beteg érdekét tartva szem előtt.

Az interferon injekció és a ribavirin tabletta térítésmentesen áll rendelkezésre, erre kijelölt szakrendelések és a kezelésben gyakorlatot szerzett szakorvosok rendelhetik. A betegek mintegy fele gyógyítható meg, de a látszólag nem reagáló esetek is javulnak, csökken a gyulladás intenzitása, lassul a hegesedés folyamata.

A kezelés során végig ellenőrzés szükséges, a betegeket havonta kérjük vissza.

Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?

A tetoválás, akupunktúra stb. kapcsán megfelelően fertőtlenített eszközök használata, ilyen szolgáltatás igénybe vétele előtt győződjünk meg a körülményekről. Kerüljük a borotva, fogkefe, manikűrkészlet, stb. közös használatát, és az intravénás drogokat.

Sajnos védőoltás nem áll rendelkezésünkre.

A VISSZAESÉS LEHETŐSÉGE, AZ IDÜLT MÁJGYULLADÁS KIALALKULÁSÁNAK MEGELŐZÉSE, IDŐBEN TÖRTÉNŐ FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE MIATT NAGYON FONTOS A BETEG UTÓGONDOZÁSA. EMIATT BETEGEINKET MEGHATÁROZOTT IDŐSZAKONKÉNT ORVOSI ELLENŐRZÉSRE, VÉRVIZSGÁLATRA VISSZARENDELJÜK.

Az egyes kórképek (hepatitis A, hepatitis B, májgyulladás, májzsugor, alkoholos májkárosodás) leírását és a részletes életmódi tanácsadást külön tájékoztatókban találja meg.



forrás: http://www.majmoly.hu/majmoly/betegtajekoztatok/?article_hid=102177

Nincsenek megjegyzések: